Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívčí koleda, tradice nejen na přestupný rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na přestupný rok mohou vyrazit s pomlázkou koledovat i dívky. Tento zvyk se dodnes udržuje třeba na Dačicku.

Článek

Na sociálních sítích se však svolávají i ženy z Krušovic, aby vyrazily společně na koledu (Facebook). Pokud jste místní, tak určitě této příležitosti využijte.

Jiná situace panuje v podhůří Orlických hor, kde je holčičí koleda dlouhodobou tradicí. Zde se holčičí koleda slaví každoročně v neděli 14 dní před Velikonocemi. V některých obcích na Náchodsku zase týden před Velikonocemi.

Se smrtnou nedělí bývalo spojeno vynášení Morany, která byla nesena ve slavnostním průvodu a vhozena do potoka. Byl to rituál, který symbolicky ukončoval zimu.

Symbolem počátku nového života pak byl průvod děvčat při obchůzce s lítem (ozdobený vršek mladého stromečku). Děvčata zpívala písně, obcházela dům od domu a také dostávala výslužku. To se odehrávalo na Smrtnou neděli, jinde pak až o týden později o Květné neděli. Časem tedy dívky vyměnily ozdobenou větvičku za pomlázku a vznikla tradice dívčí koledy, která se udržuje již přes sto let.

Tradice pomlázky se časem proměňuje. Dnes mladíci často místo pentlí sbírají na pomlázku kalhotky nebo podprsenky.

Tyto tradice jsou spojeny i s požíváním většího množství alkoholu. Z toho důvodu nemají některé ženy tradici spojenou s koledováním rády, kvůli nepříjemným zážitkům z minulosti. Ač jsou někdy hrdiny v internetových diskuzích napadány jako přecitlivělé, určitě je nutno jejich zkušenost brát v potaz. Ono v podhůří Orlických hor najdete i dost mužů, kteří tuto tradici nemají rádi ze stejného důvodu.

Proto až půjdete na koledu, pamatujte, že se pomlázkou máte jen lehce dotýkat a pokud daný člověk vyplatit pomlázkou nechce, respektujte to. Pakliže posíláte na koledu malé děti, vyšlete klidně koledovat i holčičky. Tato tradice se udrží, jen pokud jí další generace budou mít v oblibě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz