Hlavní obsah
Prezidentské volby

Přeji si, abychom žili v zemi, kde se počítá s každým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Danuše Nerudová

Je 11 dní do voleb a já bych dnes ráda mluvila o tématu, které je pro mě zcela zásadní a po mém působení v Komisi pro spravedlivé důchody k němu mám velmi blízko.

Článek

Přeji si, abychom žili v zemi, kde se počítá s každým – od mladých po seniory. A právě senioři dnes akutně potřebují pomoc od nás ostatních. Hlas našich babiček a dědečků totiž těžko dolehne za zdi ministerstev a státních úřadů. Jsou odkázáni na systém, který by měl spravedlivě ocenit jejich celoživotní práci, zajistit jim důstojný život a nenechat je na okraji společnosti. Jejich spojencem proto musí být i hlava státu, která bude přibližovat jejich osudy a využívat svůj neformální vliv ke změně.

Pro mě, jako ekonomku a bývalou předsedkyni důchodové komise, je klíčové především přijetí důchodové reformy, po které budu neustále volat. Některé ze změn, za které jsem bojovala, začaly platit už letos v lednu, a to pravidelný příspěvek 500 korun k důchodu za každé vychované dítě. Pro seniorku, která vychovala tři děti, je 18 tisíc korun ročně navíc obrovská změna, která může ulehčit jejímu hospodaření. Jestli máte rodiče či prarodiče, kterých se tato novinka týká, budu ráda, když jim o ní povíte.

Stále máme daleko k tomu, aby naši senioři mohli prožít klidné a důstojné stáří, namísto strachu o zaplacení energií a potravin. Stojí za to volat po změně. Chci být prezidentkou, která jim bude oporou a která je nenechá napospas populistům. Stáří by mělo být poklidné období života. Přála bych si, aby ho senioři a seniorky mohli prožít spolu s námi a bez starostí. Zaslouží si, abychom jim společně takovou změnu přinesli.

Poměrně detailně se tomuto tématu věnuji i v sekci Programové priority v rámci bodu 2 - Soudržná společnost na mém webu. Budu ráda za přečtení a těším se na vás na blogu zase zítra!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz