Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Podceňovaná výjimečnost mužského sluchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrew Martin, Pixabay

Úroveň rozvodovosti je u nás nejnižší od počátku století. Nabízí se jednoduché vysvětlení. Buď si lidé uvědomili, že rodina je základ všeho dobrého, nebo došlo k evoluci mužského sluchu.

Článek

Kdybyste se zeptali nějaké naprosto náhodné kolemjdoucí ženy, jaký orgán miluje na svém muži nejvíce, patrně by vám odpověděla, že je to ucho. Ženy milují, když jim muži naslouchají. Když je dokáží vyslechnout. Pochopit je, co chtějí a co potřebují. Že to, co se vám snaží celou dobu říct, je pro ně nesmírně důležité. Ženy potřebují, aby jejich muži znali základní zákony empatie, porozumění a ženské komunikace.

Jejich sdělení, i když se ve výsledku může jednat o naprosto triviální věc, například dotaz: Kolik je hodin? Může zahrnovat obrovské množství informací, které jsou čistě teoreticky, možná naprosto zcela určitě zbytečné, ale i tak je musíte všechny do jednoho slova slyšet. A hlavně. Musí být na vás vidět, že vás to zajímá a není vám to naprosto ukradené. Musíte být schopni vstřebávat ten neskutečný přehršel informací, kterými se vás žena snaží zavalit a dokázat na ně dokonce odpovědět.

Věci důležitější než derby

Muž s evolučně nedokonalým sluchem právě sleduje probíhající zápas fotbalového derby Sparta vs. Slavia. Přitom ovšem zároveň velmi zaujatě poslouchá svou milovanou manželku, která stojí opodál s žehličkou v ruce a usilovně se mu snaží vyžehlit jeho děravé onošené sparťanské spoďáry. Pak, zcela nečekaně, zazní zrádný dotaz:

Posloucháš mě vůbec?
Žehlící manželka

Vy si určitě myslíte, že nyní přichází čas hanby. Čas ponížení a studu. Očekávatelná odpověď, která pohrouží vaši polovičku zpátky do depresivní nálady. Odpověď, kterou by každý čekal při tak nezáživné události jako je fotbalové derby a to: „Ne.“ případně „Promiň, co jsi to říkala?“

Ale chyba lávky. Jedná se totiž o muže, který už ví jak na to. O muže, kterému se díky roky trvajícímu tvrdému tréninku zdokonalil sluch natolik, že dokáže poslouchat svoji ženu celé hodiny. Poslouchat a filtrovat. Dokáže kdykoli během toho slovního armagedonu a návalu naprosto zcela zásadních informací odpovědět na výše položenou záludnou otázku. Stručně, ale dokáže to.

Patří mezi těch 60,3% šťastných párů, které se podle posledního sčítání lidu vyhnuly rozvodu. Ženy jsou svým mužům za jejich dokonalou naslouchavost evidentně velmi vděčné. Možná i proto byla v roce 2021 zaznamenána nejvyšší plodnost za posledních 30 let. Že by přeci jen začalo svítat na lepší časy?

Proč je mužské ucho tak (ne)výjimečné

Z anatomického hlediska se mužské ucho od toho ženského, kromě velikosti, téměř neliší. Pokud se ale týká zpracování zvuku jako takového, je situace už daleko zajímavější. Řeč aktivuje obě mozkové hemisféry u žen, ale převážně jen jednu mozkovou hemisféru u mužů. (1) Možná i díky tomu mívají muži celkově méně ostrý sluch než ženy. Mnohem snadněji se mužům poslouchá mužský hlas než ženský, který je pro ně nepřirozeně vysoký, až příliš melodický.

Pro lepší komunikaci a pochopení je tedy potřeba, aby žena mluvila mnohem hlubším hlasem, a vyhnula se skloňování na konci vět. Nebo jinak řečeno, aby mluvila jen mnohem jednodušeji a stručněji. Případně aby žil muž s mužem, kterého uslyší prostě lépe, a ne se ženou. Samotná sluchová ostrost se u mužů také s věkem zhoršuje rychleji než u žen. Pokud si tedy myslíte, že vás váš muž neposlouchá může to být čistě jen proto, že vás ve skutečnosti neslyší vůbec.

Foto: published in 1906 by Evan Yellon, Wikimedia Commons, Veřejně dostupné

Výstřižek z knihy Surdus in Search of His Hearing. Reklama na „Acousticon“, první přenosné elektrické sluchadlo, které vynalezl Miller Reese Hutchison (1876–1944). Prodávalo se v USA i v Evropě.

Přiměřená filtrace slov jako lék na rozvod

A jak to tedy náš muž s evolučně nedokonalým sluchem udělal, že dokázal odpovědět své ženě a zabránil tak jisté katastrofě? Ve smršti monologického tornáda přilétajícího od žehlícího prkna, příliš melodického a s příliš mnoho skloňováním slov na to, aby dokázal zachytit alespoň polovinu obsahu, jednoduše vypnul v televizi zvuk. (promiň Járo Bosáků, snad mi to někdy odpustíš.)

Usilovně přimhouřil víčka, napnul nevídaným způsobem své ušní boltce jako dvě obří antény pro příjem mimozemských signálů a začal zachytávat a filtrovat slova. Celý jeden poločas napínavého derby filtroval, dokud nepřišla na řadu zasloužená pauza. Poté záludná otázka a po ní přichystaná odpověď.

Samozřejmě, že tě poslouchám miláčku. Ptala jsi se jakou budu chtít zítra kravatu. Tu červenou samozřejmě, aby ladila s tvými krásnými šaty.
Muž sledující derby

Teď hezky protáhnout, vymočit, prozkoumat co je v lednici, zase si sednout a připravit se na napínavou koncovku.

Seznam vyfiltrovaných slov

Zase fotbal? Jinej program. Na lovu. Kadeřnice. Manikúra. Pedikúra. Outlet. Nakupování. Kamarádka. Kadeřnice. Manikúra. Pedikúra. Outlet. Nakupování. Zase fotbal. Je tam díra, nevyhodíme je už? Jinej program? Nuda. Toho Bosáka nemám ráda.

Seznam použitých zdrojů

Anketa

Jaký orgán máte na mužích nejradši?
Mozek
66,7 %
Čisté vnímavé uši
0 %
Oholená lýtka
0 %
Chlupatá lýtka
0 %
Chlupatou hruď
0 %
Penis
33,3 %
Jiný orgán - napíšu do komentářů
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz