Hlavní obsah
Lidé a společnost

Páchnoucí nohy nebo věčná smůla. Jak staří Řekové předpovídali budoucnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: nonbirinonko / pixabay.com

Ačkoliv je věštění budoucnosti dnešní společností vnímáno jako nesmysl, ve starověku v něj věřili takové osobnosti jako Sókratés, Pythagoras či Platón. Jakými neobvyklými a nejpodivnějšími metodami ale staří Řekové předvídali budoucnost?

Článek

Mateřská znaménka

Podle věštce a lékaře Melampúse, postavy z řecké mytologie, lze z mateřských znamének mužů i žen zjistit jejich budoucí osudy.

Mateřské znaménko na čele muže znamenalo vynikajícího vládce, na straně nosu zase vášnivého cestovatele. Znak na jazyku pak muži předpovídal krásnou a bohatou ženu. A pokud měl muž znaménko vzadu na krku, jeho vyhlídky směřovaly ke smrti setnutím hlavy.

Pokud měla žena mateřské znaménko na nose, značilo to problémy se zápachem nohou. Na krku zase předpovídalo, že bude velmi bohatá, a na rtech znamenalo velmi kladný vztah k jídlu a přejídání. Znaménko na ruce symbolizovalo budoucnost plnou dětí a plodnosti.

Odposlechnutá slova

Jednalo se o starořeckou metodu odposlouchávání náhodných slov nebo vět. Obecně to znamenalo položit bohům otázku například v jejich svatyni. Následně bylo třeba si zakrýt uši a odejít na rušné místo, ideálně na ulici plnou lidí nebo na náměstí. Na takovém místě už stačilo jen uši odkrýt a jakákoliv další slova nebo věty, co poté bezprostředně člověk slyšel, byly odpovědi na jeho otázky.

Tato praktika (cledonismus) byla svého času natolik populární, že jej zmiňuje také spisovatel Homér ve svém díle Odysseus, konkrétně tak, že Oddyseus dostává prostřednictvím nevyžádaného komentáře od služebné odpovědi na své otázky od boha Dia.

Kouř

Před zahájením rituálu bylo nejprve nutné obětovat zvíře, které se pak položilo do ohně. Hořící zvíře produkovalo sloup dýmu, který mohl znamenat tři věci. Pokud byl tenký a stoupající rovně vzhůru, vyhlídky na budoucnost byly pozitivní a příznivé. Když byl kouř hustý a tmavý, znamenalo to příchod neštěstí. A pokud se kouř nenesl nahoru, ale držel se při zemi, značilo to blížící se katastrofu.

Amnion

Někteří novorozenci se rodí s tzv. poporodní membránou zakrývající hlavičku nebo její část. Červená nebo fialová barva membrány značila pro novorozence šťastný a úspěšný život. Matná membrána naopak prorokovala novorozenci smůlu. Tento vzácný způsob věštby byl brán ve starověku velmi vážně, a dokonce existují případy, kdy novorozencům s nevhodnou barvou membrány nebylo dovoleno v pozdějším věku vykonávat určité profese. V dnešní době, také díky pokroku medicíny, se již novorozenci s touto membránou, tzv. amnionickým obalem, prakticky nerodí.

Vyvolávání duchů

Staří Řekové praktikovali rituál nekyia, při kterém vyvolávali duchy zesnulých, neboť věřili, že v posmrtném životě mohou duchové nahlížet i do budoucnosti. Rituály byly prováděny ve speciálně určených chrámech, tzv. nekromanteionech nebo na posvátných místech zvaných Oracles of the Dead (volně přeloženo jako Věštby mrtvých), které měly sloužit jako portál do podsvětí.

I v tomto typu určení budoucnosti se inspiroval Homér, neboť jeho hrdina Odysseus podstupuje sestup do země mrtvých, aby se zeptal nebožtíka na jeho nadcházející cestu domů, která ho čeká.

Nekyia, tedy věštění pomocí zesnulých, se praktikovala po celém světě, nejen v Řecku.

Zdroje:

https://anthropologyreview.org/anthropology-glossary-of-terms/divination-gaining-information-through-supernatural-means/

https://www.history.co.uk/articles/ancient-greek-methods-for-predicting-the-future

https://archive.org/details/dreamingfuturefa0000pick/page/70/mode/2up

https://www.osel.cz/12044-nekromanteion-vestirna-mrtvych.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz