Hlavní obsah
Názory a úvahy

Genderově neutrální toalety. Konec světa, nebo chytré řešení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Určitě jste slyšeli o tom, že se na školách i v jiných budovách zakládají tzv. genderově neutrální toalety. Dost často se uvádí, že je to kvůli osobám procházejících změnou pohlaví nebo těch nebinárních (necítí se být ani muž ani žena).

Článek

Kdo vlastně tyto toalety může používat? Překvapivě vy všichni. Určitě jste je již použili ve vlaku, v letadle a většina lidí je má i doma.

V zahraničí např. Ve Švédsku jsou tyto toalety na veřejných místech celkem běžné. V toaletách označených jako pánské, naleznete pouze pisoáry. Ostatní kabinky jsou určeny všem. Tím pádem odpadají situace, kdy jsou pánské záchody prázdné a dámy stojí nedůstojně ve frontě. Je nutno dodat, že pisoáry jsou často umístěny v jednotlivých kabinkách a poskytují více soukromí. V našich končinách jsou často pisoáry umístěny vedle umyvadel hned za vstupními dveřmi a kolemjdoucím nebo dámám stojícím v řadě na toaletu se naskytne pohled na močící muže.

Takže jde hlavně o zvyk. Ve Velké Británii jsou často v obchodech s oblečením odděleny zkušební kabinky na dámské a pánské. Zabrání se tím sice nepříjemným čumilům do kabinek, ale řešení je to nepraktické, např. pokud jde nakupovat matka se syny a potřebuje vidět, zda jim kupované oblečení sedí.

Stejně tak to je s genderově neutrálními záchody. Jde pouze o technické řešení. Ideální je řada umístěných kabin s toaletami a až za nimi samostatná místnost s pisoáry. Pokud se jedná o samostatně přidělávané genderově neutrální záchody, mělo by se jednat o uzamykatelnou místnost, ve které je umyvadlo, toaletní mísa, přebalovací pult a případně bidet. Takové místo ocení třeba muži s dětmi, aby nemuseli běžet přebalovat dítě na dámskou toaletu, ale také lidé, kteří používají různé zdravotní a inkontinenční pomůcky nebo menstruační kalíšky.

Ohledně často zmiňované bezpečnosti oddělených toalet, si dovolím tvrdit, že ještě žádného úchyla nezastavila cedulka na dveřích, tudíž opravdu oddělené záchody nezabraňují obtěžování. Určitě má hodně lidí zkušenost z plaveckých bazénů, kdy jsou sprchy postaveny poměrně nesmyslně podél průchozí chodby, aby bylo sprchování takové „komunitnější“ a lidé na sebe měli lepší výhled. Zde se často stane, že si lidé spletou vchod a kupodivu cedulka s nápisem Muži/Ženy jim nijak mechanicky ve vstupu nezabrání.

Proč vlastně používat označení genderově neutrální toaleta, když je to vlastně obyčejný záchod s umyvadlem, odpadkovým košem a klíčem ve dveřích. Takový, jaký má většina z nás doma. Takže je to taková bouře ve sklenici vody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz