Hlavní obsah
Lidé a společnost

Finsko je nejšťastnější země světa. Česko se vešlo do TOP 20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jorono / Pixabay.com

Finská vlajka

Finsko bylo opět vyhlášeno nejšťastnější zemí světa - již pošesté v řadě.

Článek

Severská země obsadila první místo v žebříčku World Happiness Report 2023, kterou zveřejnila OSN. Report měří faktory jako:

1. Sociální podpora
2. Příjem
3. Zdraví
4. Velkorysost
5. Svoboda
6. Absence korupce

Foto: World Happiness Report / worldhappiness.report

World Happiness Report 2023

Češi spokojenější než Britové

Česká republika se umístila na 18. pozici. Je na tom se spokojeností tedy o jednu příčku lépe, než obyvatelé Spojeného království. Slovensko je na tom v průzkumu lépe, než Saudská Arábie, a v tabulce je na 29. místě.

Například Afghánistán a Libanon jsou až na konci seznamu, na kterém je celkem 137 zemí. Podle zprávy serveru World Happiness Report je průměrné hodnocení života v obou zemích 1,8 a 2,4 na stupnici od 0 do 10.

Proč jsou Finové tak šťastní?

Heli Jimenez, vrchní ředitelka vládní organizace Business Finland, řekla, že se jí často lidé ptají, proč jsou Finové tak šťastní. Podle Jimenez štěstí vychází z blízkého vztahu k přírodě a přízemního životního stylu, uvedl server CNBC.

Finský generální ředitel Miika Makitalo ze společnosti pro zpětnou vazbu od zákazníků HappyOrNot s tvrzením Heli Jimenez souhlasil.

„Dbáme na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, věříme v naši společnost a těžíme z naší blízkosti k přírodě,“ řekl.

Filozofie Sisu

Finové mají filozofii zvanou Sisu - spojení vytrvalosti, odolnosti a udržování problémů v perspektivě.

„Sisu definuje naši národní povahu a je pro Finy stejně váženým a přijímaným konceptem, jakým je „americký sen“ pro Američany,“ doplňuje Miika Makitalo.

Dále uvádí, že Sisu nemá doslovný překlad, ale zahrnuje posouvání vlastních hranic a přistupování ke zdánlivě nepřekonatelným výzvám čelem.

Nemá pochyb o tom, že tato filozofie podporuje finské národní štěstí, smysl pro účel a posiluje ducha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz