Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Upíří ryba se vrací do Velkých jezer. Saje krev a může vyvolat trypofobii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fernando Losada Rodríguez / commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

Pohled na ústa mihule mořské

Mihule mořská je děsivý parazit živící se vysáváním krve ze svých hostitelů, a proto si vysloužila přezdívku „upíří ryba“. Kvůli pandemii covid-19 se opět rozšířila a představuje riziko pro Severní Ameriku.

Článek

Mihule má kruhovitou řadu zubů, hrubý jazyk a úhořovitý tvar bez ploutví. Ačkoliv se o ní mylně mluví jako o rybě, řadí se do skupiny kruhoústých obratlovců. Přežívá a parazituje na jiných rybách, do kterých se zakousne a pomalu z nich vysává krev a obrušuje maso.

Pochází z Atlantského oceánu, ale na začátku 19. století se rozšířila, dle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), přes kanál Welland, spojující jezera Ontario a Erijské, do všech Velkých jezer.

Boj proti přemnožení

Ve Velkých jezerech se mihule začaly rychle množit a parazitovat na rybách, jako jsou pstruzi, síhové, okouni a jeseteři. Vzhledem k tomu, že jsou tyto ryby důležité pro rybářský průmysl, bylo nezbytné začít urychleně řešit celou situaci. „Kvůli nekontrolovatelnému šíření a přemnožení mihule se během jednoho století téměř zhroutil lov pstruhů.“ Napsal NOAA. Do šedesátých let 20. století mihule snížily roční úlovek jezerních pstruhů v horní části Velkých jezer z původních cca 6 800 tun na pouhých 226 tun.

Komise pro rybolov ve Velkých jezerech, agentura Rybolov a Oceány Kanada a agentura US Fish and Wildlife Services (Služby pro ryby a volně žijící zvířata v USA) zahájily velmi úspěšné tažení proti přemnoženým mihulím. Agentury převzaly kontrolu nad populací, kterou eliminovali, a poté začali hlídat a předcházet jejímu přemnožení.

Udržovat populaci mihulí v mezích normy vyžaduje nákladnou, pečlivou a precizně načasovanou aplikaci pesticidů, které cílí na larvy. Látka je zahubí dříve, než se vyvinou v dospělé jedince. Částka na řízení populace se odhaduje kolem 15 až 20 milionů dolarů za rok.

Přemnožení během covidu

Mezi lety 2020 a 2021 však pandemie COVID-19, zejména pak cestovní omezení, přerušila schopnost agentur pravidelně monitorovat situaci v terénu a podnikat kroky k udržení poměru mihulí v mezích normy. V roce 2020 pandemie zasáhla těsně před příchodem jara a kvůli restrikcím a omezenému pohybu do Velkých jezer bylo možné aplikovat pouze 25 % z původně plánovaných dávek pesticidů k zahubení larev. V roce 2021 se pracovní týmy k předpokladu přiblížily o něco lépe než v předchozím roce a aplikovali 75 % původně plánovaných dávek.

Nyní agentury postupně zjišťují, že populace parazitických ryb se znovu rozrostla přes celou plochu Velkých jezer a hrozí opětovné ohrožení místního rybářského průmyslu, který by mohl přijít až o 7 miliard dolarů za rok, uvedl The Wall Street Journal.

Nebezpečí pro člověka?

Mihule mořská se přichycuje pouze na studenokrevné organismy. Může se však ojediněle stát, že se mihule splete a ve snaze přichytit se na něco živého v jejím dosahu člověka plavajícího kolem ní kousne. Není jedovatá, ale její kousnutí může být velmi bolestivé a neošetřená rána může vést k nepříjemným infekcím. Mihule však není dobrým plavcem a je vcelku pomalá, takže samotné kousnutí člověka se stává jen zřídka kdy.

I v našich vodách můžeme na mihuli narazit, konkrétně se u nás vyskytuje mihule potoční. Tento druh mihule není parazitický a rybám, ani člověku, nijak neubližuje. Dříve se u nás nacházela také mihule ukrajinská, její populace však postupně klesala a nyní není jisté, zda se v našich končinách ještě nachází.

Foto: Sweeting, Roger / commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0

Pstruh obecný a dvě parazitující mihule mořské

Zneklidňující pohled

Někteří lidé mohou při pohledu na ústa mihule zažívat zvláštní až nepříjemné pocity. Aniž by to tušili, může to být projevem tzv. trypofobie. Trypofobie je odpor a znechucení k objektům, které mají opakující se vzory nebo shluky malých otvorů, jako například včelí plástve, úly, kůže hadů nebo sýr s otvory.

Foto: Fernando Losada Rodríguez / commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

Ústa mihulí mořských

Vědci si nejsou zcela jisti, proč se u některých lidí averze k děrovaným objektům rozvíjí. Někteří tvrdí, že mozek si malé otvory spojí s nebezpečím (jedovatí hadi, pavouci, kožní onemocnění nebo vyrážky), jiní se domnívají, že náš mozek využívá více energie a kyslíku ke zpracování děrovaných vzorců, což má za následek pocity úzkosti. Trypofobie by mohla být také jedním z rysů obsedantně kompulzivní poruchy (OCD).

Anketa

Znechucuje vás pohled na ústa mihule?
Ano
75,6 %
Ne
24,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2339 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz