Hlavní obsah
Zdraví

Léky na erekci. Vyplatí se drahý originál nebo stačí levná náhrada?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Suchan

Král Olší se zamračil, kéž by měl svůj Sildenafil

Užíváte léky na podporu erekce, nevěříte generickým lékům a nebo jen nechápete, proč dostanete v lékárně pokaždé něco jiného?

Článek

Znáte to. Roky ubíhají. Čas neúprosně letí. Vy stárnete a spolu s Vámi stárne i Váš neposedný, kdysi skvostný a nelítostný úd.

A ejhle.

Jednoho dne se ten zlobivý neposeda rozhodne, že Vám přestane fungovat. I když se snažíte sebevíc nic nezmůžete. Dostaví se krize v manželství a hrozí rozvod. Manželka Vám dá poslední ultimátum, ať s tím koukáte něco udělat. Vám nezbyde nic jiného než si vybrat mezi dvěma možnostmi:

  1. Začít zoufale brouzdat po internetu a pátrat po „zaručených“, ale velmi pochybných preparátech, které si můžete objednat až domů. Utratíte za ně vyšší desítky tisíc Kč, všechno to sníte, a následně vyzvracíte nebo vykadíte do záchodu. S velkou pravděpodobností se Vám postaví pouze zbylé vlasy na hlavě a ztvrdnou jen žlučové kameny.
  2. Zajít za svým lékařem a nechat si na to "něco" pro kamaráda předepsat.

Pokud zvolíte druhou, rozumnější možnost, tak Vám lékař může doporučit pro kamaráda nějaký volně prodejný přípravek např. na bázi argininu, kotvičníku, šafránu nebo schizandry. Pokud se zrovna nechystáte na sklizeň louky nebo na fermentaci aminokyselin, dají se takové doplňky v lékárnách zakoupit za poměrně vysoké částky. Účinek u těchto doplňků může být dostačující, ale naopak na někoho nemusí působit vůbec.

Pokud to lékař uzná za vhodné (např. neužíváte nitráty nebo máte nízký tlak), může Vám předepsat něco ze skupiny inhibitorů fosfodiesterázy 5 - neboli Viagry a spol. Slavný to lék vynalezený neméně slavnou firmou Pfizer. Lék původně určený na léčbu vysokého tlaku, ale po velmi prazvláštní situaci, kdy se v klinických studiích začaly ztrácet tabletky a testovaní jedinci dokonce odmítali vracet nevyužitá balení, byl jeho účel nakonec přehodnocen na léčbu právě erektilní dysfunkce.

Foto: Daniel Suchan

Šedesátník, který se nemusí rozvádět

Tento originální lék seženete v lékárně v tom největším možném množství a síle zhruba za 3000 Kč. Pokud, ale vyloženě nestojíte o originál a spokojíte se s generickou firmou, můžete to samé, v tomto případě účinnou látku sildenafil, sehnat pod jiným názvem i za 500 Kč. Je ale tato náhrada stejně účinná jako originál?

Generické léky pomáhají snižovat náklady na zdravotnictví. Jsou levnější, ekonomičtější a stejně účinné jako originály. Čas generik přichází, ve chvíli kdy skončí patentová ochrana originálního léku. Ze zákona musí být generika bioekvivalentní, tzn. mohou se lišit o 40% vůči originálu, co se týče jejich biologické dostupnosti. Díky tomu, že se vyhnou drahé fázi vývoje, jsou mnohem levnější. Na druhou stranu firmy, které vyvíjejí inovativní léky, přicházejí díky generickým lékům o nemalé peníze. Vývoj nových léků je neskutečně nákladný a mnohdy trvá spoustu let než se nějaký nový lék objeví. Nabízí se tedy otázka co je lepší - levnější zdravotnictví nebo více inovativních léků?

A moje rada, když nebudete mít to štěstí a budete potřebovat nějaký ten inhibitor fosfodiesterázy-5? V případě této skupiny léčiv určitě sáhněte po generickém léčivu. Účinek bude stejný a rozdíl nepoznáte. Rozhodně se vyplatí obvolat si lékárny v okolí a zjistit si, kde mají nejnižší cenu. Ta se v lékárnách liší především proto, že zrovna tento lék vyrábí spousta firem a tyto firmy nabízejí lékárnám různé slevové rabaty typu: 2+1, 3+1 balení zdarma, aby lékárna vydávala právě jejich. Cena se proto může lišit i o několik stovek u toho samého generika ve dvou různých lékárnách umístěných pár metrů od sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz