Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nenávidím Vánoce. Je to jen obžerství a tahání peněz z lidí. Chci zrušit dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Problém se splácením půjčky na dárky má 37 % dlužníků.

Už aby byl leden, jak já tohle období nesnáším, stěžovala si starší paní v metru své kamarádce. Vypadala uštvaně a žádné adventní kouzlo ani těšení se na Vánoce se u ní určitě nekonalo.

Článek

Vlastně se jí ani moc nedivím. Nabídky půjček na dárky vykukují odevšad, člověk aby měl strach otevřít konzervu se sardinkami. A přitom ti šílenci, kteří do toho jdou, většinou ještě nemají splacenou ani půjčku na dovolenou. Koledy v obchoďácích otravují už od října. Vánoční reklamy v televizi jedou na plný plyn mnoho týdnů před Štědrým dnem a e-mailová schránka praská ve švech kvůli předvánočním nabídkám. Otázku Už máš nakoupené dárky? vyloženě nesnáším. A na tu ohledně umytých oken radši už ani neodpovídám.

Pět set korun na dárek je málo?

Že je něco opravdu špatně, mě napadlo, když ve zprávách mluvili o sociálně slabých rodinách, které strádají. A uvedli příklad maminky samoživitelky, jejíž děti nebudou mít Vánoce „jak se patří“, protože má na dárek pro každé dítě jen 500 korun. Vážně je to málo? Proč vůbec je nutno dávat dárky za tisíce? Copak existuje nějaká norma, kolik má vánoční dárek stát?

Velká očekávání splasknou jako bublina

Někdy mi připadá, že ty představy o „perfektních“ Vánocích jsou jako vysněná svatba. Spousta času na přípravy, spousta peněz, spousta starostí, spousta jídla a pití a pak to za jeden den udělá „puf“ a je po všem. Samozřejmě, zbydou (většinou) hezké vzpomínky. Ale nezbyly by, i kdyby to vše mělo menší formát? Čím jsem starší, tím víc cítím, že Vánoce jsou o lidech, a ne o věcech. Sejít se s příbuznými, se kterými nemám moc možností vídat se přes rok. Popovídat si s těmi, na které přes rok mám málo času. Obejmout se s těmi, u nichž nevím, jestli tady za rok s námi ještě vůbec budou. Ale ten obrovský humbuk kolem k tomu nepotřebuji.

Rozzářené dětské oči

Děti, to je samozřejmě jiný příběh. Společné patlání vánočních cukroví, radost z rozsvícených světýlek a radost při rozbalování dárků, to jsou nezapomenutelné chvíle pro všechny rodiče. Jenže dětem je jedno, jestli v krabici s dárkem najdou sáček se skleněnými kuličkami za pár korun nebo drahé autíčko na ovládání.

Chci zrušit dárky

„Letos na to kašlu,“ pokračovala v proslovu ta unavená paní z metra. „Žádné dárky kupovat nebudu, prostě je zrušíme. Už tak sotva vycházíme s výplatou a půjčovat si na ně fakt nebudu.“ A já s ní musela v duchu souhlasit. Obchodníci by z nás asi radost neměli a státní ekonomika asi taky ne. Ale ten tlak na utrácení za dárky a za jídlo, jako kdyby měl přijít konec světa, mi připadá – stejně jako té paní z metra – úplně zcestný.

Podle průzkumu České bankovní asociace vyjdou letošní Vánoce průměrnou domácnost na 12 tisíc korun. Češi prý chtějí kvůli inflaci a energetické krizi přece jen šetřit. Za dárky chtějí utratit do 5 tisíc korun. A o půjčce na vánoční dárky podle průzkumu naštěstí uvažují jen 3 % Čechů. Se splácením půjčky na vánoční dárky má totiž podle průzkumu celých 37 % dlužníků problém, který hodlá řešit buď půjčkou v rodině (13 %), nebo odkladem splátek či jinou půjčkou.

A jak jste na tom s Vánocemi u vás doma?

Zdroje: cbaonline.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz