Hlavní obsah
Zdraví

Covid: Moje pátá dávka živé neoslabené RNA+ „vakcíny Eris“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2 tu je s námi na věčné časy. Jednou za rok až dva se nám připomene a ta forma může být k pos…

Článek

Covid byl velké téma, nezapomenutelné, často bývalými hvězdami té doby připomínáný, aby se hlavně na ně nezapomnělo. Ale on nikam nezmizel, je tu s námi a dříve nebo později se většině připomene. U nás doma přišel na návštěvu v těchto dnech.

Jsem lékař a očkování vidím jako průlomovou metodu v medicíně. Obecně je očkování jeden z největších vynálezů lidstva. Navzdory pitomcům, co říkají opak, lidské životy zachraňuje. Bohužel žijící díky očkování nikdo nepočítá, jsou bráni mnohými jako samozřejmost. Proto jsem neváhal a využil možnost očkování novým typem vakcíny založené na mRNA technologii. Data jsem četl, všechna dostupná, neshledal podstatné riziko a zbytek pochybností překonal povinností přispět vědeckému poznání vlastním tělem. Dlužno dodat, že ani já, ani nikdo, koho znám, jsme neměli jediný problém ani s jednou dávkou.

Díky očkování jsem přečkal doma Deltu bez infekce, Omicron s rýmou. Ale skoro dva roky od poslední dávky a rok a čtvrt od Omicronu už nová varianta Eris ani pro mě nebyla obyčejná rýma. Imunita po očkování/prodělání nevyhnutelně slábne v čase. Ostatně jako u všech koronavirů.

Jak Omicron tak Eris přinesla domů nejstarší dcera, předtím ze školy, teď z tábora. Poslední varianta je jiná než ty předchozí.

Nezačíná totiž jako respirační onemocnění, ale jako střevní chřipka. Je vám blbě od žaludku, někteří zvrací, mají průjem, někteří samostatně, jiní dohromady a k tomu horečku, bolest zad a kloubů. Celé rámované nechutenstvím a únavou, chuť se mění, nebo mizí, stejně čich. Později se přidá bolest v krku, kašel a u někoho ucpaný nos, zalehlé uši, klasické respirační příznaky horních cest dýchacích. Celé to trvá 5 dní, z toho horečky dva, kdo nebyl očkovaný, má horečky déle, i víc než pět dní, ale rozhozené trávení a nadýmání trvá déle, lepší se to, ale pomalu.

Prý je 554 aktivních případů, podle webových stránek Ministerstva zdravotnictví. Což neodpovídá realitě, jistě je jich řádově víc, ta varianta Eris se šíří jako blesk, přes všechny, bez ohledu na předchozí očkování, nebo infekci. Kdo nebyl očkovaný, ten si užívá, jak se zdá, silnější a delší příznaky.

Covid tu s námi byl intenzivně dva roky, to nelze zapomenout, ale stále je a bude, jen mimo hlavní zájem médií. V následujících týdnech se u mnohých staví znovu na návštěvu, nezván, ale z toho si hlavu nedělá, ostatně žádnou nemá, je to kus genetické informace v lipoproteinovém obalu, výsledek biologické evoluce.

Jedno je jisté, až teď zase jeho návštěva u nás i u vás doma skončí, tak za rok, dva znovu zaklepe na dveře. Přijde jako další posilující dávka živé neoslabené vakcíny, v podobě nové varianty. Doufám že už zase jako dominantně respirační forma, tahle varianta Eris, je doslova k pos…

Buďte zdrávi!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz