Hlavní obsah
Lidé a společnost

Desatero nejbláznivějších krádeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Krást se nemá. I tak sem tam někdo ukradne nějaký ten peníz, klenot, tank, sušenku, Eiffelovku, písek, zub tyranosaura, Nutellu nebo vlajku z vrcholu Mt. Everestu.

Článek

Český loupežník Procházka

Jako správní vlastenci musíme samozřejmě začít u nás v Česku. Ve smutné statistice největších českých loupeží vede jednoznačně ta, při které zmizelo více než půl miliardy korun. František Procházka, zaměstnanec bezpečnostní agentury, pracoval v její žižkovské pobočce jako obsluha trezoru.

V sobotu ráno 1. prosince roku 2007 přišel Procházka do práce jako obvykle. Na pracovišti nejprve zakryl kameru, kterou ho mohl sledovat operační pracovník. Poté začala hlavní fáze akce. V čase od 7:17 do 8:49 přeskládal stamiliony korun do připravených tašek, pytlů a kontejneru. Peníze následně naložil do přistavené dodávky s polepeným logem agentury, kterou řídil jeho komplic Milan Čermák. V 8:59 bylo hotovo a Čermák z místa krádeže odjel. Aby nevzbudil pozornost, dokončil Procházka svou směnu, která trvala až do 19. hodiny. Že chybí nějaké peníze, si zaměstnanci firmy všimli až další den dopoledne. Milan Čermák byl dopaden v březnu příštího roku a odseděl si necelých pět let. František Procházka zákonu zatím stále uniká. (pokud je ještě naživu)

Klenoty v Drážďanech

V roce 2019 se stala v Drážďanech jedna z největších krádeží šperků v dějinách Německa. Zloději vnikli v nočních hodinách oknem do muzea Grünes Gewölbe a ukradli celou řadu drahocenných klenotů nevyčíslitelné hodnoty, včetně zlatého meče a šperků obsahujících diamanty a další drahokamy. Po činu pak ujeli na ukradených elektrokoloběžkách.

Foto: Pavel Hermans, Wikimedia Commons, CCA 4.0

Grünes Gewölbe, Drážďany

Podle oficiálních zdrojů byla hodnota ukradených klenotů odhadnuta na více než 1 miliardu eur, což z ní dělá jednu z největších krádeží uměleckých děl v historii. Některé z odcizených předmětů byly později nalezeny, většina z nich však zůstává dosud nezvěstná. Krádež z Grünes Gewölbe v Drážďanech zůstává jednou z největších a nejvýznamnějších krádeží uměleckých děl v dějinách. V souvislosti s touto krádeží byli někteří pachatelé zadrženi, ale dosud nebyli odsouzeni a vyšetřování stále probíhá.

Největší bankovní loupež

Největší bankovní loupež v historii se stala v Bagdádu v roce 2003. Během invaze Spojených států do Iráku došlo k vykradení Centrální banky Iráku. Irácká vláda byla invazí sesazena a země upadla do chaosu, což vedlo k násilnostem a nekontrolovanému rabování.

V průběhu této situace byla vyloupena i Centrální banka Iráku. Podle očitých svědků se na místě krádeže objevilo více než deset nákladních aut s neznámými ozbrojenci vyzbrojenými AK-47 a raketomety. Loupež trvala asi pět hodin a zmizela při ní více než 1 miliarda dolarů hotovosti, která tu byla uložena.

I když bylo několik osob obviněno a odsouzeno za účast na této loupeži, většina ukradených peněz nebyla nikdy nalezena a pachatelé zůstávají na svobodě. Ztráta těchto peněz měla významné dopady na iráckou ekonomiku a obnovu země po válce.

Krádeže tanků

V současné době není až takový problém, vzhledem k situaci na Ukrajině, „ukrást“ si pro sebe nějaký ten sovětský tančík. Je ale znám i případ z druhé světové války, kdy si sovětský tankista udělal krátkou přestávku na vykouření cigarety. Během jeho nepřítomnosti se jeden z německých vojáků dostal do tanku T-34 a ujel s ním. Němci pak tank použili proti Sovětům, kteří se marně snažili tank získat zpět.

Foto: Cezary Piwowarski, Wikimedia Commons, CCA 4.0

Tank T-34

Za zmínku stojí také krádež tanku M551 Sheridan v roce 1990 z vojenské základny v San Diegu v Kalifornii. Byla provedena skupinou složenou především z bývalých příslušníků ozbrojených sil, kteří se snažili získat tank pro svou vlastní vojenskou operaci. Chtěli s ním provést vojenský převrat na Kubě a nastolit tam demokratický režim. Skupině se podařilo tank naložit na nákladní vůz. Následně se s ním ovšem zasekli na dálnici a později byli zatčeni.

Vůbec nejdramatičtější krádež tanku se ovšem stala v roce 1995. Došlo při ní ke krádeži tanku M60 Patton z vojenské základny v San Diegu. Krádež provedl 35letý Shawn Nelson, bývalý stavitel, který se v té době potýkal s řadou osobních problémů.

V noci 13. května 1995 se Nelson dostal do vojenské základny Camp Pendleton v San Diegu, kde ukradl tank a vydal se s ním na 23 km dlouhou jízdu po okolních silnicích a dálnicích. Během jízdy způsobil mnoho škod, včetně poškození silnic, zničení několika osobních vozidel a poškození několika budov. Při své bláznivé jízdě zranil i mnoho lidí. Nelsonovi se nakonec podařilo dostat až na dálnici, kde však s tankem uvízl. Odmítal z tanku vystoupit. Po několika hodinách se mu podařilo prorazit zeď a dostat se na parkoviště v San Diegu. Tam se s tankem zasekl už nadobro. Po několika hodinách se z tanku pokusil vylézt a utéct. Během pokusu o útěk byl však zastřelen policií a zemřel na místě.

Kde jsou moje sušenky?

V srpnu roku 2020 došlo k velké krádeži 8 000 krabic sušenek v továrně v Norfolku ve Velké Británii. Tato krádež byla označena jako jedna z největších krádeží potravin v historii Velké Británie. Podle dostupných zpráv se pachatelé vydávali za falešné policisty. Donutili zaměstnance továrny otevřít bránu a následně vjeli dovnitř se dvěma nákladními auty. Sušenky naložili do nákladních aut a odjeli pryč.

Celková hodnota ukradeného zboží byla odhadována na více než 20 milionů liber. Policie provedla šetření a zatím není jasné, kdo by za tuto krádež mohl být zodpovědný.

Krádež dílu Eiffelovy věže

Krádež dílu antény Eiffelovy věže se stala v noci z 30. na 31. března roku 1988. Ukradený díl antény vážil 2 tuny a byl dlouhý 3 metry. Ukradený díl byl umístěn ve výšce 360 metrů nad zemí a bylo téměř nemožné ho ukrást bez použití speciálních nástrojů a technik.

Foto: Welcome to All ! ツ, Pixabay

Stavba Eiffelovy věže. Červenec 1888. Paříž

Vyšetřování ukázalo, že zloději museli vylézt po lanové dráze, která vedla k vrcholu věže, a poté museli vylézt po žebřících až na vrchol antény. Zde museli použít řezací nástroje, aby odstranili díl antény a spustili ho dolů.

Ukradený díl antény byl později nalezen v roce 1991 v Itálii, když italská policie zatkla členy francouzského gangu, kteří se zabývali krádežemi uměleckých děl. Díl antény byl poté navrácen francouzským úřadům a opětovně nainstalován.

Jakej písek?

V roce 2019 byli na Sardinii zatčeni dva francouzští turisté, když se snažili ukrást 40 pytlů písku, což odpovídá hmotnosti zhruba 55 tun. Písek ukradli z oblíbené pláže Chia, která je známá svými bílými písečnými dunami a turistickým ruchem. Na krádež se přišlo díky policejnímu kontrolnímu stanovišti na silnici.

Italský zákon zakazuje přivlastňování si písku z pláží. Ten se považuje za kulturní dědictví a chrání se stejně jako jiné artefakty. Turisté tvrdili, že si chtějí písek vzít jako suvenýr pro sebe, ale policie je upozornila, že tato praxe je nezákonná a že porušení tohoto zákona může být trestáno pokutou až do výše 3 000 eur. Policisté se nakonec spokojili s pokutou 1000 eur.

Zub tyranosaura

V srpnu roku 2018 byl v Denveru zatčen muž podezřelý z krádeže zubu tyranosaura na výstavě fosilií v Denverově muzeu přírodní historie. Muž, identifikovaný jako 25letý Zachary Miller, byl později obviněn z krádeže a poškození majetku v hodnotě až 100 000 dolarů. Podle zpráv byl zub o velikosti asi 7,6 centimetrů ukraden z výstavního stánku během posledního dne výstavy v září 2017.

Foto: Maegan Thomas, Pixabay

T-Rex

Miller popřel jakoukoli vinu a tvrdil, že zub získal v legální transakci. Miller byl později odsouzen ke 2 letům podmíněně a dalších 3 letům pod dohledem.

Nutella

V roce 2018 byla v německém městě Neustadt ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko spáchána krádež více než 20 tun Nutelly v hodnotě přibližně 70 000 dolarů. Zboží bylo ukradeno ze skladiště společnosti Ferrero, která je výrobcem této laskominy.

Pachatelé použili vozidlo, aby se dostali do areálu skladiště, kde se nacházela zásoba Nutelly. Poté rozřezali otvor do stěny skladiště a naložili Nutellu na své vozidlo.

Policie následně zahájila vyšetřování a podařilo se jí získat videozáznamy z bezpečnostních kamer, na kterých byli pachatelé zachyceni.

Krádež Nutelly vzbudila v Německu značný zájem médií a stala se předmětem vtipů a internetových memů. Policie nakonec pachatele vypátrala a zatkla, a to díky informacím získaným od svědků a díky analýze DNA vzorků z místa činu. Pachatelé byli obviněni z krádeže a poškození majetku a čelili trestům až osmi let vězení.

Krádež vlajky z vrcholu Mt. Everestu

V roce 2017 byla z vrcholu Mt. Everestu ukradena vlajka, kterou na vrcholu nechali indičtí horolezci. Podle zpráv byla vlajka ukradena během noci a horolezci se k ní ráno vrátili, aby zjistili, že tam už není. Vlajka měla být symbolickým vyjádřením přátelství mezi Indií a Nepálem. Další podrobnosti o krádeži nejsou k dispozici, ale úřady v Nepálu se snažily vlajku najít a viníka potrestat.

Foto: Indické námořnictvo, Wikimedia Commons, GODL

Indický námořní horolezecký tým čítající jedenáct horolezců úspěšně rozvinul národní vlajku a námořní prapor na nejvyšším bodě na Zemi, tj. Mt. Everestu, a tím dosáhl tohoto pozoruhodného výkonu v náročných podmínkách. 2017

Seznam použitých zdrojů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz