Hlavní obsah
Psychologie

Generace Sněhových vloček. Co dnešní mládež?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Současná mladá generace se od předchozích „mládežníků“ dost odlišuje. A není se čemu divit.

Na mládež si lidstvo stěžuje už pár set let, přinejmenším do dob filosofa Sokrata. A přitom lidstvo přinejmenším přežívá a v mnoha ohledech se rozvíjí. Takže jak je to s tou dnešní mládeží?

Článek

Generace Sněhových vloček je termín používaný pro lidi narozené přibližně mezi lety 1995 a 2010. Tedy ti, pro které můžeme použít „ta dnešní mládež“. Jenže na mládež si lidstvo stěžuje už pár set let, možná že už od začátku věků. Vždyť už proslulý filosof Sokrates údajně prohlásil: „Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.“ A přitom lidstvo přinejmenším přežívá a v mnoha ohledech se rozvíjí. Takže jak je to s tou dnešní mládeží?

Čelí mnoha novým výzvám, překážkám a tlakům, zejména tryskovému rozvoji moderních technologií a sociálních sítí. A samozřejmě mnoha starým výzvám, se kterými si musely poraditi všechny předchozí generace. Pojďme se podívat na některé klíčové rozdíly:

1. Sociální média a tlak na dokonalost

Členové této generace vyrůstají ve světě sociálních médií, které zvyšují tlak na dokonalost a neustálé porovnávání se s ostatními. Na rozdíl od starších generací mají tendenci více srovnávat své životy s nereálnými ideály z celého světa, které se prezentují na sociálních sítích. Ať už jde o krásu, sport, tvoření nebo znalosti, algoritmy sociálních sítí jim dle jejich zájmu během vteřiny naservírují zahlcující proud důkazů, že jsou vlastně k ničemu.

2. Množství zpráv a informací

V našich končinách je naštěstí neomezený přístup k informacím, úplně minimální cenzura a množství komerčních i nezávislých médií. No naštěstí… O jakékoli negativní události mohou získat detailní popisy, fotky, videa i nepřetržité zpravodajské reportáže, stačí si jen vybrat. Války, ekonomická krize, klimatická krize, energetická krize, nemoci…

3. Nové pasti

Kniha člověka vtáhne… Ale dříve nebo později ji dočte. Hry na počítači, mobilu nebo dalších konzolích ale nabízí několik desítek a stovek hodin, nemluvě o možnosti online hry proti živým soupeřům. A další hra je dostupná na pár kliknutí. Stejně tak je dostupná (a návyková) i pornografie. Také nové návykové látky se objevují rychleji, než je stát stihne regulovat nebo rodiče poznat.

4. Ekonomická nejistota

Ekonomická situace se stává stále nejistější, což má zvlášť pro mladé lidi významný dopad. Generace „Sněhových vloček“ se potýká s novými výzvami na trhu práce, ekonomickými krizemi, lichvářskými půjčkami, nepříznivou bytovou situací. Hledají stabilitu ve svých finančních životech a k tomu si chtějí užívat všechny možnosti, které současný svět nabízí. Tak jako všechny předchozí generace; ty ale měly možností méně.

5. Environmentální krize

Oproti starším generacím je pro „mládež“ vědomí environmentálních problémů, jako je změna klimatu nebo omezené zdroje nerostných surovin, důležitější. Tato generace je více angažovaná v otázkách udržitelnosti a ochrany životního prostředí a čelí díky tomu nejen ekonomickým, ale i etickým výzvám. Žádná předchozí generace nejspíš nezvažovala možnost nemít děti kvůli jejich dopadu na přírodu.

Co mohou ti „starší a moudřejší“ udělat pro mládež?

V první řadě nezlehčovat jejich situaci. Každý může zavzpomínat na své období dospívání. A zdá se, že tato generace to má ještě těžší.

Říjnový výzkum Národního ústavu pro duševní zdraví přinesl víc než pádné důkazy: kolem 30 % dětí trpí příznaky vážných úzkostí, kolem 40 % dětí pak příznaky středně těžké a těžké deprese, nemluvě o polovině dětí se sníženou životní spokojeností. Zdá se, že dospívání nebylo po psychické stránce nikdy tak těžké.

Přitom chtějí jen být spokojení, šťastní, bohatí… Tak jako všichni před nimi. Paradoxně jim v tom možná brání to, že mají více, nikoli méně než generace předchozí. Víc možností, víc informací, víc novinek. A vývoj je rychlejší než u generací před nimi, tak rychlý, že ti starší a moudřejší, kteří by měli dnešní mladé lidi vychovávat a provázet, tomu tempu zkrátka nestačí.

To ale neznamená, že by to měli vzdát a nechat je v tom samotné. Tolerance, respekt, pochopení, laskavost a ocenění jsou možná ty léky, které „ta dnešní mládež“ potřebuje víc než antidepresiva, anxiolitika a další prášky.

Pokud si pořád nejste jistí, jestli si to ty „Sněhové vločky“ zaslouží, nabízím ještě ryze pragmatický pohled. Za pár desítek let nebude nikdo jiný, kdo by se o vás postaral. Snažme se, ať jsou na tom co nejlépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz