Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fenomén českého tenisu jménem Jiří Lehečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DELL-E, Daniel Suchan

Úspěchy našich mužských tenistů na mezinárodním poli ve srovnání s ženskou tenisovou obcí jsou v posledních letech značně skromné. Dokáže Jiří Lehečka to, co se kdysi dařilo Tomáši Berdychovi?

Článek

Český mužský tenis se v posledních letech hodně trápí. Po odchodu Tomáše Berdycha z profesionálního tenisu v roce 2018 za něj nedokáže najít plnohodnotnou náhradu. Jiří Veselý, jeden z mála nadějných tenistů, si nikdy nedokázal udržet stabilní výkonnost. Nevídané výhry jako vítězství nad Djokovičem v Dubaji a Monte Carlu střídaly zkraty a porážky od soupeřů, od kterých by se to nikdy nečekalo. Svou roli v tom možná hrál i mediální tlak, boj s vlastní hlavou nebo očekávání okolí i samotného hráče.

Proč je ale mužský tenis v úpadku a nedokáže se vyškrábat ze dna? Jednou z hlavních příčin podle trenéra Jiřího Nováka je odliv hráčů od tenisu, potažmo od sportu obecně.

„Jednoduše je mnohem menší členská základna. Dříve bylo dobrých juniorských hráčů několik desítek. Hráli mezi sebou a tím se navzájem vytahovali nahoru. V dnešní době jich máme jen několik jednotek,“ tvrdí šéftrenér.

I proto jsou současné výkony Jiřího Lehečky velkou nadějí, že mužský tenis bude mít zase co nabídnout a znovu si najde ve světovém tenisu své místo. Nadějný talent z Mladé Boleslavi, nynější svěřenec trenéra Michala Navrátila debutoval za Česko v Davis Cupu už v 17 letech, v roce 2019. Proti Nizozemsku tehdy Lehečka zaskočil za zraněného Veselého. Ve třech setech sice podlehl Haasemu, nicméně i tak předvedl velice dobrý výkon.

Jsem třináctým rokem kapitán a byl jsem u různých premiér. Myslím, že tohle byla nejlepší premiéra. Klobouk dolů
Jaroslav Navrátil, šéftrenér

V dalších letech šel jeho výkon ještě více nahoru. Vyhrál 3 turnaje ITF a 3 Challengery. První výhra na turnaji ATP pak přišla v Rotterdamu v roce 2022. Tam se mu podařilo dostat až do semifinále, kde podlehl Řekovi Tsitsipasovi ve třech setech ve vyrovnané bitvě. Následoval Lehečkův posun do Top 100 žebříčku dvouhry ATP.

Stefanos Tsitsipas
Vážně mě hodně tlačil. Nevěděl jsem, co čekat, a snažil jsem se přečíst jeho hru. Po prvním servisu hrál neuvěřitelně dobře, tlačil a útočil, jak jsem snad ještě nezažil. Musel jsem se udržet v zápase a nakonec jsem dokázal přežít

Minulý rok dokázal na turnajích ATP porazit i takové soupeře, jakými jsou Shapovalov, Musetti, Monteiro nebo Zverev. Vyrovnané zápasy odehrál i s Rublevem, Bautistou nebo Goffinem. Většina těchto výkonů by dozajista stačila na většinu průměrnějších ATP hráčů. V předchozím roce si vyzkoušel i všechny 4 hlavní grandslamy, na kterých sice pokaždé skončil v prvním kole, nicméně si odnesl cenné zkušenosti do dalších let. V listopadu 2022 se jako první český tenista v historii Jiří Lehečka kvalifikoval na Turnaj mistrů hráčů do 21 let v Miláně. Dostal se až do finále. Jeho výborný výkon v tomto turnaji byl pak možná tím akcelerátorem ještě famóznějšího výkonu na Australian Open 2023.

Rok 2023 bude pro Lehečku nejspíše zlomový. Po neuvěřitelném průchodu prvním grandslamem sezóny Australian Open, kdy došel až do čtvrtfinále, kde ho dokázal zastavit až třetí nasazený Řek Tsitsipas, ho čekají ještě další 3 grandslamy, ve kterých se díky nasazení může opět ukázat, že to poprvé nebyla pouhá náhoda. Díky němu se pozvedá i český daviscupový tým, kterému pomohl dvěma výhrami porazit Portugalsko a poslal nás tak do finálových bojů.

Čím je Jiří Lehečka ale tak výjimečný? Má výbornou kondici, nátlakovou hru a výborně servíruje. Hraje prostě dobrý tenis a především je zdravý. Také je vidět, že když má sebevědomí a věří si, tak dělá méně chyb, a to ho posouvá dál. V posledním roce také výrazně zlepšil hru a přechod na síť. Zároveň říká, že tenis jsou takové mentální šachy. Bekhend a forhend umí každý stejně. Úroveň je hodně vyrovnaná a rozhodují maličkosti, které jsou především v hlavě. Možná i díky pomoci jeho mentálního kouče Jana Mühlfeita, díky němuž se dokáže mnohem lépe koncentrovat i během zápasu, nám ještě ukáže, že český mužský tenis má ve světě opět co říct.

Každý výkon v tenisu má čtyři části, a to kondici, techniku, taktiku a hlavu. Nejlepší je, když jsou tyto atributy v rovnováze. Když máte čistou hlavu, můžete do jisté míry jinou část nahradit. Pokud ale hlava nejde, ovlivní vás to, i když jste třeba fyzicky dobře připraveni
David Vavruška, mentální kouč

Vypadá to, že Jiří Lehečka, má vše, co dobrý tenista potřebuje. Držme mu tedy palce, ať to dotáhne co nejdál, třeba do Top 10 žebříčku dvouhry ATP.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tenisové kurty
Melbourne
French Open

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz