Hlavní obsah
Hry

Ve hře Smolíček pacholíček nehledáte Smolíčka, ale míru vaší trpělivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Suchan, se souhlasem Efko

Smolíček pacholíček

Nejlépe se desková hra Smolíček pacholíček hraje bez Smolíčka pacholíčka. Nikdo pak nemůže vyvolávat občanské nepokoje, protože ho nenašel jako první. I tak to většinou nepomůže.

Článek

Na motivy slavné pohádky Boženy Němcové O Smolíčkovi vznikla téměř stejnojmenná desková hra Smolíček pacholíček. Zanese vás do hlubin tajemného lesa, kde se u křišťálové studánky, mezi hopsajícími zvířátky, poletujícími ptáčky a pod nehorázným množstvím smrků ukrývá napínavé dobrodružství, které vyzkouší vaši paměť a především trpělivost. I z tohoto důvodu doporučuji hrát tuto hru až od 23 let, a to pouze v sólo verzi. V žádném případě nepouštějte k této hře děti.

Délka hry se pohybuje:

  • od 1 minuty - nedohodnete se s hráči, kdo bude schovávat pod stromečky Smolíčka, hříbečky či kytičky, načež někdo z nich hru naštvaně odhodí do kouta, obal krabice se roztrhne a obsah se rozletí na všechny strany, vy tak přijdete o polovinu berušek, muchomůrek a také o veškerou zbylou dobrou náladu
  • do 15 minut - takovou dobu tuto hru vydržíte hrát jedině se svým nejstarším potomkem, i ten je uražený, že nenašel Smolíčka pacholíčka jako první, ale nehází hru na rozdíl od ostatních vzteky na zem. Pak je tu varianta hry bez dětí, ale upřímně, kdo by hrál Smolíčka úplně bez dětí, vždyť je to hra pro děti, ale no tak, vážně, kdo... No dobře, maximálně 1x týdně

Částečný obsah balení po jedné, zvláště vydařené a emocemi nabité hře:

Foto: Daniel Suchan

Proč jsou stromečky dvoubarevné, nikdo neví. Všimněte si modrého pacholíčka a masivní kostky na házení, to nejdůležitější stále máme.

A o čem tato zábavná hra, která se po první hře již nedá hrát, protože ztratíte polovinu mikroskopických komponentů, namáhající mozkové závity našich ratolestí i dospělých, je?

Smolíček se ztratil v lese. Respektive, on se neztratil, ale unesly ho zlé jeskyňky potom, co si zlobivý Smolíček nedal opakovaně říci a neposlechl moudrého jelena se zlatými parohy.

„Smolíčku, pacholíčku, otevři nám svou světničku, jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme a hned zase půjdeme,“ žebrají jeskyňky.

Naivní Smolíček v domnění, že se někdo, kdo žije celou dobu v jeskyni, potřebuje ohřát, otevře jeskyňkám dveře od světnice. Darebné ničemnice ho čapnou, unesou a zašijí pod hustý smrk, hned vedle hříbků, muchomůrek, berušek a barevných kytiček. I volá zcela zbytečně Smolíček na jelena:

„Za hory, za doly, mé zlaté parohy, kde se pasou? Smolíčka pacholíčka, jeskyňky pryč nesou!“ žebrá Smolíček.

Jelen je fuč. Jelen neslyší. Jelen se někde pase. Jedinou šancí na záchranu Smolíčka pacholíčka jste tak vy a vaše chladnokrevně hrající děti.

Vaším úkolem je Smolíčka pacholíčka najít, děj se co děj. Dříve než si ho ohavné jeskyňky vykrmí a sní. Zároveň při napínavém hledání musíte získat co nejvíce bodů, ale to teď není důležité.

Hra se hraje podle návodu, který ještě během Vánoc dokázaly moje děti někam zašantročit. Nicméně, dá se poměrně jednoduše vydedukovat, že nejprve musíte hodit velkou kostkou s obrázky, která je naštěstí tak velká, že jsme ji dosud pokaždé dokázali zázračně najít. Pokud se některé vaše dítě zrovna nerozhodne kostkou nehodit, eventuálně s kostkou odejít do jiné místnosti, tak vám na kostce padne obrázek symbolizující útvar, jenž následně musíte najít v lese (na desce) pod smrčkem. Jestliže máte tak brilantní paměť jako já, tzn. že si nepamatujete předchozí tahy, stromeček vrátíte zpátky na svoje místo s myšlenkou, že příště to už určitě vyjde a hraje další hráč (pokud někdo takový ještě u hry zůstal).

Nyní k bodování. Za každý správně nalezený útvar (muchomůrku, hříbek) získáváte bod. Jelikož nemáme návod, body za nalezení Smolíčka se stanovují dle aktuální nálady na škále od 1 do 5. V některých případech se vyplatí Smolíčka zcela vyřadit ze hry a nenápadně ho šoupnout zpátky až těsně před koncem. Hra končí ve chvíli, jakmile je Smolíček zachráněn, nalezen pod stromkem. Hurá! Nebo když ztratíte všechny muchomůrky, hříbky, kytičky a berušky a není s čím hrát.

***

Tímto děkují mé děti Ježíškovi, že jim poskytl hru Smolíček pacholíček, kterou nalezly pod vánočním stromečkem (analogie se Smolíčkem?), zcela zdarma. Pokud jste neměli i vy takové štěstí, že jste si na ni dokázali ušetřit a za tvrdě vydřené peníze si ji koupit v obchodě, nesmutněte, dá se jednoduše vyrobit i svépomocí. Zde je návod:

Návod na výrobu Smolíčka:

Smolíčka si nakreslete na papír, musí se vám vejít pod víčko od lahve, vypadá zhruba takto:

Foto: Daniel Suchan, Canva

Smolíček pod smrkem

Místo plastových stromečků k zakrytí Smolíčka použijte víčka od lahváčů (sólo hra), případně od PET lahví (hra s dětmi).

Nakreslete si 6 různých darů lesa, které spolu se Smolíčkem můžete nalézt u jeskyněk v brlohu. Z osobní zkušenosti doporučuji: Smolíčka, dalšího Smolíčka, ještě jednoho Smolíčka, jen pro jistotu, aby se někdo nehádal, jeskyňku (nechápu, proč není v základní nabídce), jelena se zlatými parohy, čtvrtého Smolíčka.

Jako hrací plochu můžete použít zrecyklovaný balicí papír (jednostranný) z posledních Vánoc určený pro Vánoce následující. Na plochu kružítkem vyznačte požadovaný počet kružnic odpovídajících počtu víček a nechte své děti, ať vám namalují pěkný lesík se studánkou a zvířátky, nebo něco velmi podobného.

Místo kostky na házení můžete použít průhledný igelitový pytlík nebo kostku raději nevyrábějte vůbec a nechte své děti svévolně odkrývat smrčky (víčka), citelně se tím zvýší šance na hladký průběh hry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz