Hlavní obsah
Věda

Kříž Ježíše Krista: jeden z úlomků je možná na dně moře ve vraku válečné lodi Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Antranias / pixabay.com

Většina kousků Pravého kříže byla během staletí postupně poztrácena nebo zničena. Pár kusů, které přežily, jsou dodnes vystaveny na důležitých náboženských místech v Evropě, jeden je dokonce na místě, kde by jej opravdu nikdo nehledal.

Článek

Poutní místa jsou pro náboženství od nepaměti důležitá. Když jsou na něm uloženy ostatky svatých, apoštolů nebo předměty spjaté s jejich životem, místo je o to vyhledávanější.

A to si církev uvědomovala už ve středověké Evropě, kdy nastal rozmach náboženských relikvií. A jak to tak bývá, rozmohl se nešvar falešných replik. I když si církev byla vědoma neoriginálnosti některého z předmětů, rozhodla se pro zvýšení návštěvnosti, se kterou byl spjat příliv financí, že daný artefakt vystaví. Relikvie, jakkoliv spojené s Ježíšem Kristem, byly těmi největšími taháky.

Ze snu ke kříži

Historik Sókratés z Konstantinopole ve svých spisech Dějiny církve popisuje nalezení Pravého kříže. Ve 4. století měla svatá Helena, matka římského císaře Konstantina, sen, ve kterém ji sám Ježíš Kristus ukázal místo svého ukřižování. Po příchodu na místo musela nechat svatá Helena strhnout pohanský chrám bohyně Afrodity, který na místě postavili pohané ve snaze zamést stopy po svatém kopci. Po odstranění chrámu spatřila svatá Helena tři vedle sebe stojící kříže.

Jeden z křížů patřil Ježíšovi, další dva lotrům Gesmovi a Dismovi. Na místě byly nalezeny také hřeby, kterými byl Kristus ke kříži přibit, deska Titulus Crucis s nápisem v různých jazycích, že ukřižovaný Ježíš Kristus byl židovským králem, kterou nechal zhotovit Pilát.

Helena byla přesto nešťastná, že nevěděla, který kříž je ten správný. Díky biskupovi Makariovi, kterého napadlo před kříže přivést smrtelně nemocnou ženu, se jim jej podařilo odhalit. Žena se dotýkala každého kříže a po kontaktu s tím posledním se zázračně uzdravila. Svatá Helena tak s jistotou věděla, který je Kristův kříž.

Křižácká výprava

Po nálezu byl Svatý kříž poslán do Konstantinopole, hlavního města Římské říše, nacházející se na území dnešního Istanbulu.

V roce 1204 proběhla čtvrtá křížová výprava na Konstantinopol. Křižáci, zastánci tzv. západního křesťanství, v rámci tažení na Svatou zemi šli překvapivě namísto proti muslimům proti východním křesťanům. Po dobytí křižáci Konstantinopol vydrancovali a vyplenili. Vše, co šlo, tak ukradli a jejich kořist je dodnes známa jako jedna z nejhodnotnějších kořistí vůbec. Jako symbol vítězství rozbili křižáci Pravý kříž na kousky, které byly následně rozvezeny po celé Evropě.

Netrvalo dlouho a církve a fary se začaly ozývat, že se u nich nachází kousek Svatého kříže. Dle teologa Jana Kalvína, který se rozhodl spočítat množství kousků, které se najednou objevily, bylo nereálné, že všechny mají originál. Doslova by se, dle něho, dala z kousků postavit celá loď a ne jeden kříž.

Kalvínovo skeptické hlásání nebylo pro církev přijatelné, a tak se rozhodla vysvětlit jeho verzi tím, že Kristova prolitá krev na kříži z něj učinila nezničitelný předmět, který se i přes rozbití na milion kousků nezmenší, protože každý kousek má svou celistvost a sílu zůstat veliký. Touha udržet proudící dav poutníků a obchod s relikviemi na dostatečně vysoké úrovni pak donutila všechny fary, opatství a kostely se s touto myšlenkou ztotožnit a dál ji šířit.

Truhla z drahokamů

Vlastnictví Pravého kříže bylo pro danou faru, kostel nebo opatství opravdovým pokladem. A tak není divu, že svůj kousek uzavíraly do truhel vyrobených z drahých kovů zdobených drahokamy.

Tyto truhly pak umísťovaly do speciálních místností, tzv. relikviářů, kde byly s truhlou uloženy další svaté předměty jako například kosti svatých, hřeby z Kristova kříže nebo například jeho mléčné zuby.

Svatý kříž dnes

5 zajímavých míst, kde se v dnešní době kousky kříže mohou nacházet.

1. Černé moře

Jedno z nejpřekvapivějších míst, kde by se údajně měl kus Pravého kříže nacházet, je dno Černého moře. Arcikněz ukrajinského přístavu Sevastopol prohlásil, že kus kříže byl umístěn v kapli ruského křižníku Moskva. Vzhledem k tomu, že v dubnu 2022, během rusko-ukrajinské války, byla loď Moskva potopena, na dně se s ní tak pravděpodobně nachází i onen úlomek Pravého kříže.

2. Bazilika svatého kříže, Itálie

Bazilika Svatého Kříže se nachází v kostele Gerusalemme v Římě. V roce 325 ji nechala postavit sama svatá Helena, která do ní následně předala většinu předmětů nalezených na místě ukřižování. Dodnes se v ní nacházejí tři kusy Pravého kříže, část jednoho hřebu, tabulka Titulus Crucis nebo dva trny z trnové koruny.

3. Louvre, Francie

Kousek kříže, který se aktuálně nachází v Louvru, má opravdu bohatou historii. Původně ho získal král Ludvík IX. ve 13. století od posledního křižáckého císaře z Konstantinopole. Po francouzské revoluci, během které byl kus Pravého kříže schován kvůli zákazu přechovávání relikvií, byl v roce 1804 předán pařížskému biskupovi, který jej uložil do pokladnice katedrály Notre-Dame. Tam byl uschován až do požáru katedrály v roce 2019 a následně přestěhován do Louvru.

4. Škola Grande di San Giovanni Evangelista, Itálie

V roce 1369 předal kancléř Jeruzalémského království kus Pravého kříže do této školy nacházející se v Benátkách. Legenda praví, že při procesu výstavby relikviáře, kde měl být kus kříže uložen, spadl omylem do kanálu. Místo toho, aby se potopil, se údajně vznášel nad vodou a jakémkoliv pokusu o vytažení se vyhýbal. Kus se podařilo vytáhnout až řediteli školy, který se pro něj ponořil, neboť on byl tím, komu byl kus Pravého kříže věnován.

5. Bazilika svatého Petra, Itálie

Do této baziliky byl v roce 1629 na příkaz papeže Urbana VIII. přivezen relativně velký kus Pravého kříže.

Relikvie v milevském klášteře

V roce 2020 našli čeští archeologové ve zdi kostela svatého Jiljí světovou raritu. Geoinformatik Jiří Šindelář uvedl, že šesticentimetrový hřeb pocházející pravděpodobně z Kristova kříže je uložen v milevském klášteře a je ozdoben malým zlatým křížkem.

Existuje stále mnoho míst, která tvrdí, že mají kousek Pravého kříže, například Opatství svatého Petra v Belgickém městě Gent nebo klášter Koutloumousiou v Řecku. Jestli se ale jedná o ty skutečné kousky kříže, nebo jen falešné repliky, není prozatím ověřitelné.

Nalezení Pravého kříže se stalo důležitým milníkem v křesťanském náboženství. K uctění jeho památky bylo vykonáno několik náboženských obřadů. Vždy 14. září se slavil svátek Nalezení Svatého kříže až do roku 1960, kdy jej papež Jan XXIII. zrušil.

Zdroje:

https://www.fatym.com/taf/knihy/patrol/p_cdej2.htm#1-17

https://budejovice.rozhlas.cz/udajny-hreb-z-kristova-krize-ktery-nasli-archeologove-v-milevsku-bude-na-par-dni-8967249

https://www.history.co.uk/articles/where-is-the-true-cross

https://www.lefigaro.fr/international/guerre-en-ukraine-le-croiseur-moskva-abritait-une-relique-de-la-croix-du-christ-a-son-bord-20220429

https://stpetersbasilica.info/Statues/StHelen/StHelen.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz