Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejbohatší lidé z Titaniku, kteří se obětovali pro druhé: Skutečné příběhy statečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Commons.wikimedia.org - volné dílo

Krátce po poledni dne 10. dubna 1912 se z anglického přístavu Southampton vydal na moře obří luxusní parník Titanic. Nikdo netušil, že to bude jeho první a zároveň poslední plavba. Od té doby uplynulo už 111 let.

Článek

Na jeho palubě se plavilo více než 2600 lidí, mezi nimi i několik bohatých a slavných osobností. Když se loď potopila po srážce s ledovcem v noci z 14. na 15. dubna 1912, mnozí z nich projevili neuvěřitelnou statečnost a obětavost. Někteří se vzdali svého místa v nedostatečných záchranných člunech ve prospěch ostatních cestujících, jiní zůstali na palubě se svými blízkými. Jejich příběhy jsou dodnes inspirací pro lidský charakter, morální hodnoty a lásku.

John Jacob Astor IV: Milionář, který zachránil děti

John Jacob Astor IV byl nejbohatším cestujícím na Titaniku. Jeho čisté jmění činilo kolem 85 milionů dolarů, což by dnes odpovídalo asi dvěma miliardám dolarů. Peníze na jeho bankovních účtech by stačily na stavbu 30 lodí jako byl Titanic. Astor byl spisovatel, vynálezce a podnikatel, který vlastnil několik hotelů a nemovitostí. Na Titaniku plul se svou druhou manželkou Madeleine, která byla těhotná.

Když loď narazila na ledovec, Astor pomohl své manželce nastoupit do záchranného člunu číslo 4. Poté se k ní pokusil připojit s tím, že je jeho manželka v pokročilém stádiu těhotenství a potřebuje jeho pomoc. Tento argument však nebyl uznán a Astor musel zůstat na lodi. Později se Astor dozvěděl, že je ještě jeden volný záchranný člun - číslo 2. Místo toho, aby si ho nárokoval pro sebe, ponechal ho dvěma vyděšeným dětem. Astor zemřel při potopení lodi ve věku 47 let. Jeho tělo bylo nalezeno a poté pohřbeno v New Yorku.

Foto: Bain Collection, Public domain, via Wikimedia Commons

John Jacob Astor

Isidor a Ida Strausovi: Manželé, kteří zůstali spolu

Isidor Straus byl spolumajitel největší sítě amerického obchodního domu Macy’s. Byl také filantrop a politik, který působil jako kongresman za New York. Na Titaniku plul se svou manželkou Idou, se kterou byl ženatý už 41 let a měli spolu šest dětí.


Když došlo k havárii lodi, Isidor odmítl nastoupit do záchranného člunu před ostatními cestujícími. Prohlásil: „V žádném případě nepůjdu na záchranný člun před ostatními cestujícími.“ Jeho manželka Ida se rozhodla zůstat s ním a vzdala se svého místa ve prospěch své nově najaté služebné Ellen Byrdové. Řekla mu: „Byli jsme spolu 41 let. Kde jsi ty, tam budu i já.“ Isidor a Ida se objali a zůstali na palubě lodi. Jejich syn Louis byl jediným členem rodiny, který byl na Titaniku a přežil. Isidorovo tělo bylo nalezeno a pohřbeno v New Yorku. Idino tělo nebylo nikdy identifikováno.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Ida a Isidor Straus

Benjamin Guggenheim: Podnikatel, který zemřel jako gentleman

Benjamin Guggenheim byl americký milionář a magnát v oboru tavení kovů. Byl synem průmyslníka Meyera Guggenheima a bratrem senátora Simona Guggenheima. Na Titaniku plul se svou milenkou, francouzskou zpěvačkou Léontine Aubartovou, svým komorníkem Victorem Gigliem a šoférem Reném Pernotem.

Foto: the-titanic-passengers-and-possessions, Public domain, via Wikimedia Commons

Benjamin Guggenheim



Když se Titanic srazil s ledovcem, Guggenheim věděl, že je konec. Poslal svou milenku a její služebnou do záchranného člunu. Místo aby čekali nebo bojovali o místo na člunu, vydali se Benjamin a Giglio zpět do svých kajut, kde se oblékli do nejlepších večerních obleků. Přeživší citovali Benjamina: „Oblékli jsme se do toho nejlepšího, co jsme mohli, a nyní jsme připraveni jít dolů jako gentlemani.“ Společně se postavili na palubu a čekali na nevyhnutelné. Guggenheim a Giglio zahynuli při potopení lodi. Jejich těla nebyla nikdy nalezena.

Tyto a další příběhy z Titaniku ukazují, že i v situaci smrtelného nebezpečí se mohou lidé chovat statečně, obětavě a důstojně. Tito bohatí lidé se raději vzdali svého bohatství, a dokonce i života, než aby porušili své morální zásady. Ušlechtilý charakter je totiž mnohem cennější než život a dražší než sebevětší bohatství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz