Hlavní obsah
Cestování

Bibione al dente

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markus Distelrath, Pixabay

Abyste si uvařili dovolenou v italském Bibione tak, aby stála za to, do hrnce přidejte štěstí na malé množství turistů, natěšené děti, kterým k radosti stačí kyblíček a lopatička, a nějaké ty drobné.

Článek

Sotva slyšitelné švitoření pářících se cikád přehlušuje hlasitě hrající hudba. Večer v jednom z rezortů italského Bibione začíná nabírat obrátky. Rodiče nahánějí své rozesmáté děti. Děti nahánějí své unavené rodiče. Krvelační komáři nahánějí děti i rodiče.

Aperol Spritz teče na všechny strany. K úplné dokonalosti chybí jen úprava místní fontány, která by tento oranžový mok rozstřikovala místo vody. Člověk by pak na cikády i komáry úplně zapomněl. Do této bouřlivé, zrající atmosféry zazní dotaz:

„Je tu někdo z Německa?“ pár rukou vystřelí nahoru.

„A co takhle z Česka?“ naše ruce a pár dalších ve vzduchu.

„Jako vždycky. Nejvíc! Vítejte!“ odpoví italský moderátor Lorenzo, mistr místní animace.

Italské Bibione je do velké míry české Bibione. Není se čemu divit. Z Čech je to sem, co by kamenem dohodil. Necelých 550 kilometrů, poměrně lehce přetrpěných pět a půl hodiny cesty autem a teplé moře je na světě. Když do této vyhlášené destinace přijde léto, znamená to jediné. Začátek bouřlivé sezóny a davy nejenom českých turistů. A tentokrát i nás.

První věcí, kterou chcete na dovolené v Bibione okusit kromě pizzy, je moře. Pokud se nechcete zadlužit na zbytek života v jednom z pětihvězdičkových hotelů s výhledem na slunečníky a lehátka, tak si seženete ubytování v některém z poněkud více od moře vzdálenějších apartmánů. Riskovat jízdu na černo v plážovém autobuse (lepší ubytování ho mají v ceně) se vám po zkušenostech z Hradce Králové nechce, a tak vás čeká pěší pochod k moři.

V našem případě v náš prospěch k dokončení pěší výpravy hrály tyto faktory:

  • ručně kreslená mapka Bibione s chybějícími názvy ulic
  • kočár na odkládání věcí včetně pumpičky, pádla a složeného nafukovacího člunu

V neprospěch pak:

  • děti, co nechtějí jít
  • vybité mobily
  • koncert Marca Mengoniho
  • pumpička, pádlo a složený nafukovací člun

Dle mapy ani ne kilometr od našeho ubytování a jsme tam. To platí ovšem pouze v situaci, kdy není uzavřená každá druhá ulice v Bibione kvůli koncertu popové star – italské verze našeho Tomáše Kluse, slavného zpěváka a vítěze X-Factoru Marca Mengoniho. V takovém případě se po chvíli v tomto chaosu a návalu natěšených fanynek prostě ztratíte. Netušíte, kde je jih nebo sever a už vůbec ne, kde se nachází moře. Nicméně můžete narazit na stylový lunapark, který ale otevírá až ve večerních hodinách.

Foto: Flickr by Vancouver Public Library Historical Photographs, Wikimedia Commons, No known copyright restrictions

První horská dráha vznikla, kde jinde než v Rusku, a to již v 18. století v Petrohradě. Mívala prý otevřeno i přes den. (všimněte si s otevírací dobou spokojené paní - čtvrtá řada vpravo)

Písečná pláž v Bibione se rozprostírá na úctyhodných 8 kilometrech. I tak ji ale můžete ve výjimečných případech minout. Do moře se svažuje velmi mírně, pro děti je tak ideální. Díky písku a sluníčku je teplota vody pocitově vyšší, než má ve skutečnosti být. Pro zimomřivce je použitelná už koncem května, resp. začátkem června. Co se týká čistoty vody, najdou se dny, kdy je moře křišťálově čisté téměř bez řas. Pak jsou ale dny, kdy přes hustotu naplavených řas nevidíte na dno. I přesto tento benátský region nemá jediný kilometr pláže, který by byl uzavřený kvůli znečištění, jako je tomu např. v jižní Itálii.

Pokud jste ubytováni přímo v Bibione nebo jeho blízkém okolí, obvykle dostanete poukaz na jedno místo na pláži se slunečníkem a lehátky zdarma. Musíte si ho ovšem proměnit na vybrané kase, vybraného úseku pláže v lístek k pronájmu. Pokud by se vám zachtělo blíže k moři např. do první řady, musíte si připlatit na týden zhruba 39 eur. My jsme si samozřejmě zvolili, po dokončení několikahodinové procházky a nalezení pláže, levnější variantu. Tu zdarma. Tj. úplně poslední řadu nejdále od moře, nicméně nejblíže k restauraci, sprchám, záchodu a dětskému hřišti.

Je Bibione opravdu tak špatné?

Člun vesele poskakuje po malých vlnkách Jaderského moře. Děti jsou nadšené. Manželka je možná nadšená. Já jsem nadšený.

Šlapadlo za 15 eur na hodinu, nebo vlastní člun s pádlem úplně zdarma? Za ušetřené peníze 15 balení špaget jako dárek pro známé z diskontu nebo 4,2 drinku Aperolu Spritz, pokud trefíte Happy Hours mezi 10-11 hod!

„Vidíš? Koukni, jak se bavíme. Prý ať ten krám sebou netahám!“ pádluji o sto šest s úsměvem na rtech.

Pokud si člověk téměř české Bibione přizpůsobí k obrazu svému:

  • vyhne se té nejhlavnější sezóně
  • zakáže vyslovovat slovo krab a Lignje na žaru
  • zjistí, kde mají happy hours na Aperol Spritz
  • jede sem s malými dětmi, které mají rády bazény, skluzavku, písek a skluzavku

Je Bibione opravdu skvělá volba. Hnidopichové tvrdící, že jde o profláknuté místo bující extrémním turismem a vysávajícím z lidí pouze peníze, nemají pravdu. Krátká dojezdová vzdálenost a nekonečné písečné pláže mají svoje slovy nepopsatelné kouzlo. Když přehlédneme záplavu slunečníků a lehátek, které člověk nakonec ani nemusí využít, nabízí nám Bibione poměrně čisté moře s milými Italy a famózní pizzou. Člověk pak zjistí, že je zde opravdu krásně a zapomene i na ty komáry.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
X Factor

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz