Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak odhalit falešný recept v lékárně a nenechat se přitom zabít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Daniel Suchan

Příklad zachyceného falzifikátu

Dveře lékárny se rozletí dokořán, až to zaskřípe v pantech. Dovnitř vletí rozzuřený, zaprášený Bulhar s mačetou v jedné ruce a falzifikátem receptu na Neurol v druhé.

Článek

Předběhne všechny šokované pacienty ve frontě a dá mi na výběr mezi vydáním podezřelého receptu nebo skalpem mojí nešťastné lebky. Já a moje dvouhlavňová brokovnice pod pultem si však myslíme něco jiného a jsme připraveni. Mačeta zacinká o podlahu a nebohý Bulhar je rozprášen po výdejně. Falzifikát si přilepím na nástěnku k deseti dalším z minulého týdne a mohu vesele vydávat dál.

I tak by mohl vypadat pokus o výdej falzifikátu v lékárně. Naštěstí nežijeme v Mexiku, ale u nás v České republice, a proto jsou falzifikáty receptů mnohem méně častější a osoby, které s nimi přicházejí do lékáren jsou mnohem méně výraznější. Rivotril, Neurol, Xanax, ale i Modafen, Hypnogen nebo opiáty, to všechno jsou léky, jejichž hodnota je na černém trhu i několik tisíc Kč, popř. se využívají k výrobě drog. A není proto divu, že se celá řada lidí/podvodníků snaží o jejich nabytí ve velkém množství respektive v množstvích, která rozhodně nejsou předepsána doktorem. Když to nevyjde u hodného doktora - neboť i těm to začne být podezřelé, když po nich začnete vyžadovat tyto návykové látky pravidelně, několikrát měsíčně, tak to tyto osoby zkusí přímo v lékárně s falešným receptem.

Ještě v roce 2015, kdy se v lékárnách téměř nevyskytovaly elektronické recepty (jejichž zneužití je mnohem složitější, až téměř nemožné) v takové míře, jako dnes, byly tyto falzifikáty mnohem častější a poznat je bylo mnohem obtížnější. Naštěstí dnes, v době kdy 90% receptů v lékárně tvoří elektronické recepty, jich už není tolik. I tak ale jsou a podvodníci to zkouší neustále. V zákoně je totiž výjimka, že v případě technického výpadku může lékař vydat recept i neelektronický. A věřte tomu nebo ne technické výpadky bývají dost často a proto je dobře, že tato výjimka existuje. Kdyby totiž neexistovala, došlo by nejspíše ke kolapsu zdravotnictví, protože by se prostě u lékaře muselo čekat „až to zase půjde“, a to se občas také může protáhnout na několik hodin, ne-li dní. Když pomineme náhodné výpadky elektřiny popř. internetu, tak je tu totiž možnost, že si nějaký lékař zapomene prodloužit certifikát, který potřebuje pro výdej elektronických receptů. Může trvat i několik dní, než se mu podaří aktivovat nový a do té doby by tudíž lékař nemohl vystavovat recepty vůbec.

Nejčastěji zachycené falešné recepty v lékárnách bývají „photoshopem“ upravené kopie receptů se změněnými jmény pacientů popř. s upravenými razítky lékařů. Není problém si pak natisknout tisíce kopií těchto receptů a zkoušet to, kde se dá. Ono pak např. v neděli v pohotovostní lékárně, si těžko ověříte, zda daný lékař na receptu skutečně existuje či nikoli.

V případě neúmyslného výdeje lékárnou na takovýto falzifikát, to pro lékárnu může znamenat finanční ztrátu, pokud byl lék na falzifikátu s úhradou pojišťovny. Případně nepříjemné otázky ze strany SÚKL (státní ústav pro kontrolu léčiv). V případě úmyslného výdeje na takovýto falzifikát to může znamenat pořádnou pokutu popř. i zákaz činnosti lékárny. Ač se mi to říká těžce znal jsem i lékárnu, kde jim nepřišlo vůbec podezřelé, když si tam pravidelně jakýsi mladík chodil s žádankou pro 50 kusů léku Adipex, i přesto, že je na takovýto odběr upozorňovala samotná distribuce. Tento případ nakonec ukončila zásahová jednotka policie. Přesto věřím, že naprostá většina lékáren v ČR je poctivá a takové jednání je naprosto vzácné…

Mě osobně se falzifikát podařilo zachytit několikrát. Poprvé jsem s tím šel na polici, kde jsem vyplňováním protokolu strávil zhruba čtyři hodiny. Od té doby falzifikát pouze nasdílím, kde se dá, aby si ostatní dali pozor, protože svůj čas mám rád a zdá se mi to efektivnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz