Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Čekají nás tropické teploty. Jak ochránit domácí mazlíčky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Steiner / pixabay.com

Tropické letní teploty mohou potrápit nejen lidi, ale také domácí mazlíčky. Psi, kočky a jiná zvířata se s horkem nemusí vypořádat tak lehce. Jak jim v těchto dnech pomoci?

Článek

Abychom regulovali tělesnou teplotu, potíme se skrz kůži od hlavy až k patě. Pot se následně z kůže vypařuje a ochlazuje naše těla. Zvířata se ale s teplem vypořádávají zcela odlišně. Většina domácích mazlíčků má schopnost se s běžnými letními teplotami vyrovnat sama. Pokud však přijdou tropické letní dny a extrémní vedra, musíme se tomu přizpůsobit také my, jako majitelé, a zvířatům v těchto dnech se zvládnutím takového počasí pomoci.

Otevřená tlama a vlhký čumák

Psům se potí pouze tlapky a čumák, podle kterého se často pozná, jestli se něco neděje - měl by být vždy vlhký a chladný. Protože se ale psi potí velmi málo, k ochlazení používají otevřenou tlamu a vyplazený jazyk. Zrychlené dýchání jim umožňuje odpařování vody přes jazyk a vlhký povrch tlamy. Kočky se také potí pouze na tlapkách a čumáku a v létě si nadměrně olizují srst, do které se dostanou jejich sliny a ty jim pak během odpařování ochlazují tělo. Například králíci a ptáci se nepotí vůbec.

Správné regulaci teploty také pomáhá zvířecí srst. U psů s tzv. podsadou, kterou má například bernský salašnický pes, zlatý retrívr, nebo čivava, by se mohlo zdát, že v létě trpí, a je tak dobrým nápadem jej ostříhat. José Arce, veterinář a prezident Americké veterinární lékařské asociace (AVMA), od toho ale rozhodně odrazuje. Srst působí jako izolant, který v létě pomáhá udržovat chlad a v zimě zahřívá. Navíc chrání psy před slunečními paprsky a následnému spálení, ke kterému jsou psi stejně náchylní jako lidé.

Psi s podsadou srsti dvakrát ročně línají a obměňují srst. Na jaře se odlučuje zimní srst, která více hřeje a chrání psa před zimou a střídá jí srst letní, která právě napomáhá ochraně proti přehřátí organismu. Na podzim se pak zase vrací srst zimní. Je proto důležité psa pravidelně vyčesávat a zajistit tak pořádnou a kvalitní výměnu srstí.

Jiná plemena psů mají krátké tvrdé chlupy, jako například ohaři, Jack Russel teriéři nebo labradoři. Existují také plemena psů a koček, které srst nemají žádnou. U všech takových mazlíčků je důležité hlídat, aby se na slunci nespálili. Jelikož existuje celá řada opalovacích krémů dělaných pro zvířata, je dobré je několikrát denně při pobytu na slunci natírat. Nikdy ale nepoužívejte pro své domácí mazlíčky opalovací krémy, které jsou určené pro lidi.

Venčení

Ideální je venčit brzy ráno a později večer. V tu dobu je okolní vzduch i chodník chladnější. Během dne je pak vhodné mazlíčky pouze krátce vyvenčit a nejlépe jen na travnatých plochách. Mazlíčci, zejména psi, mohou během procházky častěji zastavovat ve stinném prostředí, nebo si dokonce lehat. Nechte je na pár vteřin ochladit a odpočinout, a pokud uvidíte, že váš pes procházku přestává zvládat, raději ho domů nebo do auta odneste.

Majitelé mazlíčků občas zapomínají, že je asfalt v letních dnech horký. Sami totiž nosí boty, které je před rozpáleným betonem, chodníkem, nebo cestou ochrání. Jedná se také o situaci, kdy si řeknou, že se svým mazlíčkem „jen“ přeběhnou z parkoviště do budovy. I to ale může být pro zvířata velmi bolestivé. Před tím, než vyjdete se svým mazlíčkem na procházku, položte hřbet své ruky na zem. Pokud ji neudržíte bez nepříjemných pocitů, nebo dokonce bolesti po dobu alespoň 5 vteřin, cesta není vhodná ani pro vašeho mazlíčka, kterému můžete mimo bolesti způsobit i nepříjemné popáleniny polštářků na packách.

José Arce doporučuje držet mazlíčky během nejvyšších denních teplot uvnitř, s dostatkem čerstvé vody a možností se někde ochladit, například na studené dlažbě. Pokud nemáte dlažbu, jsou vhodné chladicí podložky, které pomáhají zvířeti odvádět přebytečné teplo a zároveň pohodlně polehávat. Můžete také napustit trochu vlažné (nikdy ne ledové) vody do vany nebo sprchového koutu, kam zvíře vložíte. Měly by být ponořené pouze packy.

Pokud máte podezření, že je váš mazlíček přehřátý, má úžeh nebo úpal, nikdy ho nedávejte do vany nebo na chladicí podložku. Mohl by utrpět šok ze změny teplot. Vždy takovou situaci konzultujte s veterinářem.

Hydratace

Důležité je, aby měl pes neustálý přístup k čerstvé vodě. Voda by měla mít pokojovou teplotu. Pokud mu chcete trochu přilepšit, můžete mu do vody přidat jednu, nebo dvě kostky ledu, dle velikosti vašeho mazlíčka.

To, že je váš mazlíček ideálně hydratovaný, poznáte podle toho, že když mu svými prsty jemně chytíte kůži za krkem. Kůže by se měla takřka ihned vrátit do stejné pozice, jak byla. Čím pomaleji se kůže vrací, tím méně hydratované zvíře je. Pokud by se kůže nevrátila vůbec, nabídněte zvířeti vodu a pro jistotu konzultujte situaci s veterinářem.

Nikdy nepodávejte chlazenou vodu nebo led zvířeti, u kterého máte podezření na přehřátí organismu.

Pozor na hyperhydrataci

Letní teploty svádí ke skotačení se zvířaty ve vodě, například v bazénu nebo rybníku. Během dovádění ale může zvíře spolykat velké množství vody. V tu chvíli si rozjančené zvíře neuvědomí, že jeho organismus takové množství vody nezvládne zpracovat a problém je na světě. Velké riziko představuje také oblíbené chytání vody do tlamy ze zahradní hadice.

Buňky se začnou uvnitř těla zvířete nalévat tekutinou, která způsobuje jejich poškození. Ve vážných případech se může dostavit otok mozku. Mezi projevy intoxikace vodou patří potíže s dýcháním, zvracení, nadměrné slinění a močení, ztráta koordinace, rozšířené zornice, letargie, bledé sliznice, nadmutí a v pokročilém stádiu křeče a ztráta vědomí.

Přehřátí organismu

Stejně jako u lidí, i u domácích mazlíčků může lehce dojít k přehřátí organismu. Ten může vést k úpalu nebo úžehu, a ty mohou být pro domácí mazlíčky smrtelné. Ohroženější a náchylnější jsou mladí (štěňata, koťata), senioři, zvířata se zdravotními problémy nebo nadváhou.

U některých plemen je pak predispozice k přehřátí vyšší než u ostatních, a to zejména kvůli úzkým průduškám a problémům s nedostatečným dýcháním. Jedná se například o mopsy, buldoky, francouzské buldočky nebo bostonské teriéry. Je potřeba tak věnovat těmto plemenům větší pozornost a předejít přehřátí.

Foto: Jarosław Kwoczała / unsplash.com

I běžné aktivity mohou při extrémních teplotách vést k přehřátí. Je dobré situaci nepodceňovat a pobyt na slunci nebo venku omezit a rozdělit do kratších časových úseků.

Nikdy nenechávejte zvíře v autě, a to ani na pár minut. Teplota v uzavřeném prostoru rychle stoupá a zanedlouho může dosahovat až 70 °C. Úpal se dostaví po velmi krátké době a následně může rychle dojít k úmrtí.

Jak poznat, že je něco špatně?

Domácí mazlíčci jsou obecně během vysokých letních teplot méně aktivní, mohou také spořádat méně potravy než obvykle. Pokud by ale váš mazlíček vykazoval znaky letargie, extrémně zrychleného dýchání, lapání po dechu, nadměrné slinění, neklid, třes nebo nechutenství. Pokud se dostaví průjem nebo zvracení, konzultujte situaci s veterinářem.

V případě, záchvatu, silného třesu nebo fialově-šedého zbarvení dásní jednejte neodkladně a ihned.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz