Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kočky ven patří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kočky jsou často popisovány jako predátoři ničící naši přírodu, ale je to skutečně pravda?

Článek

Někdy je argumentováno množstvím ulovených živočichů a dopad na ptactvo, přičemž vše je podloženo nějakými daty z Austrálie, nebo podobné země, kam byla kočka zavlečena a skutečně tam působí velké škody.

Jak je tomu ale v našich končinách. U nás se v přírodě přirozeně vyskytovala kočka divoká, než byla vyhubena. Kočka divoká stejně jako rys ostrovid se do přírody vrací.

Je kočka u nás opravdu tím škůdcem, který decimuje ptactvo? Zánik druhu obvykle nezpůsobí predátor, ale zničení jeho přirozeného biotopu a nedostatek potravy.

Všimněte si Vašeho předního okna u auta. Je na něm nalepeno množství hmyzu? Ne? Ale určitě si tu dobu pamatujete, kdy bylo okno nalepeného hmyzu plné.

Veřejnost šokovaly záběry z kamery čapího hnízda, kdy samice uklovala mládě a vyhodila ho z hnízda. Ornitologové se přiklánějí k závěru, že za to mohl nedostatek potravy.

Takže ano, kočka divoká patří do lesa a přiměřené množství koček domácích patří do lidského ekosystému. Pořád to je nejekologičtější způsob, jak ochránit své obydlí a zahradu před hlodavci. Volně prodejné jedy na myši jsou celkem bezpečné pro ostatní zvířata. Bohužel lidé se často uchylují k používání jedů, které jsou pouze pro kvalifikované osoby nebo zakázané. Tyto jedy otráví nejen hlodavce, ale i různé dravce. Každopádně je dobré na své zahradě mít trnité keře, nelikvidovat staré stromy a ptačí krmítka dát z dosahu predátorů, aby měli ptáci dobrý úkryt před predátory.

A co kolonie zdivočelých koček ve městech, je nutné je likvidovat? Určitě ne a ani to není možné. Pořád mohou konkurovat jiným invazivním druhům jako jsou potkani. Zaberou jim životní prostor a omezí pro ně potravu.

V případě kočičí kolonie, by obec měla zajistit odchyt a převoz. Většinou se ale s kočkami nikdo nechce zabývat. Proto je nejlepší kolonii koček vykastrovat, aby dále nerostla a za pomoci různých organizací a dobrovolníků jim zajistit krmení a péči na místě. Tato péče by měla být zajištěna organizovaně, nikoli živelně donášením různých zbytků jídla. To může jednak kočkám ublížit a za druhé můžete krmit potkany. Důležité je, aby někdo pro kolonii zajistil veterinární péči a kastrace.

Máte-li ve vaší blízkosti takovou kolonii, obraťte se na obecní úřad, aby výše zmíněné zajistil. Kočky jsou nalezeny na území obce a ta se o ně musí starat.

Takže kočky ven patří, samozřejmě to má své ALE. Kočku venku můžeme chovat v oblastech vzdálených od frekventovaných silnic. Pokud je to možné, zajistěte hranici pozemku proti úniku. Kočku venku polodivokým způsobem chovejte jen pokud potřebujete využít její schopnosti lovu a vytlačování hlodavců (zemědělské usedlosti, stáje, rodinné domky se zahradou). Taková kočka musí být kastrovaná, ošetřená proti parazitům a nejlépe i čipovaná. Musí jí být poskytnuta také kvalitní veterinární péče. Chovat kočky způsobem, při kterém je necháte množit, neposkytnete jim veterinární péči a hrozí vysoké riziko zranění jako je rušná silnice je nehumánní.

Nikdy tímto způsobem nechovejte šlechtěné kočky. Kromě jiných nebezpečí hrozí riziko krádeže a také už nemusí mít správné instinkty pro přežití venku.

Zdroje:

https://www.birdlife.cz/dramaticky-ubytek-ptaku-evropske-unie/

Kočka potkana neuloví: Nečekaný vítěz | Ábíčko.cz (abicko.cz)

https://cnn.iprima.cz/komentar-uklovane-capi-mlade-jako-symbol-odtrzeni-lidi-od-prirody-i-varovani-29488

https://cnn.iprima.cz/toulave-kocky-26747

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz