Hlavní obsah
Umění a zábava

Z hudebního vkusu omladiny bolí uši. I motorová pila zní lépe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Screenshot (time 3:11), official YouTube Channel of Show Jana Krause, FTV Prima, Wikimedia Commons, CCA 3.0 Unported

Ilustrační obrázek

Jsem závislý na kvalitní hudbě. Mým uším lahodí široké hudební spektrum. Miluji Záviše, Metallicu, Bedřicha Smetanu či Hanu Zagorovou. Jediné, čemu nerozumím, je hudební vkus mladé generace.

Článek

Americký Brooklyn devadesátek u nás v Česku v podání současných puberťáků vypadá takto:

Rozverná skupina švarných jinochů a dívek si vykračuje ulicí a myslí si, že jim patří celý svět včetně chodníku, po kterém se chystá jít i moje maličkost. To, že jdou proti vám, tušíte s předstihem dávno před tím, než se jim připletete do cesty. Je to díky hlasité hudbě, kterou tato skupina vyluzuje z bezdrátového reproduktoru, který visí na špagátu na jednom z členů, asi náčelníkovi party. Nápadně podobná analogie černošského gangu z dob, kdy byly v módě dlouhé, těžké, falešné, zlaté řetězy, na ramenou nošené obří hlasité kazeťáky a balónové kalhoty stažené na půl žerdi s vyčuhujícím zadním riftem uprostřed. Pomineme nyní nevhodné chování takových jedinců, které obvykle zahrnuje pozdrav:

„Uhni, vole!“

Ani výše zmíněná situace není výjimkou a pokračuje, v tom lepším případě, vaším úskokem/pádem do přilehlého trsu extra pálivých kopřiv. Vynecháme také rozbor naprosto nevhodného chování dnešních puberťáků a ještě méně vhodného stylu oblékání a zaměříme se čistě jen na to, co dnešní mládež považuje za ten nejlepší hudební skvost, který v současné době poslouchá, a který musíte poslouchat i vy, protože máte tu smůlu, že jdete zrovna kolem.

Českému hudebnímu žebříčku roku 2023 hudební platformy Spotify suverénně vévodí rapové duo Calin a Viktor Sheen se skladbou Safír a shodou okolností to byla stejná skladba, kterou jsem zaslechl při svém letu do kopřiv. Jde o aktuální, nejpopulárnější mainstreamový rap, tzv. nový pop, který symbolizuje úpadek hudebního vkusu mladých. To myslíte opravdu vážně? Copak nevíte, jak zní kvalitní hudba? Například píseň Karla Svobody Studánko stříbrná z úst Hany Zagorové, jež vévodila v roce 1975 všem socialistickým, možná i kapitalistickým hitparádám, a stala se tím nejlepším hudebním skvostem z našich luhů a hájů?

Pojďme se podívat na kus textu, tj. o čem zpívají zmínění rapeři a porovnejme to s klenotem naší milované zesnulé Haničky.

...stojíme spolu ve stínu…

Je to příběh o lásce mezi dvěma lidmi, z nichž má minimálně jeden alergii na sluníčko. Nic hlubšího v tom nehledejte. Zaujala mě ale pasáž:


…vysoko jsem, nejdu zpátky, zem je láva…

Zde bych chtěl podotknout, že celá tato věta je úplně špatně. Nemělo by to být spíše: na zemi je láva, nebo ještě lépe: na zemi teče láva a vysoko jsem, proto v žádném případě neslezu dolů, protože bych se spálil na uhel? Píseň pokračuje:

…projíždíme noční Prahou, lambotinky na nohách…

Originální zkomolenina slov sportovního vozu Lamborgini a dámských Loubotinek, tady musím zatleskat, to se povedlo. 


…chtěl jsem tě vzít mezi nás, koupil tohle a vzal tam… Ale vidím Niagáry, vždycky když se ti otáčím zády… ale nic, co bych neuměl spravit…

Výstižný příběh o lásce mezi mužem a ženou a mezi ženou a mužovou kreditkou. Teď přichází na řadu závěrečná, nejpodivnější část:

…vystoupám byla gamba…

Myslí tím úředně správní jednotku v Tibetu nebo snad stonek rostliny? To by určitý smysl dávalo.


…Baby sweet jak mango, nohy tančej tango… nabíháme s bandou, plná kára cargo…

Podivná kombinace češtiny a angličtiny.


…Brati moji za mnou… fialovej drink… dávaj papír… před prahama zametýno… Brno, Praha v jednu ráno vidím rohatýho.

Následuje zřejmě slovenština, podpora ODS, hrubka a nepochopitelná preference Brna před Prahou, raději to ukončíme a přejdeme plynule k písni Studánko Stříbrná. Jen pro ukázku, první dvě sloky této geniální písně:

Tak někdy se mi snívá,
že zas dva cůpky mám
a duha zlatohřívá mě vede zpátky k nám.
Zas proletím tou brankou,
až k lesu můžu jít a kleknu nad studánkou
a ona dá mi pít.

Studánko stříbrná,
ty jsi tam a kde jsem já?
Kde tě mám, studánko stříbrná?
Kde jsou dětská přání má?

...

Překrásný text bez zbytečných cizojazyčných vsuvek, jež vyjadřuje stesk Haničky po prožitém dětství. O tom, jak si užívala neposkvrněné, ryzí přírody a pila z tehdy ještě čisté křišťálové studánky.

Do Zagorky jsem se naplno zaposlouchal bohužel až po její smrti. Je pravda, že se její písně u zástupců mladší až středněvěké generace nedají poslouchat pořád dokola a je nutné jim dát chvilku čas. Musíte je nechat tzv. dozrát. Po čase si ale uvědomíte, o jakou pěveckou bohyni jsme přišli a že nejenom ona, ale i neméně slavný Karel Gott byli naprosto výjimečnými zpěváky. Měli skutečně hlas, co hladí duši a zpívali písně, které dávaly smysl. Omlouvám se celému českému mainstreamovému rapu, ale tyhle dvě zásadní proměnné v jejich případě skutečně nevidím.

Na další střet s pouličním gangem hudebních buranů jsem již ale připraven. Obří repráček pod tričkem a Haniččina písnička „Já nemám strach“ čekají na svoji chvíli a na svůj trs žahavých kopřiv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz