Hlavní obsah

Poznejte pravdu o hypnóze: co opravdu dokáže a co je báchorka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by MK Hamilton on Unsplash

Lesklé kyvadlo je s hypnózou spojené díky různým filmovým a knižním fikcím. Ve skutečnosti není vůbec potřeba.

Hypnóza: někoho fascinuje, v někom vyvolává obavy. Pro mnohé je spojována s ovládáním lidí, zatímco pro jiné je to prostředek k léčbě a seberozvoji. Co jsou tedy skutečná fakta a co pouhé mýty?

Článek

Hypnóza: tajuplná metoda, která fascinuje a zároveň vyvolává obavy. Pro mnohé je spojována s podivnými scénami, kdy lidé na pódiu jsou ovládáni jako loutky, zatímco pro jiné je to prostředek k léčbě různých psychických a psychosomatických potíží, cesta k vlastnímu rozvoji a poznání svého nitra. Co jsou tedy skutečná fakta o hypnóze a co jsou pouze mylné představy a show kouzelníků?

Co je hypnóza?

Hypnóza je stav hluboké relaxace a pozornosti zaměřené dovnitř, do nitra, do podvědomí. Je to stav zvýšené sugestibility, ve kterém je jedinec vnímavější vůči novým možnostem vycházejícím z vlastních zkušeností nebo nabídek zvenčí. Během tohoto stavu, tzv. transu, je možné dosáhnout změn ve vnímání, paměti a chování jedince, někdy za doprovodu hypnotických fenoménů jako např. katalepsie (nehybnost), levitace (nevědomý pohyb), anestezie a analgezie (změn v citlivosti, které se hojně využívají v léčbě bolesti) nebo amnézie.

Použití hypnózy

Hypnóza má široké spektrum využití, včetně léčby fobií, úzkostí, závislostí, poruch spánku, bolesti a psychosomatických obtíží a také jako doplněk při psychoterapii kdykoli je potřeba dotknout se něčeho hluboko v podvědomí. Tam totiž často sídlí zdroj našich potíží, např. vzorce chování zažité z minulosti, jako nějaký zastaralý program, který už neslouží, jak má. V rukou kvalifikovaného hypnoterapeuta je to efektivní, naprosto bezpečná a obvykle i velmi příjemná technika.

I když se může zdát, že člověk je v hypnóze ztracený v transu, ve skutečnosti si ale zachovává kontrolu nad svými činy. Vědomí „běží na pozadí“ a je přístupné, kdykoli je potřeba. Zdrojem řešení není terapeut, jak by se mohlo zdát, ale společné síly vědomí a podvědomí klienta.

Pojďme se trochu blíže podívat na další omyly a mýty spojené s hypnózou.

Mýty o hypnóze

Hypnoterapeut může klienta donutit k něčemu, co by normálně neudělal

Během transu jsou schopnosti kritického myšlení, sociálního hodnocení i další funkce vědomí zcela zachovány. Člověk v transu vždy udělá jen to, co je v jeho nejlepším zájmu.

Klient se v hypnóze může „ztratit“ a nevrátit se z transu

Trans je přirozeným stavem vědomí. Během hypnózy hypnoterapeut pouze iniciuje a podporuje vstup do transu a výstup z něj. I kdyby hypnoterapeut chtěl udržet klienta v transu moc dlouho, klient by z něj sám spontánně vystoupil, až by chtěl. Kdyby do něj naopak vstoupit nechtěl, hypnoterapeut by nic proti jeho vůli nesvedl.

Hypnóza funguje jako kouzelná hůlka

Hypnóza jen posiluje a podporuje potenciál řešit různé situace a učit se novým dovednostem. Klient není pasivním příjemcem jakési „psychochirurgické“ operace, ale aktivním tvůrcem řešení.

Hypnabilní jsou jen někteří lidé

Hypnóza a vstup do transu jsou záležitostí učení. Každý se učíme jinak dlouho a pomáhají nám v tom jiné věci. Hypnóza je formou komunikace – záleží na obou aktérech a jejich naladění na sebe. Hypnóza nijak nesouvisí s inteligencí, důvěřivostí atd.

Hypnóza oslabuje mysl

Naopak ji posiluje, otvírá nové možnosti, pomáhá učit se novým dovednostem…

Hypnoterapeut potřebuje speciální nástroje

Hypnóza je specifická komunikace, ne kouzelnické představení. Jakékoli pomůcky jako kyvadlo atd. jsou nadbytečné, protože klient si sám může vybrat, na co zaměří svou pozornost při vstupu do transu.

Efekt hypnózy je jen krátkodobý

To, co člověk během transu získá nebo se naučí, může být stejně trvalé, jako když se člověk v dětství naučí psát. Některé věci v našem životě zůstanou, i když je z paměti vylovíme jen stěží.

Závěr

Hypnóza je mocný nástroj, který může být využit k léčbě různých obtíží i k osobnímu rozvoji. Je důležité rozlišovat mezi realitou a mýty spojenými s hypnózou a hledat kvalifikovaného profesionála, se kterým hypnoterapii vyzkoušíte.

Hypnózu můžete vyzkoušet i z bezpečí domova, zdarma a zcela bezpečně, např. během této nahrávky relaxační hypnózy. Stačí vám k tomu jen 20 minut klidného času sami na sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz