Hlavní obsah
Knihy a literatura

Pohádka o bohatém apatykáři - Rozbitá chatrč a bylinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

Honzova chaloupka po rozsáhlé rekonstrukci

Žili, byli chudí chasníci Honza a jeho družka Květoslava. Bydleli v chatrči, na kraji hlubokého lesa. Než jim vše spálil na prach zlý drak Max, žili zde spolu šťastně a spokojeně a nic jim nechybělo.

Článek

Rozbitá chatrč a bylinky

Honza byl velmi šikovný a zručný. Dokázal si všechno sám postavit a opravit. Chatrč zdědil po svém otci, který se o ni však příliš nestaral. Děravou střechou do ní zatékalo, měla rozbitá okna a dveře, podlaha se propadala, komín byl nakřivo a vůbec, byla celá v hodně špatném, zuboženém stavu. Postupem času, tak jak ji Honza opravoval, se ale rozbitá chatrč začala proměňovat v pěkné a útulné obydlí. Protože ale neměli s Květou žádné peníze, šlo to velice pomalu.

Jeho družka Květoslava byla šikovná v kuchyni i domácnosti. Vyznala se také v bylinkách a koření. Každou volnou chvíli trávila v lese a nosila domů nejrůznější kořínky, houby a bobule. Vyráběla z nich odvary a masti, které se pak snažila prodat na místním tržišti v nedaleké vesnici. Moc se jí to ovšem nedařilo. Lidé jí nadávali, že je čarodějnice a podvodnice, a ať raději táhne. Květoslava to ovšem nevzdávala. Den co den postávala u svého krámku na kraji tržnice, a i když se jí nedařilo nic prodat, alespoň poskytovala lidem dobré rady.

Jednoho dne k ní přišla zoufalá žena s malou holčičkou v náručí.

Foto: DALL-E, Daniel Suchan

„Prosím pomoz nám! Moje dítě umírá! Má horečku a příšerný průjem. Nevím, co si mám už počít. Nic nepomáhá!“ Bědovala žena.

Dítě vypadalo, že už dlouho nevydrží. Celé hořelo. Bezvládné, malé tělíčko, zbrocené potem. Květoslava okamžitě věděla, co dělat.

„Z těchto bylin jí udělej třikrát denně čaj. To zastaví ten průjem. Horečku srážej studenými obklady a také ti dám tento sirup. Dokud neustoupí, podávej jí dva doušky ráno a dva večer. Zítra už jí bude líp, uvidíš.“ Poradila Květoslava cizí ženě.

Podala jí sáček s nasušenými bylinkami a lahvičku se sirupem. Žena jí poděkovala a zmizela. Další den se před jejím drobným krámkem objevila znovu. Tentokrát bez dítěte.

„Moc ti děkuji! Tvoje byliny zabraly. Už je jí mnohem lépe! Nevím, jak bych se ti odvděčila, nic nemám.“ Pravila žena.

„Nic nechci. Jsem ráda, že jsem pomohla.“ Odpověděla jí Květoslava.

Honza doma Květě vyčetl, že si o nic neřekla.

„Nemáme, co jíst, a ty to málo, co máme, ještě rozdáš zadarmo!?“ Pravil naštvaně.

Brzy se však po celé vsi rozkřiklo, jak Květoslava zachránila malou dívenku svými bylinkami. Najednou začalo přicházet více zákazníků, kteří chtěli nejenom dobrou radu, ale i si něco dokonce koupit. Ve vesnici řádil horečnatý průjem a brzy těch zákazníků bylo tolik, že Květa vyprodala veškeré zásoby, co měla. Díky penězům, které si vydělala, dokončili s Honzou renovaci chatrče, ze které se stala krásná chaloupka. Měla nyní nová okna, dveře i podlahu. Dokonce i komín už byl krásně rovný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz