Hlavní obsah
Umění a zábava

Trezor s časovým zámkem se otevře za 92 let. Skrývá v sobě koňak a film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brock Wegner / unsplash.com

Ilustrační foto

V roce 2015 byl natočen nezvyklý kinematografický počin. Nikdo, kromě lidí, kteří se na filmu podíleli, neví, o čem je. Byl příhodně pojmenován: 100 Years – The movie you will never see (100 let – film, který nikdy neuvidíte).

Článek

Film byl po jeho dokončení uschován do trezoru, který nic, kromě času, neotevře. Zámky trezoru se automaticky odemknou 18. listopadu 2115. Trezor je neprůstřelný a není k němu žádný kód ani klíč. Pravděpodobně nikdo z nás, včetně autora scénáře a představitele hlavní role, Johna Malkoviche, se nedožije premiéry promítání.

Sklepy v Cognacu

Celou akci zaštiťuje značka koňaku Rémy Martin se svým Louisem XIII. I z tohoto důvodu je trezor s filmem ukrytý ve sklepě této firmy ve francouzském městě Cognac, a nejen to – jedna lahev Louise XIII. je schována v trezoru společně s filmem. Koňak Louis XIII. de Rémy Martin je označován jako jeden z nejluxusnějších koňaků na světě, a proto se firma rozhodla symbolizovat časový úsek 100 let, což je doba zrání jedné lahve.

„Celým konceptem bylo, že bychom natočili film, který ale příštích 100 let nikdo neuvidí. Je to naše představa o tom, jak bude náš svět za tu dobu vypadat. Já, John Malkovich, jsem v roce 2015 natočil film, který bude dalších 100 let uzamčen. Stejnou dobu, kterou zraje láhev koňaku Louis XIII.“, tak zní poselství samotného herce a scénáristy Johna Malkoviche.

Za sto let

Děj filmu zůstává zahalen tajemstvím. Známý je pouze námět, a to konkrétně sci-fi snímek zobrazující podobu Země za sto let. Pro opravdu nedočkavé a zvědavé fanoušky byly připraveny tři upoutávky, tzv. teasery, které poskytují obrázek o tom, co bude v příštím století zřejmě bráno jako film pro pamětníky. Každý z teaserů je v jiném pojetí, všechny pak vyobrazují Zemi v roce 2115.

První nese název „Retro“ a je pojat formou steampunkové vize. Další upoutávka s názvem „Budoucnost“ ukazuje neony osvětlenou infrastrukturu a poslední se jmenuje „Příroda“, která prorokuje postapokalyptickou budoucnost, ve které příroda převzala nadvládu nad Zemí zpět.

Režisér filmu prohlásil: „To je poprvé, co jsem něco podobného točil. A zaujal mě nápad a pojetí celého projektu. Něco, co během mého života nikdo neuvidí. Tohle mé dílo zraje v trezoru. Doufám, že se za 100 let bude lidem líbit.“

Premiéra bude ve francouzském městě Cognac. K dispozici je připravena tisícovka kovových vstupenek, které potomkům jejich majitelů umožní vstup právě na premiéru a zhlédnutí filmu.

Sejf, ve kterém se film a láhev koňaku nachází, byl ukázán v několika různých městech, například na filmovém festivalu v Cannes v roce 2016. Vždy se pak vrací na své původní místo do bezpečí sklepů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz