Hlavní obsah

Být dokonalý rodič je mýtus i prokletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Ioann-Mark Kuznietsov on Unsplash

Články o tom všem, co by rodiče měli a neměli, se internet jenom hemží. Výchova, kroužky, vzdělání, strava, pohyb, společný čas… Kdo to zanedbá, je pomalu „na sociálku“. Nebo by to mělo být naopak?

Článek

Rodiče často podléhají tlaku, aby byli dokonalí, což může vést k přetěžování sebe i svých dětí. Zde jsou některé běžné příklady z mojí praxe:

1. Přehnané plánování aktivit

Někteří rodiče se snaží naplánovat každou minutu dne svých dětí, od hudebních lekcí po sportovní tréninky, doučování a jazykové kurzy. Chtějí, aby jejich děti byly všestranně rozvinuté, ale často to vede k přeplněným harmonogramům a nedostatku volného času pro děti.

2. Tlak na známky a vzdělání

Rodiče mohou klást nerealistická očekávání na školní výkon svých dětí, což může způsobit stres a úzkost. Přílišný důraz na známky nebo body u přijímaček může dětem zabránit v objevování vlastních zájmů a učení se z radosti.

3. Srovnávání s ostatními

Někteří rodiče neustále srovnávají své děti s vrstevníky, stejně jako sebe s dalšími rodiči, což může vést k pocitům méněcennosti a ještě většímu tlaku. Toto srovnávání může být zvláště škodlivé na sociálních médiích, kde jsou často prezentovány pouze nejlepší momenty z života ostatních.

4. Perfekcionismus ve výchově

Snaha o dokonalé rodičovství může vést k tomu, že rodiče jsou příliš kritičtí vůči sobě i svým dětem. Místo toho, aby oslavovali malé úspěchy a těšili se ze společného času, můžou se přehnaně zaměřovat na odstraňování chyb a nedostatků.

5. Ignorování vlastních potřeb

Rodiče, kteří se snaží být dokonalí, často zapomínají na péči o sebe, což může vést k vyčerpání a frustraci. Je důležité, aby si rodiče našli čas na odpočinek a regeneraci, aby mohli být pro své děti skutečně přítomní.

6. Ignorování potřeb partnera a partnerství

Pro samé starosti o děti můžeme zapomínat nejen na sebe, ale i na druhého rodiče. Přitom na partnerství rodičů do značné míry stojí rodina. A partnerství vyžaduje společný čas, aktivity, intimitu a energii, abychom jich mohli využít.

Je důležité si uvědomit, že být dobrým rodičem neznamená být bezchybným. Klíčem je být autentický, přiznat si své chyby a učit se z nich, a poskytovat dětem lásku a podporu, kterou potřebují k růstu a rozvoji. Lepší je hrát Člověče nezlob se se spokojeným a milujícím nedokonalým rodičem, než jet s unaveným, frustrovaným rodičem v luxusním autě cestou na kroužek japonštiny. Lepší je chvíli koukat na televizi, zatímco rodiče si spolu dávají kafe, než být ve střídavé péči.

Článek o tom, na jakých Čtyřech jezdcích apokalypsy ztroskotávají partnerské vztahy, si můžete přečíst zde

Článek o Pěti jazycích lásky, kterými spolu s partnerem i dětmi můžete komunikovat, si můžete přečíst tady

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz