Hlavní obsah

Jak dlouho vydrží váš vztah? Psychologové zkoumali komunikaci párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Andrik Langfield on Unsplash

Stačí jedna až dvě hodiny rozhovoru na konfliktním tématem a můžete si udělat představu o tom, jakou budoucnost má váš vztah. To jsou výsledky několika desítek let práce Johna Gottmana s tisíci páry.

Článek

V srdci každého vztahu leží komunikace. Je to klíč, který může odemknout dveře k porozumění a intimitě nebo zavřít mosty důvěry a sounáležitosti. Dr. John Gottman, renomovaný psycholog a výzkumník, strávil desetiletí studiem interakcí mezi partnery, aby odhalil vzorce, které předpovídají, zda vztah přežije nebo ztroskotá. Stačil mu jeden rozhovor, aby dal předpověď s více než 90% jistotou.

Jeho práce, která je považována za revoluční v oblasti partnerské terapie a výzkumu vztahů, odhalila, že není rozhodující, kolik konfliktů pár má, ale jak tyto konflikty řeší. Gottmanův tým identifikoval specifické komunikační markery, které nazval „Čtyři jezdci apokalypsy“ (o kterých si můžete přečíst víc tomto článku), a které zahrnují kritiku, opovržení, obranu a uzavírání. Tyto negativní komunikační vzorce jsou silnými prediktory rozpadu vztahu. Pokud se tyto vzorce během „ukázkového“ rozhovoru nad konfliktním tématem objevily, vztah byl rizikový.

Na druhé straně, páry, které projevují vzájemnou úctu, empatii a pozitivní komunikaci, mají tendenci být „mistři“ vztahu. Tyto páry nejenže řeší konflikty konstruktivně, ale také si udržují silnou emocionální napojení a přátelství. Gottmanova studie ukázala, že většina problémů ve vztazích se opakuje, což znamená, že jsou zakořeněné v osobnostních rozdílech mezi partnery.

Důležitým objevem bylo, že úspěšné páry nevyřešily všechny své problémy, ale naučily se s nimi žít. Místo toho, aby se snažily změnit svého partnera, přijaly rozdíly a vyvinuly strategie pro zvládání neshod. V případě ukázkového konfliktního rozhovoru si tyto páry brzy uvědomily, že konflikt je ohrožující a hledaly jiné možnosti řešení a zklidnění rozhovoru. Gottmanův výzkum také ukázal, že páry, které si udržují pozitivní pohled na svého partnera a vztah, mají větší šanci na dlouhodobý úspěch.

Výzkum Dr. Gottmana je důkazem toho, že komunikace není jen o slovech, která říkáme, ale o tom, jak je říkáme a jak na ně reagujeme. Je to tanec mezi dvěma lidmi, který vyžaduje soustředění, empatii a ochotu pracovat společně na vytvoření harmonie. A právě v tomto tanci se odhaluje budoucnost vztahu.

Přečtěte si o Čtyřech jezdcích Apokalypsy, kteří by se neměli objevovat ve vaší komunikaci.

O sexu a intimitě v dlouhodobých vztazích si přečtěte v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz