Hlavní obsah
Zdraví

Na lécích se dají ušetřit i tisíce korun ročně. Pokud nejsou, tak i více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva Pro, Daniel Suchan

Ilustrační obrázek

Zdá se vám, že za své léky doplácíte v lékárně příliš? Pojďme se podívat na pár (dva) tipů, jak to udělat, abyste platili o něco méně nebo třeba vůbec nic.

Článek

Kdybychom se na současnou krizi spojenou s nedostatkem léčiv v českých lékárnách dívali z širšího úhlu pohledu, dospěli bychom k závěru, že je to de facto výhoda, že žádné léky nejsou. Když totiž nic není, nemusím na to doplácet a tudíž ušetřím. Dobrá myšlenka, kterou lze ale uplatnit pouze tehdy, pokud jde o nedostupnost léků typu černého uhlí, vitamínu C a dejme tomu o Betahistin (nějaké to motání a hučení v hlavě se dá občas přežít a pak je tu přece vždycky možnost hospitalizace a podávání koňských dávek intravenózních kortikoidů a elektrošoků).

Pokud ale není penicilin, který je tak jako tak bez doplatku nebo za pár korun (i díky tomu možná teď není) a bez něhož na ten streptokokový zánět mandlí prostě pojdeme, případně Ercefuryl, bez něhož se zase nezbavíme špinavých spodků, je to problém. V tu chvíli velice rádi šáhneme do světovými krizemi vybrakované peněženky pro nějaký ten drobák.

A nejenom kvůli penicilinu, ale i kvůli dalším zdravotním neduhům, které nás trápí. Vysoký tlak. Cukrovka. Dna. Hemoroidy. Další děti. To je jen náhodný nástřel některých civilizačních nemocí, na které můžeme, pokud to lékař uzná za vhodné, brát nějaké ty léky a na které velmi často doplácíme. Jaké jsou tedy naše možnosti? Jak můžeme ulevit alespoň nepatrně své prázdné peněžence, když ty tabletky polykat prostě musíme?

I lískooříšková pomazánka může chutnat jako Nutella

Největším pomocníkem, který dokáže v lékárně nejvíce ušetřit je bezesporu generické léčivo (tzv. generikum). Abychom si názorně předvedli, jak se s generiky dá pracovat, přeskočíme nudnou teorii a vrhneme se rovnou do praxe. Vezměme si například takového pana Tomáše. Pan Tomáš po deseti letech opět navštíví svého obvodního lékaře. Není to snad z důvodu nějaké „zbytečné“ prevence, ale protože je mu prostě velmi špatně. Lékař, který už téměř zapomněl, jak pan Tomáš vypadá, odebere, během vystavování receptu na penicilín, který pan Tomáš později stejně nikde nesežene, panu Tomášovi krev.

O několik dní později přichází, po sérii nejrůznějších vyšetření, pan Tomáš do lékárny se štosem receptů a nově vystavenými léky. A je to tady. Máme tu lék na vysoký tlak, cholesterol, cukrovku, dnu, hemoroidy a reflux jícnu. A recept na penicilín. Zkušený lékárník (já) bere štos karet do ruky a už předem ví, že pokud to nějak nevymyslí, pan Tomáš to všechno polykat prostě za ty prachy nebude. A ke všemu se to bude muset nakonec nějak vyřešit i s tím prokletým penicilínem.

Pojďme se nyní podívat (tabulka viz. níže), co může lékař zanedbanému panu Tomášovi předepsat a co bychom mu mohli v lékárně vymyslet, aby ho to tolik finančně nebolelo.

Foto: Daniel Suchan

Pojem originální lék může být někdy zavádějící*. Může se například stát, že původní originální lék je prodán jiné generické firmě nebo je originál výjimečně dokonce levnější než generikum**. Nalevo: Léky s vyšším doplatkem. Napravo: Léky s nižším nebo žádným doplatkem. Uvádím pouze originální léky. Generických firem je více.

Kdyby si tedy pan Tomáš vzal své léky uvedené v levém sloupci, zaplatil by (bez dalších slev) nějakých 1787 Kč. Pokud se však rozhodne pro variantu uvedenou v sloupci pravém, bude ho to celé stát jen nějakých 638 Kč. To máme úsporu 1149 Kč při zásobě léků na 3 měsíce! Může ale pan Tomáš naplno důvěřovat generikům? Nějakému podivnému "second handu"? Co když mu to nezabere?

Generika obsahují totožnou účinnou látku a shodnou lékovou formu jako originální léčiva. Tyto léky po skončení patentové ochrany originálního léku nemusí projít nákladnými fázemi vývoje, preklinických a klinických studií, na rozdíl od originálů. Díky tomu se dramaticky sníží jejich cena. Jediné, co musí splnit je studie tzv. bioekvivalence. Jedná se v podstatě o průkaz, že hladiny léčiva v krvi dosažené po podání příslušného léčiva budou u generika a jeho originálního vzoru identické.

Občas někdo přichází do lékárny s tím, co to dostal za šmejd a že mu to prostě nezabírá. Nebo, že má díky tomu chemickému paskvilu po celém těle vyrážku. Těchto pacientů je ale kupodivu v řádu jednotek a přiznejme si to na rovinu, ti by si ani tu lískooříškovou pomazánku místo Nutelly nikdy nekoupili. Navíc, někdy ani ten náhradní alopurinol nic nezmůže, když máte každý druhý víkend zabijačku a naražený nový soudek.

Já místo toho narážím základní pravidlo. Nezaměňovat antipsychotika (i z placebo důvodu) a warfarin (lék na ředění krve, kde i minimální odchylka může být problém). Zatím se mi to takto vždycky osvědčilo.

Dobře to máme generika. A to je všechno?

Ale kdeže. Ač se to zdá neuvěřitelné, i v zahraničí mají některé léky levněji než u nás. Moc jich sice není, ale najdou se takové. Tyto léky se k nám pak dostávají v rámci souběžného dovozu. Kdybych měl odhadnout poměr dovozu/vývozu léků z a do ČR, vyhrál by to vývoz poměrem 100:1, nicméně nikde se mi nepodařilo najít přesná čísla, a tak je to jen má domněnka.

Lék ze souběžného dovozu je registrován v nějakém jiném členském státě např. v Rumunsku. Distributor s povolením od SÚKL ho doveze, následně ho přebalí do českého obalu, přihodí k tomu příbalový leták v češtině a už ho máme v šuplíku v lékárně. Cena takového léku je mnohdy nižší o desítky korun než u stejného léku registrovaného přímo v ČR.

Velkou skupinu dovezených léčiv tvoří antikoncepce. Proto, když si pan Tomáš při odchodu vzpomene, že má vlastně ještě jeden recept pro svoji přítelkyni, je nasnadě, že mu moudrý lékárník nabídne levnější Bulharskou variantu. Ta sice obsahuje blistry psané v azbuce, nižší cena ale dokáže vykouzlit upřímný úsměv na Tomášově nemocné tváři. Pokud tedy berete antikoncepci nebo si pro ni jdete do lékárny, zeptejte se, zda by nějaká ta levnější souběžná varianta nebyla na skladě. Za zmínku stojí i to, že pokud se antikoncepce objednává z distribuce v úterý nebo ve středu je obvykle levnější (nižší přirážka distribuce).

Pojďme to dnešní slevování zakončit něčím výjimečným

Něčím, nad čím zůstane i panu Tomášovi rozum stát. Moudrý lékárník (já), který ví kam sáhnout, sahá v závěru svého zdrcujícího vydávajícího zlevňujícího vystoupení pod táru (pult). Tam, kde se nacházejí ty největší poklady lékárny a kam se běžně jen tak nsahá. Lékárník něco vytahuje. Krabičku s lékem. Na obalu této tajemné krabičky se skví nápis. Nápis, který svět a běžný smrtelník již nějakou dobu neviděl. V-Penicilín. Celých 1,5 milionu jednotek V-Penicilínu. Tomášovi ukápne slza. Lékárníkovi ukápne slza. Následuje vzájemné dojemné objetí. Vznik nové kamarádské vazby mezi lékárníkem a teď už jen Tomášem.

Odchod spokojeného pacienta.

Úsměv.

PS: Přehled maximálních cen léčiv, seznam obchodovatelných léčiv (výpadků) a výši aktuálních doplatků a eventuálních generických variant naleznete zde. Nebo se mě prostě zeptejte v lékárně. Případně jiného sexy lékárníka/ce.

Anketa

Dáváte přednost generickým léčivům nebo originálům?
Originálům
100 %
Generikům
0 %
Beru, co je po ruce. Včetně léků z Bulharska, Rumunska a Československa
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz