Hlavní obsah
Věda

Viagru brzy nahradí zázračný pavoučí jed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kirillov / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Palovčík jedovatý (Phoneutria nigriventer)

Jed palovčíka jedovatého vyvolává, mimo jiné, dlouhodobou a bolestivou erekci. Brazilští vědci hlásí, že by to mohl být klíč k inovaci v léčbě erektilních dysfunkcí, na které běžné léky nezabírají.

Článek

Palovčík jedovatý (Phoneutria nigriventer) je druh pavouka žijícího v Jižní Americe. Je jedním z nejjedovatějších a nejútočnějších pavouků na světě. Přezdívá se mu banánový pavouk, protože se občas stává, že připluje do všech koutů světa v banánových krabicích, ve kterých se rád schovává. Většinou během cesty nepřežije v chladném prostředí lodního kontejneru nebo chemický postřik banánů, pokud ale přežije, může způsobit velké problémy.

Běžně si nestaví sítě a přes den odpočívá v dočasné skrýši. Nejvíce aktivní je přes noc, kdy slídí po džungli a hledá svou kořist, kterou by mohl ochromit velmi silným jedem.

Jeho kousnutí způsobuje mnoho nebezpečných zdravotních obtíží, mezi které patří zvýšení krevního tlaku, nevolnost, rozostřené vidění nebo křeče po celém těle. Mimo to může způsobit velmi bolestivou a několik hodin až dní trvající erekci. Následkem toho se může dostavit odumírání tkání penisu a jeho celková nekróza.

Brazilští vědci se tak snaží přijít na způsob, jak látku získanou z jeho jedu využít pomocí nově testovaného léku na erektilní dysfunkce.

Tenká linie mezi lékem a jedem

Mužská erektilní dysfunkce je jednou z nejčastějších poruch sexuálních funkcí. Výzkumy uvádějí, že ať už méně či více závažnou formou trpí celosvětově až polovina můžu nad 40 let.

Vědci zkoumají banánového pavouka a jeho jed už zhruba 20 let. Podařilo se jim tak identifikovat přesně tu molekulu v jedu, která je zodpovědná za silnou a bolestivou erekci. „Počáteční testy ukázaly, že se látka zdá být bezpečná a funkční pro použití u lidí, při aplikaci minimálního množství, bez jakékoliv další toxicity,“ uvedla Maria Elena de Lima, profesorka biomedicíny a medicíny v nemocnici Santa Casa Belo Horizonte a vedoucí týmu výzkumníků.

Aktuální léky užívané na erektilní dysfunkce nefungují u všech pacientů a pro některé dokonce představují riziko. Pacienti léčící se s anginou pectoris léky na bázi nitrátů mohou v kombinaci s lékem na erektilní dysfunkci utrpět nebezpečný pokles krevního tlaku vedoucího až k úmrtí. Stejně tak mohou tyto léky způsobovat problémy u pacientů s nemocemi močových cest, srdce nebo jater.

Testováno na myších i na lidech

Syntetická látka s označením BZ371A byla nejprve testovaná na myších a potkanech. Gel z této látky aplikovali hlodavcům do slabin. Léčba byla velmi úspěšná u starých jedinců, a také u jedinců s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Což naznačuje, že by mohla léčba úspěšně zacílit i na ty pacienty, u kterých je aktuální užívání léků na erektilní dysfunkci nebezpečnou kontraindikací.

Po sérii úspěšných testů na hlodavcích pak provedli vědci pilotní experiment na mužích a ženách, aby otestovali bezpečnost užívání gelu u lidí. První fáze testu prokázala absenci nežádoucích účinků nebo jakékoliv intoxikace. Gel působí lokálně, a tedy nezahlcuje celý organizmus.

Vědci nyní přistupují k druhé fázi testování, ve které chtějí zkoumat jeho účinky přímo na mužích s erektilní dysfunkcí pramenící z prostatektomie, tedy po chirurgickém odstranění prostaty, které má často za následek sexuální poruchy.

Pokud bude druhá fáze také úspěšná, přistoupí vědci ke třetí fázi testování, na základě které pak může být látka s označením BZ371A schválena jako lék. Vědci chtějí cílit nejen na muže, ale také na ženy. Během prvotního experimentu zjistili, že gel zvyšuje průtok krve do oblasti ženských genitálií, což by mohlo pomoci i v léčbě ženské sexuální dysfunkce. Lék vyvíjí ve spolupráci s vědci společnost Biozeus, jejíž generální ředitel a lékař, Dr. Paulo Lacativa, se na výzkumu také sám podílí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz