Hlavní obsah
Věda

Kdy vznikl první záchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Shvets / pexels.com

Ilustrační foto

Jedna z legend o vzniku záchodů pochází z Anglie a tvrdí, že jej sestrojil instalatér Thomas Crapper. Ve skutečnosti však první jednoduché záchody vznikly o několik tisíc let dříve. Kdo tedy skutečně vynalezl první toaletu?

Článek

Prastará Mezopotámie

Před zhruba 5 000 lety se datuje vznik prvních toalet. Jednalo se o jednoduché latríny - jámy v zemi, které byly vyloženy řadou keramických dlouhých trubic zabraňujících pronikání pevného obsahu do okolní půdy a zároveň umožňující kapalinám pomalu prosakovat ven malými otvory, jak informoval časopis Nature. Bohužel není známo, kdo přesně stojí za vynálezem této relativně sofistikované latríny.

Mínojská civilizace

O téměř tisíc let později se na řeckém ostrově Kréta objevily složitější toalety. Jednalo se o latríny, které však pracovaly s vodou k odtoku odpadu. Vedle latríny, která měla jakousi komodu, jednoduché sedadlo, byl připraven hliněný hrnec s vodou a každý po skončení výkonu musel latrínu smýt.

Později převzali tuto praxi i Římané, kteří ji ještě o něco vylepšili. Římané přišli s prvním veřejným záchodem, tedy latrína nesloužila jen jedné osobě, ale obsahovala řadu lavicových sedadel s otvory umístěnými nad centralizovanou kanalizací. Díky tomu, že v kanalizaci byl neustálý pomalu tekoucí proud vody, smýval veškerý odpad a odváděl ho do řeky nebo potoka. Uživatel latríny tak nemusel po použití splachovat sám.

Anglický královský trůn

V roce 1596 Angličan Sir John Harington, člen královského dvora královny Alžběty I., vymyslel první splachovací záchod. Nejprve svůj vynález testoval ve svém domě a později v Richmondském paláci.

Model svého záchodu nazval Ajax, což byla slovní hříčka slova „jakes“ - slangově „toalet“. Na spláchnutí bylo potřeba okolo 28 litrů vody, ale díky absenci trubek ohnutých do „S“, jak je známe dnes, se pachy šířily zpět do místnosti a není tak překvapením, že Ajax se na veřejnosti nikdy příliš neujal, zejména kvůli silnému zápachu, který způsoboval.

Skotský patent

Alexander Cumming, skotský vynálezce, zřejmě vycházel z modelu Ajax, který se rozhodl ještě vylepšit. Jeho konečný model tak obsahoval „S“ ohyb trubek a sofistikovanější systém ventilů velmi podobný dnešním toaletám. V roce 1775 podal žádost o první patent na tento typ toalety.

Crapperův potrubní systém

Thomas Crapper, anglický instalatér, mezi lety 1881 - 1896 získal celkem 9 patentů ohledně záchodů a instalatérských prací. Žádný z patentů nebyl na nový revoluční, šlo spíše jednoduchá vylepšení potrubních systémů již vynalezených záchodů pro co nejefektivnější vykonávání potřeby.

V Anglii se začalo jeho příjmení slangově užívat ve spojitosti s chozením na toaletu, zřejmě také proto, že na sobě jeho výrobky měly napsáno"CRAPPER". Shodou okolností pak jeho příjmení pochází pravděpodobně z latinského slova „crappa“ volně se překládajícího coby vulgární označení pro exkrementy.

Toaleta budoucnosti

Dnešní vědci a inženýři se snaží neustále vymýšlet nové, hygieničtější a ultra účinné sanitární systémy. Christoph Lüthi, vědec zabývající se plánováním sanitární infrastruktury ve Švýcarském federálním technickém institutu, se společně se svými kolegy snaží navrhnout toaletu budoucnosti.

Zařízení, které by fungovalo bez externího zdroje energie, nebo bez potrubí připojeného k veřejné síti. Zatím jsou ve fázi prototytu „Blue Diversion“, který by se sám čistil, recykloval vodu a mohl by přeměňovat exkrementy na hnojivo. Doufají, že by jednou toto zařízení mohli nainstalovat v rozvojových zemích jako snadný a ekologický způsob zlepšení hygieny.

Zdroje:

https://www.livescience.com/who-invented-the-toilet

https://www.nature.com/articles/533456a?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100052172&CJEVENT=49c7448ce7f111ed8259009d0a18ba72

https://www.inventorsdigest.com/wp-content/uploads/2023/01/INV-vol-39-January-2023FINAL.pdf

https://www.eawag.ch/en/research/humanwelfare/wastewater/projects/autarky/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz