Hlavní obsah

Látkové, či jednorázové plenky? Toť věčná otázka maminek, které řešení je lepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: https://m.maminka.cz/clanek/latkove-plenky-nebo-ty-na-jedno-pouziti

Látkové či jednorázové plenky?

Běžně články komentuji pouze prostřednictvím diskuse pod nimi, ale zde mi to nedá a musím připojit komentář ve zvlášť psaném článku, protože odpověď bude velmi obsáhlá.

Článek

Rozeberu jednotlivé hlavní teze předešlého článku a opatřím je vlastním komentářem, abych vše uvedla na pravou míru a předchozí autorku to možná přesvědčí nebo alespoň, doufám, donutí popřemýšlet o jiném náhledu na celou věc.

Látkové pleny se zdají být mnohem ekologičtější variantou, ale není tomu úplně tak. Vše vysvětlím odpověďmi na konkrétní teze původního článku níže.

1) „Jenže dnešním maminkám to nevysvětlíte a stále vám budou tvrdit, že jednorázové pleny jsou nejlepší a ulehčí jim plno práce. To možná ano, ale čím déle budeme tyto pleny používat, tím více se bude zatěžovat naše životní prostředí“.

Jednorázové pleny skutečně ušetří mnoho práce a hlavně času, který místo neustálého praní, vyvařování a žehlení může maminka věnovat svému dítěti. Ano, souhlasím s tím, že určitým způsobem zatěžují životní prostředí. Ovšem to zatěžují i plenky látkové, ačkoliv se tak na první pohled nemusí zdát. Ptáte se proč? Inu proto, že se musí neustále prát. Tím, že denně neustále perete desítky plen (přeci je nebudete špinavé někde skladovat, než zcela naplníte kapacitu pračky), tak opotřebováváte onu pračku, která pak logicky vydrží kratší dobu a brzy budete muset kupovat novou. Recyklace té staré rovněž není nejekologičtějšízáležitostí. Co je ale hlavní, při praní spotřebováváte elektrickou energii a mnoho vody, což logicky u jednorázových plen odpadá.

2) „Navíc, pokud dítě nosí jednorázovou plenu, maminka nemá tendenci ho učit na nočník.“

Tak tento výrok naprosto odporuje zdravému rozumu. Za prvé ty jednorázové plenky jsou mnohem nákladnější než ty látkové, takže nevidím důvod, proč by to maminka odkládala.

Za druhé je nutné brát v potaz, že každé dítě se vyvíjí svým tempem a na nočník je připraveno v jinou dobu. Proto některé dítě může být bez plenek už krátce po prvních narozeninách a jiné naopak až těsně před dovršením třetích narozenin.

A za třetí, spíše taková má osobní vsuvka, je pro mnohé maminky určitě pohodlnější, když dítě naučí na nočník, jakmile je to možné, protože jim odpadá to neustálé přebalování a kontrolování stavu plenekna návštěvách, procházkách či v obchodech. Navíc když dítě neumí chodit na nočník v přiměřenou dobu (společnost toleruje ideálně mezi prvním a druhým rokem), je to pro onu maminku i společenské stigma.

3) „I tak ale maminky s dětmi fungovaly bez problémů, a navíc své děti dokázaly naučit chodit na nočník mnohem dříve než dnes.“

Jak jsem psala výše, ani tak nezáleží na umu maminky, jako na připravenosti dítěte. Některé dítě sedí už v 5 měsících a spí celou noc, takže v noci už nemá potřebu jíst ani pít, což značně napovídá, že je čas učit na nočník, jiné naopak sedí až v 9 měsících a stále se budí v noci hlady či žízní, takže by to do rána opravdu nevydrželo a počůralo by se.

A mimochodem i v minulosti byly děti, které ještě ani ve 3 letech neuměly být zcela bez plen. Jenže ty látkové nejsou tolik pod oblečením vidět jako ty jednorázové. A maminky to radši tajily, aby je okolí neodsoudilo.

4) „Dnešní maminky jsou z mého pohledu hrozně pohodlné a místo toho, aby se dítěti věnovaly, tak mu raději dají jednorázovou plenu i přesto, že právě oslavilo své páté narozeniny.“

Tak v tomto výroku je špatně snad všechno. Právě díky tomu, že dítěti dávají jednorázové plenky, jim odpadá mnoho práce s praním, vyvařováním, žehlením, což jim ušetří mnoho času, který pak právě mohou věnovat svému dítěti, a právě tento čas věnovat právě učení se na nočník nebo pomoct dítěti v psychomotorickém vývoji či si s ním jen hrát.

A co se týče věku 5 let. Sama jsem ještě neviděla pětileté dítě s plenou. Takové dítě by ani nevzali mamce do školky, protože tam je právě jednou z podmínek přijetí, aby si umělo samo dojít na toaletu.

5) „Během té doby, co jí má na sobě, se mu mnohdy udělají opruzeniny nebo alergická reakce.“

Já mohu říct, že používám pouze jednorázové, a nikdy se mi to nestalo. Spíše vnímám vyšší riziko vzniku opruzenin právě u těch látkových plen, protože se snadno pročůrají a miminko, pokud mu mokro nevadí, se neozve, a je v mokré plence i hodinu, než si maminka všimne a přebalí ho. A hlavně v noci to dítě může zaspat a maminka si mokré pleny všimne až ráno, přeci nebude jen kvůli pleně, dejme tomu, každé 3 h vstávat, aby ji zkontrolovala a budila tak zbytečně své spící dítě.

Jednorázová plena tekutinu uzavře dovnitř, takže pokožka dítěte je neustále v suchu na rozdíl od látkové plenky. Pokud se tedy v noci dítě neprobudí hlady, počůraná plenka ho nevzbudí, a přitom nezpůsobí podráždění pokožky, i když se třeba miminko nepřebalí celou noc.

6) „Látkovou plenu můžeme používat neustále dokola, nezatěžuje životní prostředí, vydrží nám déle a nestojí tolik peněz.“

Ano, souhlasím s tím, že ji můžeme používat stále dokola a vydrží déle, ale se zbytkem věty nelze souhlasit. Látková plenka zatěžuje také životní prostředí, viz můj bod 1. Pořizovací cena se s každým použitím sice snižuje, ovšem musíme do ceny provozu rovněž započíst i náklady v podobě spotřebované elektrické energie a vody.

7) „Po delší debatě jsme se dostaly k názoru, že je to nepraktické, zdržuje to a ona místo žehlení a praní raději bude odpočívat.“

Ono ale i ten odpočinek je důležitý. Odpočatá maminka rovná se spokojená maminka a tedy i spokojené miminko.

Takže jak vidíte, každá mince má dvě strany a nelze na věc pohlížet pouze černobíle. Co člověk, to názor. Nejdůležitější ale přeci je, co je nejpohodlnější a co nejlépe vyhovuje konkrétnímu dítěti a jeho potřebám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz