Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před více než čtyřiceti lety byl popraven první člověk smrtící injekcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ken Piorkowski, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Lůžko určené k popravě smrtící injekcí

Charlie Brooks Jr. s, paradoxně, vytetovaným nápisem „I was Born to Die“ na levém předloktí byl oficiálně prvním člověkem ve Spojených státech i na světě, který byl popraven smrtící injekcí.

Článek

Brooks přišel do autobazaru s tím, že by rád požádal o zkušební jízdu s vybraným autem. Automechanik David Gregory nasedl s Brooksem do auta, kterým následně během zkušební jízdy Charlie vyzvedl i svého komplice Woodyho Loudrese.

Společně donutili Davida lehnout si do kufru auta, se kterým pak dvojice únosců zamířila do motelu. Tam byl automechanik, otec od rodiny, manžel a syn, spoután, umlčen páskou a chladnokrevně střelen do hlavy dvojicí kriminálníků ve věku pouhých 26 let.

Brooks ani Loudres neřekli, kdo vystřelil a vzájemně se obviňovali. I proto stát požadoval trest smrti pro oba muže. Brooks dostal rozsudek smrti 25. dubna 1978. Loudres také dostal trest smrti, ale jeho odsouzení bylo po odvolání nakonec zrušeno výměnou za 40letý trest, neboť spolupracoval při vyšetřování a s policií uzavřel dohodu o vině a trestu. Po 11 letech byl podmínečně propuštěn.

Pokus o zvrat

Jack Strickland, bývalý žalobce, který přesvědčil porotce, aby byl Brooksovi udělen trest smrti, řekl v roce 1982 v pořadu „Good Morning America“, že věří, že stát se nikdy nedozví, zda byl Brooks tím mužem, který střílel.

Rovněž Brooksovi právníci se pokusili jeho popravu částečně oddálit na základě toho, že totožnost osoby, která stiskla spoušť, zůstala neznámá.

„Je to hrozné pomyšlení, že stát Texas včera ve 12:09 možná popravil nesprávného muže,“ řekl Strickland, kterému se nepodařilo přesvědčit Texaský výbor pro omilostnění a podmínečné propuštění, aby udělil šedesátidenní odklad.

Brooks se však krátce před svou smrtí přiznal novináři, že skutečně zabil Gregoryho. V sérii nahraných rozhovorů s Dickem J. Reavisem, tehdejším zástupcem redaktora Texas Monthly Brooks, tvrdil, že Gregoryho nezabil úmyslně, a že byl v té době zfetovaný.

Brooks, rodilý Texasan, dostal smrtelnou dávku thiopentalu sodného - anestetika, které po nitrožilní aplikaci způsobí ztrátu vědomí do cca 45 vteřin.

V tomto konkrétním okamžiku nemám absolutně žádný strach z toho, co se může stát tomuto tělu. Obávám se pouze Alláha, jediného Boha, který má v tuto chvíli jedinou moc rozhodnout, zda bych měl žít nebo zemřít… Jako oddaný muslim věřím, že tento hmotný život slouží pouze k tomu, aby se člověk připravil na skutečný život, který přijde… Od té doby, co jsem se stal muslimem, se snažím žít podle toho, jak Alláh chtěl, abych žil.
Charlie Brooks Jr

Místní skupiny také vznesly otázky možného rasismu v rámci státního systému trestní justice. „V Texasu jsme 18 let bez trestu smrti a nyní je prvním popraveným mužem černoch,“ řekl Charles Hudspeth, tehdejší prezident pobočky NAACP v San Antoniu. Brooks byl první popravený od roku 1964.

Po jeho smrti, 7. prosince 1982, matka muže, kterého Brooks zabil, ocenila akt jako „naději pro oběti“. Avšak prokurátor, který tehdy o trest žádal, po popravě uvedl v prohlášení Nejvyššímu soudu a v pořadu Good Morning America (z produkce stanice ABC), že stát možná zabil nesprávného muže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz