Hlavní obsah
Umění a zábava

Erudovaná základní klasifikace osob a zvířat navštěvujících lékárny vol. 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

Dnes si probereme tyto epigenetické skupiny: Věčné stěžovače, Babky kořenářky, Rozměňovače, Právníky s handsfree, Ty, co nenašli WC, a ježka Tondu.

Článek

Věční stěžovači

Bohužel. Poslední dobou asi nejpočetnější skupina. Zároveň je to ale zdroj nejčerstvějších informací ze světového, ale hlavně tuzemského dění. Tady je vám empatie k ničemu. Vyplatí se mlčet, dělat, že nasloucháte (věřte mi, po padesátém stěžovači už naslouchat tolik nejde, pokud nechcete skončit v Bohnicích) a zaujatě přikyvovat hlavou. Rozhovor začíná zásadně místo pozdravu větou: „Tak o kolik to zase zdražili?“ pokračuje: „Minule to bylo levnější.“ a končí: „Takhle brzo chcípnu hlady.“

Na druhou stranu musíme být také trochu shovívaví a neházet všechny „stěžovače“ do jednoho pytle. Mnohdy se jedná o důchodce v těžké životní situaci s různými zdravotními problémy a člověk pak jejich špatnou náladu, ale i lehkou agresivitu musí prostě přijmout.

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

Angry old patient with a stick and a pipe, van Gogh style

Babky kořenářky, co čtou Květy

Slovo rozumbrada je zde slabý odvar. Nejčastěji vypadá situace v lékárně následovně:

Máte pacienta s antibiotiky, kterému se snažíte poskytnout ty nejkvalitnější a nejrozsáhlejší informace o jeho léčbě a rizicích spojených s antibiotiky, která mu lékař předepsal. Běžně se stává, že většina antibiotik může způsobovat dráždivé a nepříjemné průjmy. Jako prevence, v tomto případě, zabírají poměrně účinně tzv. laktobacily/probiotika. Vy je takovému pacientovi samozřejmě zcela nezištně nabídnete, ale netušíte, že za pacientem stojí další lékárník. Respektive babka kořenářka, která toho ví o lécích více než vy, protože to přece píšou v Květech nebo to našla na modrém koníkovi. Tato paní se následně aktivně zapojuje do rozhovoru:

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

A woman who looks like Einstein advises a sick lady on treatment, Andy Warhol style

„Ty jsou úplně k ničemu! To si nekupujte milá paní. Mě nezabraly! Minulej tejden jsem měla taky antibiotika a řeknu vám, tak špatně jsem se ještě necejtila. S tím průjmem to bylo tak špatný, že jsem si je pak šla taky koupit a nic!“

To, že si je ale koupila, až po tom, co dobrala antibiotika, tzn. až když bylo pozdě, ale už z hovoru nevyplyne. Jasně. V pořádku. Pacient tedy spokojeně odchází s úsměvem na tváři, jak díky babce kořenářce ušetřil, aby se příští týden vrátil s prosbou pro „něco“ proti šílenému průjmu.

Rozměňovači

Pozor. Jedná se o velmi nebezpečná individua, která vás mnohdy, když si nedáváte pozor, oberou i tisíce korun. Tyto gangy přepadají lékárny, ale i jiná zařízení nebo obchody, ve větším počtu osob, obvykle 3-4 lidech. Jejich velitel si jde k vám něco koupit, zatímco ostatní z bandy postávají na různých místech tak, abyste se cítili velmi nepříjemně a museli být neustále ve střehu.

Foto: Sam Williams, Pixabay

Typický příklad nenápadného rozměňovače

Velitel si kupuje něco levného obvykle do sta korun. Platí vždy vysokou bankovkou. Ve chvíli, kdy mu ale vrátíte peníze, tak si svůj nákup náhle rozmýšlí a chce vše stornovat. Už vás ale nenapadne, že jednu z rozměněných bankovek si chytře schová např. do rukávu a vrátí vám tedy o nějakou tu tisícovku méně.

Právníci s handsfree

Tento typ pacientů vždy mluví, jenom ne s vámi. Na uchu mají handsfree, kde debatují s milenkami, jaké sexy prádélko si dnes večer navléknou, popřípadě, co jim dnes ukuchtí k večeři nebo kolik vydělali peněz. Jejich rozpočet je ovšem neomezený a v zásadě si koupí cokoli, co máte v lékárně včetně lékárny samotné. Bohužel pro rozpočet lékárny, takovýchto právníků je velmi poskrovnu.

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

A rich lawyer with a mistress and a handsfree, Salvador Dalí style

Ti, co nenašli veřejné WC

Lékárna není veřejné WC. Na to je třeba pamatovat. Když vám ale pacient sdělí, že pokud ho nepustíte na svůj naleštěný, voňavý záchůdek, který splňuje všechny potřebné přísné směrnice, tak se ve vaší lékárně prostě posere, nic jiného vám mnohdy nezbývá.

Foto: Peter H, Pixabay

Někdy je ale i tak už po funuse. A vy přes veškerou důvěru, kterou jste do pacienta vložili, zjistíte, že je stejně pozdě. Napoví vám to nepříjemný zápach, který se z probíhajícího/šourajícího pacienta line.

Pokaděné prkýnko je následně to poslední, co vám pak dělá starost.

Ježek Tonda

Foto: Alexa, Pixabay

Ježek (Tonda ne)

Ježek Tonda zjistil, že zadní dveře lékárny někdo zapomněl zavřít. Následně zjistil, že někdo po příchodu do lékárny, pohodil svůj batoh ladně na zem a nechal ho navíc v rozevřeném stavu. Následně ježek Tonda zjistil, že se v takovém batohu nalézá svačina, kterou si chtěl někdo, až bude mít čas a hlad, sám sežrat. Ježek Tonda tuto svačinu z batohu sprostě vytáhl a následně s ní drze zdrhnul. Od té doby Ježek Tonda pravidelně postává u dveří a čeká na svoje jablíčko nebo jinou pochoutku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz