Hlavní obsah
Názory a úvahy

Každá žena, která nechce být považována za starou, není směšný „diblík“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Paní Petra Černocká určitě není „diblík“, ale také nechce být považována za „starou babičku“.

Pod pojmem „diblík“ si představuji dosti nesoudnou osobu ženského pohlaví - šedesátnici v růžové minisukýnce nebo něco na tento způsob. Možná jste někoho podobného už viděli či o něm slyšeli.

Článek

Hotovou legendou se v tomto směru stala pražská figurka zvaná „Hraběnka“, kterou bylo možné potkávat před zhruba 40 lety v hotelu Evropa a vinárně Narcis. Byla to osoba svérázná, její životní styl se velmi výrazně vymykal jak pozdní normalizaci, tak i „divokým devadesátkám“. Umělce své doby facsinovala natolik, že např. o ní byl natočený - mimochodem velmi zdařilý - studentský dokumentární film s názvem „Srdíčko“ nebo se v minulém roce její portréty staly součástí výstavy fotografií Jana Glozara.

Předpokládám ovšem, že maminka paní Zuzi Bémové, o které píše ve svém článku „Přestaňte už prosím konečně psát na téma důchodci. Vadí jim to“, má do osob tohoto typu celé světelné roky daleko. Ano, možná paní Bémová měla pod svým článkem povolit diskusi. Ale ani to, že tak neučinila - kdo ví, možná má své negativní zkušenosti s hulváty a trolly všeho druhu - nikomu nedává právo její maminku dehonestovat slovem „diblík“. Podle toho, co o ní paní Bémová píše, se jedná o „naprosto normálního“ člověka, který se možná poněkud „vymyká“ jenom tím, že za prvé je stále velmi aktivní a za druhé nechce být považována za starou.

To je opravdu takovým zločinem, pokud člověk - ať žena nebo muž - co dobře vypadá (čti vizuálně působí mladší), je zdravý, vitální, aktivní, stále pracuje a třeba i má zájmy společné s lidmi o generaci či dvě mladšími, nechce být považován za starého? Ubližuje tím snad takový člověk někomu? Neřekla bych. Naopak, pokud pracuje nebo má zajímavé koníčky, je tím svému okolí i celé společnosti spíše dosti užitečný.

Samozřejmě neznám maminku paní Zuzi, takže opravdu nevím, jestli se náhodou opravdu nesnaží oblékat do šatů svých vnuček, případně neutrácí polovinu svého výdělku za kosmetiku a plastické operace. Ale i kdyby to náhodou dělala, je to snad její věc a zbytečná starost kohokoli jiného.

Navíc, a to je taky dost zvláštní, pokud se muž starší 60 let snaží předstírat, jako kdyby mu bylo nejméně o generaci méně, je svým okolím i „náhodnými komentujícími“ odsuzován daleko méně, než když něco podobného dělá žena. Může mi někdo vysvětlit, proč je v jeho očích „směšné“, pokud se šedesátiletá žena pokouší pomocí kosmetické chirurgie „zastavit čas“ a má zájmy, jako kdyby jí bylo třicet, ale pokud něco podobného dělá muž, tak je to „frajer“? Šedesátník s botoxem a nastřelenými vlasy, který si koupí silnou motorku a k ní si pořídí také „kočku“ ve věku jeho dcery, ne-li vnučky, není zdaleka tak odsuzovaný jako tzv. „pumy“ nebo již zmínění „diblíci“. Přitom se přece jedná o totéž.

Navíc ne každý člověk ve věku nad 60 musí svůj „boj s časem“ svádět naprosto křečovitým a tím pádem i směšným nebo trapným způsobem. Existují lidé, kteří skutečně vypadají, jako by jim bylo o 10, 15 nebo dokonce i 20 let méně, než mají napsáno v rodném listu, aniž by ovšem kvůli tomu působili jako nějaké karikatury. A jestli jim to bylo pouze dáno „dobrými geny“, kterým pomohli i zdravým životním stylem, nebo zde více či méně zasáhla ruka šikovného profesionála, po tom nám přece nic není.

Nebo snad někomu ze čtenářů připadají „směšné“ či „trapné“ dámy jako je paní Černocká zde na obrázku, případně třeba paní Petra Janů nebo nedávno zesnulá Hana Zagorová? Připadala vám směšná či trapná královna Alžběta II. či její matka? A to si obě velmi potrpěly na růžovou a další pastelové barvy a na svůj věk opravdu nevypadaly. A jestli jim k tomu pomáhala pouze dobrá životospráva, nebo i rozsáhlá kosmetická ošetření a chirurgické zákroky, je snad jedno. (Pozn. pro konspirační teoretiky - ne, opravdu nebyly reptiliánky, kanibalky ani upírky pijící dětskou krev.)

A nejde jenom o vzhled. Existují lidé, kteří prostě mají „mladistvé“ koníčky a tím pádem se naprosto přirozeně i daleko lépe cítí ve společnosti osob o generaci či dvě mladších. Někteří takoví prostě pouze nikdy „nevyrostli“ z toho, co je bavilo v nácti či těsně po dvacítce, jiné naopak taková poněkud netradiční aktivita z nějakého důvodu „chytla“ až těsně před odchodem do důchodu či dokonce až v penzi. Osobně znám z fandomu lidi, kterým je 60+ a stále je baví sci-fi, ba dokonce někteří z nich se stále oblékají do kostýmů svých oblíbených hrdinů. Chcete je kvůli tomu zastřelit?

A je zde ještě jeden aspekt - ne všechny ženy nad 60, které jsou ovdovělé či rozvedené, ztratily chuť na sex. Je tedy snad logické, že se snaží najít si partnera. A pokud mají zájem o sex, samozřejmě stojí pouze o muže, který na ten sex taky má chuť - a navíc je ho i schopen. Asi nejlepší by pro ně bylo najít si podobně zdravého, aktivního a dobře vypadajícího vrstevníka. Jenže takových volných (svobodných, ovdovělých, rozvedených) mužů je obecně značný nedostatek, navíc část z nich má zájem právě jen o ty slečny a mladé dámy o generaci a více mladší. Aktivní šedesátnici se zájmem o sex tudíž kolikrát - aniž by si to nějak zvlášť přála nebo to tak „plánovala“ - nezbývá nic jiného, než se pokusit začít „lovit“ mezi muži o 10 a více let mladšími. Dá se tedy pochopit, že takové dámy nemají zájem, aby se jejich skutečný věk „rozkecal“, případně - pokud už toho mladšího partnera mají - aby jejich okolí mělo hloupé řeči.

Chápu, že pokud někdo v životě „utekl hrobníkovi z lopaty“, nemusí pro něj být sex důležitý a klidně se bez něj obejde, takže potřebu sehnat si, byť jen „kamaráda s výhodami“ absolutně nechápe. Případně si díky této své životní zkušenosti přenastavil životní hodnoty a priority natolik, že je mu „ukradené o půlnoci“, co si o něm myslí a říká jeho okolí, natož pak nějací úplně cizí lidé. Jenže každý je nějaký, jsou mezi námi i takoví, kteří se s odsudky ze strany druhých srovnávají velmi těžko - a je pak logické, že tito lidé se budou snažit co možná nejméně „provokovat“. Mezi což může patřit mimo jiné i to, že se budou snažit utajovat svůj skutečný ročník narození.

https://www.csfd.cz/film/327232-srdicko/prehled/

https://www.upm.cz/jan-glozar-portrety/?fbclid=IwAR1hSCRdW60F9O2o8SCIQ9sD8z17699hD0vafP-01ElcZAkECM5iqDdfIAs

https://magazin.aktualne.cz/bizar-normalizacniho-ceskoslovenska-vystava-portrety-fotogra/r~92a23a06172911eea9eeac1f6b220ee8/

https://www.rajce.idnes.cz/hledej?q=festival%20fantazie&page=3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz