Hlavní obsah
Zdraví

Extrémy z lékárny. Hrátky s ohněm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Suchan

Zažil jsem v lékárně popálené důchodce, popálené, neposedné děti, popálené matky neposedných dětí, popálené kočky a sám jsem se tam popálil. Jak ale správně postupovat u popálenin a nic nepodcenit?

Článek

Elektrický kabel a kočička

Jednou z nejzvláštnějších osobností, která k nám do lékárny chodí, je rozhodně „paní s kočičkami“. Popsal bych jí jako Rain-Mana v ženské verzi, která miluje kočky. Jednoho dne za lékárnou, v domě s pečovatelskou službou vypukl požár. Vyhořel celý byt. Byl to její byt. Podle dostupných informací, které mi poté sama sdělila, když ji po měsíci propustili z nemocnice, se jedna z jejích koček zamotala do elektrických kabelů a způsobila tím zkrat. Následně požár. Ona se pak kočku pod napětím snažila z kabelů holýma rukama dostat. To se jí nakonec podařilo, ale popálila si obličej, ruce a dekolt. Vzhledem k tomu, že se mnou řešila svůj ohořelý dekolt, který mi následně v celé své kráse i ukázala, už jsem další podrobnosti, např. o tom, zda kočka přežila, nezjišťoval.

Hrdina, který vytáhnul paní z hořícího auta

Přišel k nám do lékárny pro hydrokoloidní náplasti a vyráběné masti opravdu ošklivě popálený pán. Muž středního věku. Jel se svou rodinou na chatu a ve škarpě zahlédl auto na střeše. Hořelo. Řidička byla uvězněná uvnitř. Neváhal ani chvíli a pokusil se paní vytáhnout. Podle hasičů to nebyl dobrý nápad, protože jakmile se mu podařilo otevřít dveře, proud vzduchu oheň rozdmýchal a ten se rozhořel o to více. Nicméně paní z auta vytáhnul a zachránil jí život. V nemocnici poté strávil několik měsíců a rozsah popálenin byl obrovský.

Maminka, která se starala, až moc

Paní přišla do lékárny s tím, že její synek se ošklivě popálil. Prý to souviselo s pyrotechnikou. Nenapadlo ji nic lepšího než na popáleninu dát gelový chladivý polštářek. Nicméně ten se k ráně nečekaně přilepil a celou situaci dramaticky zhoršil. Z lékárny se taková situace moc vyřešit nedala. Paní jsme doporučili, že na akutní popáleniny určitě příště nic nepřikládat, pouze je má chladit tekoucí vodou! Synek nakonec skončil v popáleninovém centru na Vinohradech.

První pomoc u popálenin

  • popáleninu chladit mírným proudem tekoucí studené vody, případně ponořit do misky s vodou
  • sundat veškeré prsteny, náramky a oblečení v okolí rány
  • přichycené předměty z rány nestrhávat
  • na popáleninu lze aplikovat nepřilnavé krytí nebo sterilní obvaz, aby se zamezilo infekci
  • na popáleninu neaplikovat žádné masti a krémy, promazávat můžete, ale až po zhojení rány po několika dnech/týdnech
  • nepropichovat puchýře-fungují jako nejlepší krytí!
  • lehké popáleniny a malé puchýře lze řešit samoléčbou, u větších puchýřů je již na místě kontaktovat lékaře, nepodceňovat ani hojení lehčích popálenin a v případě, že se vám něco nezdá, opět radši kontaktovat lékaře
  • po zhojení akutní popáleniny následně promazávat obyčejnou kalciovou mastí, infadolanem, bepanthenem plus, popř. hemagelem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Popálení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz