Hlavní obsah
Umění a zábava

Akvarijní rybičky. Proč i hraní na automatech vyjde levněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Suchan

Pokud nevíte, co máte dělat s penězi, můžete si koupit nějakou nemovitost, nové auto, akcie, dluhopisy, zlato, a nebo akvárium plné rybek, které Vám ale nejspíš umřou.

Článek

Ozvala se hlasitá rána. Zvuk tekoucí vody. To je divné. V kuchyni teď nikdo být nemůže. Vyskočil jsem z postele, seběhl schody a rozsvítil světlo. V kuchyni prázdno. Nikde nic. Ale ta tekoucí voda? Odkud to jde? Otevřel jsem dveře do chodby. Vyvalila se na mě vlna tsunami. Voda z akvária. V akváriu už nebyla. Jinak byla všude. Vzala to přes kuchyň rovnou do obýváku. Chtěla asi pozdravit naší novou plovoucí podlahu. Z nějakého důvodu si akvárium v noci řeklo, že se samo vyčistí. Že já dětem radši nekoupil tu želvičku…

Ale teď od začátku…

Škemrají Vaše děti, že by chtěly nějaké to zvířátko? Vy to razantně odmítáte, protože je to velká zodpovědnost, stojí to spoustu peněz, a kdo se o to bude starat? Pes nepřipadá v úvahu kvůli nedostatku místa. Kočka absolutně ne kvůli alergii a také proto, že nemáte rádi kočky. Morčátko nebo králíček? A kdo to bude čistit? Já ne. Had? Toho se bojí manželka. Želva smrdí a má ostrý rypák, co kdyby nějaké Vaše dítko kousla? Vy ale chcete mít od těch neustálých dotazů už klid… Takže co? A pak Vás to trkne!

„A co takhle malé akvárko miláčku?“ - Já

„Akvárko?“ - Dceruška

„Ano, akvárko s rybičkami.“ - Já

„A dají se pohladit a pomazlit?“ - Dceruška

„Když vyskočí ven, tak určitě miláčku.“ -Já

Výborně. Je demokraticky rozhodnuto. Nyní nejsložitější věc. Kam to akvárium umístit? Nabízí se pouze jediná varianta. Díra ve zdi mezi vstupní chodbou a kuchyní. Proč tam ta díra je, Vám neřeknu, ale je tam. Nevýhodou je její malá šířka. Jen cca 15 cm. Nevadí, vykompenzujeme to výškou. Jako vždy, když si něco chci koupit, nejprve kouknu na bazar. Po chvilce hledání - bingo! Dvě ulice od nás. Komplet sada včetně akvária, ryb, filtru, lampičky i s vodou za necelých 800 korun. Boží! Za chvíli jsem zpátky. Rozměr je tedy lehce jinačí, než potřebujeme - to znamená, že dost přečuhuje, ale do díry se vejde. Celkem pěkné akvárium vsazené do železné konstrukce. Trochu netradiční, ale proč ne. Nakonec se ale ukazuje, že železná konstrukce je se 3 dětmi problém, protože z nějakého důvodu je ostrá jako břitva, a brzo máme první úraz.

Objednávám tedy akvárium od skláře na míru a železný bráška putuje na půdu jako záložní varianta. Do nového akvária ale přece nemůžete dát staré vybavení. Proto přikupuji ještě nový teploměr, rostliny, vnější filtr, japonský sterilizátor řas, dvojité vzduchování a hlavně silnou zářivku, která osvětlí kromě akvária i celou kuchyň. Nedá mi to a s dětmi jdeme do zverimexu pro další rybičky a šneky. Rozpočet je lehce překročen, ale výsledek? Nádhera!

Všechno krásné ale jednou končí. Po pár týdnech přišly první problémy. Akvárium zezelenalo. A to tak, že nebyla vidět jediná ryba. Dále zjišťuji, že živých ryb značně ubylo a ze šneků zbyly jen ulity. Po otestování vody (sadou na testování vody, která byla možná ještě dražší, než samotné akvárium), zjišťuji, že jsou všechny hodnoty špatně. Po zakoupení sady na srovnání vody (cenově podobná jako předchozí sada) docházím k závěru, že se na správné hodnoty nedokážu dostat. Voda ze studny evidentně není pro akvária ideální volba, a proto vypouštím akvárium a napouštím vodou městskou. Tento proces prodlouží dobu od dalšího totálního zezelenání asi o týden.

Japonský sterilizátor sice vyrábí bublinky, ale postrádám jeho jakýkoli efekt proti řasám. Dále zjišťuji, že teplota akvária atakuje teplotu maďarských termálních lázní. Proto vypínám teploměr a vodu ochlazuji kostkami ledu. Počet rybek v akváriu nebezpečně ubývá… A pak jednu překrásnou klidnou noc se to stane. Akvárium praskne. Naštěstí se mi podaří většinu rybek zachránit. Když nepočítám odepsanou plovoucí podlahu, fungl nový, teď promočený aku-vysavač z chodby a všechny naše boty, tak povodeň dopadla celkem ještě dobře. Manželka si to ale nemyslí.

Foto: Daniel Suchan

Ještě to ale nevzdávám. Objednávám nové akvárium, takové tloušťky, která odpovídá protipancéřové ochraně. Dokupuji další rybky. Vodu tentokrát měním každých 14 dnů a světe div se, narodilo se nám první rybí miminko. Bohužel, než jsem ho stihl vylovit, ty krvežíznivá, kanibalská monstra ho sežrala, ale pevně věřím, že se nám to podaří ještě mnohokrát. Už prostě vím, jak na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz