Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vermikompostování: vaše popelnice i příroda vám poděkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sippakorn Yamkasikorn / Pexels

Ekologie, šetrnost k přírodě a prospěšnost planetě. Krásné domácí rostliny nebo velká úroda rajčat. Nenároční a užiteční domácí mazlíčci do bytu i zahrady. Jak tohle všechno může souviset?

Článek

Přeměňte svůj kuchyňský odpad na hnojivo

Vermikompostování je způsob rozkladu organického odpadu, ke kterému je využíván speciální druh žížal – tzv. kalifornské. Pokud se o žížaly budete dobře starat, což nevyžaduje téměř žádné úsilí, bude vám odměnou vysoce kvalitní kompost a „žížalí čaj“ – energetický booster pro vaše rostliny.

Výroba vlastního vermikompostéru je snadná a zvládne jí prakticky každý. Stačí k tomu plastové krabice nebo kyblíky (pozor, nesmí být průhledné), základní nářadí a netkaná textilie. Včetně počáteční násady žížal a zeminy si tuto užitečnou radost můžete pořídit zhruba okolo 500 Kč. Někteří nadšenci dokonce darují žížaly zdarma ze svého „přeplněného“ chovu.

Pokud se rozhodnete pro koupi hotového vermikompostéru připraveného k použití, pak počítejte s výdaji, které se mohou vyšplhat až ke 4000 Kč.

Výhody

Využívání vermikompostéru minimalizuje plýtvání organickými zbytky z domácnosti, které by jinak neužitečně hnily na skládkách, anebo skončily ve spalovně. Mnoho lidí pak odrazuje představa zápachu. Pokud bude váš postup správný a nebudete do kompostu přidávat takové věci, které do něj nepatří, žádný zápach vás trápit nebude. Vězte, že ať už vermikompostér umístíte do kuchyně či obýváku, nebude vás nijak obtěžovat. Kompostovat tak může opravdu každý, nejen na zahradě, ale také v bytě.

Zhruba po 3 měsících od založení začnou žížaly produkovat tzv. „žížalí čaj“. Tento čaj je považován jako jedno z nejlepších a nejsilnějších přírodních hnojiv pro rostliny i plodiny. Pozor, žížalí čaj je opravdu silný, proto se doporučuje smíchat v poměru 1:9 s vodou a můžete zalévat. Vyprodukovaný kompost je pak také dobrým přírodním hnojivem a při užívání se doporučuje smíchat v poměru 1:10 s vaší standardně užívanou zeminou.

Proč kalifornské žížaly?

Tento druh žížal byl speciálně vyšlechtěn k potřebám vermikompostování. Oproti jiným druhům dokáže rychleji zkonzumovat větší množství odpadu. Při dobrých podmínkách v kompostu se pak tento druh velmi rychle množí – během jednoho měsíce jsou schopni svůj počet zdvojnásobit. Každá žížala váží 0,5 – 1 g a za den je schopna spořádat přibližně stejnou váhu organického odpadu, jako je její tělesná hmotnost. Stálá teplota ve vermikompostéru by měla být ideálně okolo 20 °C, tedy klasická pokojová teplota. Neměla by přesáhnout 25 °C a neměla by klesnout pod 5 °C.

Samozřejmě můžete do svého vermikompostéru použít i žížaly, které se u nás běžně vyskytují a které nasbíráte například na louce nebo poli, avšak počítejte s tím, že první násada by měla čítat zhruba 150 – 200 žížal a žížaly, které takto najdete, nemají stejný apetit a nerozmnožují se takovou rychlostí, a tak bude celý proces delší a s nejistým výsledkem.

Co kompostovat?

  • Slupky z ovoce a zeleniny (případně jejich zbytky)
  • Kávovou sedlinu a papírové sáčky od čaje (ne pyramidky)
  • Rozdrcené skořápky od vajec
  • Zbytky pokojových a venkovních rostlin
  • Pokud se vám sejde větší množství organického odpadu najednou, můžete ho uchovat například v lednici a postupně ho žížalám doplňovat.

Co nekompostovat?

  • Mléčné výrobky
  • Masné výrobky
  • Velké množství citrusů
  • Příliš aromatické potraviny
  • Kosti
  • Oleje a tuky
Foto: Lenka Dzurendova / unsplash.com

Co dělat, když vermikompostér neprospívá?

Na vině může být nízká nebo naopak vysoká vlhkost. Správnou vlhkost poznáte například zmáčknutím kompostu v dlani – na té by vám měly zůstat malé kapičky vody.

Pokud se žádné neobjeví a dlaň bude suchá, kompost zvlhčete nejlépe rozprašovačem. Pokud je vlhkosti příliš, můžete přidat rozložitelný savý materiál jako je třeba natrhaná rulička od toaletního papíru nebo natrhané plato od vajec.

Pokud se objeví zápach, je na vině pravděpodobně výše zmíněná vlhkost. Vermikompostér by měl „vonět“ jako zemina a nezapáchat.

Občasná plíseň v malém množství na zbytcích je normální. Pokud by však plíseň na zbytcích byla častá nebo by jí bylo mnoho, pravděpodobně žížaly „překrmujete“ a ty nestíhají odpad zpracovávat.

Odpad přitahuje nejen žížaly, ale také octomilky. Těm se můžete vyhnout preventivně díky spolehlivému pomocníkovi – netkané textilii na vrchu vermikompostéru. Ta zabrání přístupu mušek a jejich rozmnožování se ve zbytcích a zároveň zabezpečuje přístup vzduchu a odpařování vlhkosti.

Na dovolenou bez starostí

Kalifornské žížaly se bez vás obejdou i několik týdnů. Jediné, co je potřeba před odjezdem udělat, je kompostér (v rozumné míře) předzásobit. Nesmíte jej však přeplnit, nadělali byste více škody než užitku.

Po návratu z dovolené stačí pouze zkontrolovat stav žížal a organického odpadu ve vermikompostéru, a tomu pak přizpůsobit další kroky.

Nejen dobrý skutek

Ing. Aleš Hanč ve své metodice Vermikompostování bioodpadů tvrdí, že ve srovnání s klasickým kompostem nám tato alternativa nabízí výrazně lepší vlastnosti. Je bohatší na živiny, obsahuje vysoce kvalitní humus, růstové hormony, enzymy a látky, které rostlinám poskytují lepší ochranu před škůdci a chorobami.

Když k tomu navíc přidáte ekologické aspekty, je vermikompostování ideální volbou.

Zkuste navrhnout zavedení této prospěšné věci například ve škole nebo v kanceláři. Může se z toho stát společný koníček.

Anketa

Přemýšlíte, že vermikompostování zkusíte?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Zdroje:

https://web.archive.org/web/20160315135204/http://svt.pi.gin.cz/vuzt/novinky/metodika2013pliva.pdf

https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/vermicompost-zm0z21amzbut/

https://www.greenloop.cz/blog/o-kalifornskych-zizalach/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz