Hlavní obsah
Seberozvoj

Technika Pomodoro: Tajná zbraň v boji s prokrastinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcelo Leal / Unsplash.com

Pomodoro je oblíbenou technikou k maximalizaci produktivity. Hodí se totiž pro každého, kdo touží po rovnoměrném rozdělení velkých úkolů a usnadnění své práce.

Článek

Co však tato zázračná technika s italskými kořeny, vyvinutá na konci 80. let, nabízí? Jaký je onen proces vedoucí k úspěchu? A je tak účinný, jak tvrdí jeho zastánci? Na tyto otázky existují odpovědi přímo od expertů z oboru.

Jaké je tajemství Techniky Pomodoro?

Možná je vám slovo pomodoro povědomé, jde totiž o italské slovo pro rajče. A i když tato technika nemá nic společného s vařením, tak k němu nemá až tak úplně daleko.

Technika Pomodoro je tak pojmenována, protože její tvůrce Francesco Cirillo používal časovač ve tvaru rajčete během své práce.

Postup, který je nutné dodržet, je opravdu prostý a zvládne jej každý. Stačí si nastavit časovač na 25 minut, během kterých se zcela soustředíte na konkrétní úkol nebo jeho část.

Jakmile uplyne tato dvacetipětiminutová perioda, dáte si pětiminutovou přestávku, než proces zopakujete. Tento cyklus zopakujte ještě 3× a následně si dejte delší přestávku – obvykle 15-30 minut.

  1. Identifikujte úkol.
  2. Nastavte časovač na 25 minut.
  3. Pracujte na úkolu bez rozptylování.
  4. Až zazvoní budík, udělejte si na 5 minut přestávku.
  5. Proces opakujte ještě 3x.
  6. Udělejte si delší přestávku 30 minut a začněte celý cyklus znovu.

Jak to celé funguje?

Nejdůležitějším faktorem je poměr mezi časem vyhrazeným pro práci a následnou pauzou. Těmito kroky zvyšuje efektivitu, se kterou úkol vykonáváme.

„Tato metoda vás naučí zapojit se do krátkých, koncentrovaných úseků práce a zároveň zvýší vaši produktivitu,“ vysvětluje Juliet Landau-Pope, koučka produktivity a expertka na studijní dovednosti.

Pomáhá k lepšímu soustředění, protože víte, že 25 minut je dost dlouhá doba na to, abyste udělali vážný pokrok, ale ne dost na to, abyste začali s prokrastinací. Funguje zvláště dobře u lidí s ADHD a jinými formami neurodiverzity, doplňuje Juliet Landau-Pope.

Psycholožka Anna Sergent vysvětluje, že je to více o důslednosti při práci na úkolu než o dokonalosti. Říká, že každá relace poskytuje nový začátek k přehodnocení cílů a mění vnímání času z negativního protivníka na pozitivního spoluhráče.

Je to vždy efektivní?

Podle Juliet Landau-Pope a Ann Sergent existují případné nevýhody, které plynou z používání Pomodora v závislosti na tom, jakou práci děláte. Tento způsob práce nemusí být příjemný pro jedince, kteří se věnují tvůrčí činnosti a může je tak „vytrhávat“ z jejich flow.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz