Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaké nebezpečí čeká na velikonočních silnicích? Sváteční řidiči, skútristi, koňáci a cholerici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Máme tu Velikonoce, svátek, který bývá spojen s trochu neobvyklým provozem na silnicích. S nárůstem provozu se zvyšuje i riziko dopravní nehody.

Článek

Navíc v tomto období silnice připomínají padesát odstínů šedi a o díry také není nouze.

Abychom se vyhnuli možným nebezpečím, je důležité dodržovat pravidla silničního provozu a chovat se ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu. Ale budou se ostatní účastníci provozu chovat předvídatelně?

Jedním z častých problémů bývá chování řidičů skútrů a elektrokoloběžek. Tito účastníci silničního provozu mohou být někdy nepředvídatelní. Berte v potaz, že tato vozidla mají menší kola a může je ohrozit každá nerovnost či díra na silnici. Z toho důvodu mohou často měnit rychlost nebo vybočovat z jízdní dráhy. Dodržujte od nich bezpečnou vzdálenost, a to jak při jízdě za nimi, tak i při předjíždění.

Další skupinou, kterou můžeme potkat na silnicích, jsou cyklisté. Jejich pomalejší jízda může být pro některé řidiče zdrojem frustrace, ale je důležité si uvědomit, že mají stejná práva jako motoristé. Vždy je potřeba je předjíždět s bezpečným odstupem a dát jim dostatečný prostor. Pozor, někteří z nich nejsou držiteli řidičského průkazu, tedy nemusí dokonale znát pravidla silničního provozu.

Není neobvyklé potkat na silnicích i jezdce na koních. I k nim je potřeba přistupovat s ohledem. Jejich jízda může být pro některá auta překvapivá, proto je opět důležité být stále pozorní.

Ve Velké Británii, kde mají s pohybem jezdců na koních po silnicích dlouholeté zkušenosti je doporučeno řídit heslem WIDE and SLOW, neboli zeširoka a pomalu. Při předjíždění jezdců na zvířatech je nutno zpomalit a pokud je to možné, dodržet při předjíždění rozestup alespoň 3 metry. Sledujte taky pokyny jezdce na zvířeti. Pokud gestikuluje abyste zastavili, učiňte tak. Splašený kůň může ohrozit nejen jezdce, ale i posádku automobilu. Tyto nehody často končí tragicky. V blízkosti zvířat netroubíme ani netúrujeme motory.

Sváteční řidiči, jsou skupina řidičů, zejména z řad seniorů, kteří řídí auto jen několikrát ročně. Tito lidé často jezdí pomalu, nemusí správně používat směrovky a trochu připomínají začínající řidiče. Buďte shovívaví a dopřejte těmto řidičům prostor. Pokud na ně budete najíždět nebo troubit, budou akorát nervózní a udělají další chyby.

Celkově je třeba si uvědomit, že na silnicích se může vyskytovat různorodá skupina účastníků silničního provozu a je důležité být vždy ohleduplní k ostatním. Dodržování pravidel silničního provozu a vzájemná tolerance může snížit riziko dopravní nehody a zajistit bezpečnou cestu pro všechny účastníky.

Nejnebezpečnější řidič je ten, který neudrží nervy na uzdě a začne se agresivně chovat k ostatním účastníkům. Pokud takového řidiče potkáte, nenechte se vyprovokovat k agresivní jízdě, udržujte od něj odstup a věnujte se bezpečnému řízení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz