Hlavní obsah
Umění a zábava

Parov Stelar oslnil Prahu. O jeho předkapele se to říci nedá, to bylo peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Suchan

Ve Foru Karlín se v pátek uskutečnil koncert rakouského umělce Marcuse Füredera, známějšího pod uměleckým jménem Parov Stelar. Byla to impozantní show a nabídla vše, co hudební fanoušek očekává.

Článek

Marcus Füreder, rodák z rakouského Lince, začínal s hudbou již v 90. letech. Jako DJ Plasma nejprve vystupoval v nočních klubech, ale naplno se proslavil až v roce 2004 pod současným uměleckým jménem Parov Stelar skladbami Kiss Kiss či Rough Cuts. Jeho hudba je spojením elektronické hudby s živými nástroji a specifickou atmosférou, vycházející ze 30. let 20. století. Je považován za zakladatele a nejvýznamnějšího představitele hudebního žánru - tzv. elektro-swingu, který je kombinací jazzu, house, elektra, hip hopu a popu a který přinesl této kapele celosvětový úspěch. Na kontě má Parov Stelar přes deset cen Amadeus Austrian Music Awards a miliony fanoušků po celém světě. Mezi jeho nejznámější skladby patří: All Night, Booty Swing či Catgroove.

Jestliže se o nějaké kapele dá říci, že je lepší naživo než ze záznamu, je to právě kapela rakouského hudebníka. Osm členů kapely - dva zpěváci, bicí, kytara, tři dechové nástroje a Parov Stelar osobně za mixážním pultem. Pestrá směsice a předzvěst toho, že se na podobný první koncert po 8 letech strávených s dětmi v porodnici a doma, vyplatí jít. My jsme se proto vydali do Fora Karlín v Praze, kde v pátek proběhl koncert Parov Stelar v rámci jejich nejnovější tour, kdy tito nadaní hudebníci zavítají do více než 10 evropských měst a zahrají svým fanouškům v menších, komornějších prostorách velikosti maximálně Národního divadla či kongresového sálu. Na takových místech je obvykle mnohem lepší akustika a současně si z nich odnesete lepší zážitek než z nějakého obřího fotbalového stadionu.

Dorazili jsme s manželkou s předstihem a udělali jsme dobře. Ve Foru není k hnutí. Oko hlásí vyprodáno. Zabíráme překvapivě dobrá místa hned ve třetí řadě. Manželka napjatě očekává, na co jsem ji to dneska vzal. Parov Stelarem nepolíbená, nedokáže jeho jméno ani vyslovit, ale netuší, že právě zažije nejlepší koncert svého života…nebýt předkapely.

Pokud moje manželka něco nesnáší, tak jsou to DJové, co mají na hlavě sluchátka, točí čudlíky a dělají, že jejich hudební set mohou během vystoupení, kromě změny hlasitosti, nějak výrazněji ovlivnit. Je to tady. Předkapela v podobě sólo DJ El Siciliano. Pro nás naprosto neznámá persona přichází, nasadí si sluchátka, zapne písničku a začne točit čudlíky. Remix různých skladeb světových interpretů od německého interpreta s italskými předky a hrstkou sledujících fanoušků.

Foto: Daniel Suchan

El Siciliano si právě sundal sluchátka a začal točit čudlíkem.

Dle očekávání je manželka zklamaná, ale nechce mě urazit, a tak se kroutí do rytmu a dělá, že se jí to líbí. V roce 2019 jsem měl to štěstí a dorazil do Letňan na velkolepý koncert Metallicy. Toho času Metalicce předskakovala kapela Ghost a pokud bych to mohl srovnat, je to jako když si namažete chleba kaviárem s lanýži nebo sníte plesnivou housku z Penamu.

Zhruba 50minutový set El Siciliana je u konce. Davy jásají. Manželka kupodivu také, přesto ji ubezpečuji, že to, co přijde za pár minut, všechno napraví.

Parov Stelar sice také točí čudlíky za mixážním pultíkem, ale dělá to z mého pohledu tak trochu jinak, o dost lépe. Cit pro hudbu z něj přímo prýští. Navíc, melodické elektrizující rytmy doplňují mistrovsky zvolené živé nástroje a zpěváci Elena Karafizi a Anduze s hlasy, za které by se nestyděli Karel Gott či Helenka Vondráčková v nejlepších letech. Pak tu máme ohromující efekty, tančící světla a celkově atmosféru, která nám dokazuje, proč jsme tak rádi, že jsme šli po letech právě na tento koncert. Charismatický DJ celý tento hudebně geniální mechanismus řídí jako dirigent v symfonickém orchestru, úsměvně pokuřuje elektronickou cigaretu a popíjí lahváče s Plzní. Nechybí ani jeho komplimenty na adresu vysoké kvality českého piva. Je vidět, že by potřeboval pro příště školení, jaké pivo si u nás má koupit.

Foto: Daniel Suchan

Loučení s Parov Stelar

Manželka se kroutí a trsá po celou dobu epického vystoupení, tentokrát nikoli z donucení, ale protože se jí to snad opravdu líbí. Na této show není nic, co by se dalo vytknout. Jen toho El Siciliána by pro příště mohli nahradit jiným předskokanem např. výše zmíněnou kapelou Ghost a místo přeceňované drahé Plzně zvolit lahváč kácovského Hubertuse, pak by to bylo opravdu už dokonalé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz