Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už nechci být důchodkyně, a vůbec ne starobní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cvrček

Nová životní etapa jak začala, tak skončila…

Článek

Dovolte mi jemně upozornit čekající a nastávající seniory, kteří se nemohou dočkat dne „D“. Nikdo vám neřekne, jak tato změna zamává psychicky a fyzicky s tím, že něco končí a něco začíná.

Mám odpracováno cca 43 let, mateřská, rodičovská 1,5 rok, honem do práce, dělat. O přecházení nemocí, plat tak na přežití měsíc z měsíce, no nějak jsme to neřešili, žilo se všem více méně stejně. Nikdo neměl co závidět. Ale frontu na banány ani na toaletní papír si nepamatuji.

Jako samoživitelka s dítětem jsem měla co dělat, úřad práce jsem využila pouze jednou při změně zaměstnání cca 10 dní. Kolotoč, který se bral jako norma, našetřit se dalo tak na dovolenou a ne na důchod cca za xxx let.

Přišel rok 1989 a sním nová naděje. Jak pro koho. Morálka se začala měnit a vítězí ten, kdo má ostré lokty, dere se dopředu hlava nehlava a ti slabší slušnější za ním padají jako hrušky… Banky půjčují, lítají miliony, domy, pozemky, každý má možnost, možná ne tolik odvahy, drzosti, nakonec i příležitosti v privatizovaných organizacích. Jako učitelka mateřské školy bych mohla privatizovat maximálně děti…

Nastala další etapa, při práci jsem dokončila VŠ vzdělání, přihlásila do výběrového řízení ředitelky mateřské školy pro cca 20 zaměstnanců, 5 tříd. To nebylo vedení, ale stavební dozor a dohled všeho a všude, výběr nábytku, personálu, zápis atd. No, nějak se to zvládlo… mateřská škola po celkové rekonstrukci ..i se mnou.

Rodiče zemřeli během 4 měsíců po sobě, šlo to tak rychle, že jsem se nestačila ani rozloučit. Pomalu se začal blížit můj odchod do důchodu a já už se rozhodla, unavená po 15 - ti letech řízení a vedení s pocitem dobře odvedené práce. Jak to dopadlo? Z mého úžasného kolektivu nezůstal kámen na kameni, mnou připravená nástupkyně neprošla konkurzem. Místo získala paní vybraná zřizovatelem,(ona se to naučí!). Bez odpovídající praxe, VŠ vzdělání…

Zkrátím to. Nastal den D. Nějak jsem si nevšimla, že přítel plynule přešel z ÚP do předčasného důchodu a jeho činnost je gaučing s ovladačem v ruce. Dcera 30 km daleko, finanční sešup, přátelé se mění, ti, kteří byli už nejsou…

Lékařská péče. Bolí vás cosi, pošlete emailem, foto hlavy, krku, nohy, ani nechoďte, vyřešíme on-line. Když bolí úplně všechno, napište poslední vůli a čekejte. Diagnóza karcinom prsu ( máme v rodině), následná léčba a psychický šok. Operace s pobytem v nemocnici 1 den, léčíme na dálku.

Závěrem chci vzkázat všem, kteří by seniory nejraději zavřeli do rezervací, vyhnali z měst, sebrali řidičáky. Vládě, která dovolí, to co dovolí, že tady je něco shnilého. Hodně. Většina mých vrstevníků pracovala, dřela, ušetřit se nedalo, a nyní jsme veřejně pranýřováni. V jiných státech je seniorům zohledněna práce, postavení, vzdělání. U nás je socialismus, všichni v jedné kupě, bez rozdílu, i když ses válela doma nebo řídila zeměkouli. Dobře nám tak, starobním důchodcům…máme smůlu, že nám je tolik.

Pracuji krátce na DPP, ale to nám taky změní. Krásné Vánoce všem. A s úctou všem seniorům v této zemi, přežijme tuto dobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz