Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pellegrini je prezident, tečka. „Vážený pan prezident“ není ani omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Parliament from EU/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Že si Slováci zvolili za prezidenta Pelegriniho, to chápu dost těžko. Posledních minimálně 10 let měli - na rozdíl od nás - vcelku normální prezidenty. Ale že tolik Čechů této volbě tleská, to nechápu už vůbec.

Článek
Foto: Nsrotvt/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Vážně mi není jasné, proč bohatí sedláci a vinaři ze Žitného ostrova a kraje tokajského vína volili tohoto člověka. Co těmto lidem může přinést dobrého návrat k socialismu nebo dokonce okupace Ruskem?

Posledních 10 let jsem Slovákům jejich prezidenty záviděla - jak píše jeden můj zdejší kolega, paní Zuzana Čaputová pro mě byla něco jako zjevení, samozřejmě v tom nejpozitivnějším možném slova smyslu. Navíc i pokud by byl tehdy zvolen její protikandidát, stále by se jednalo o člověka, který by nebyl žádnou ostudou a už vůbec ne osobou schopnou páchat nějaké zásadní škody.

Pokud šlo o jejího předchůdce, pana prezidenta Kisku, úplně to můj šálek čaje nebyl - nejsem si teď jistá, členem které prapodivné pseudokřesťanské sekty je, zda jsou to jehovisti nebo adventisti, přičemž jedny i druhé ráda fakt nemám a považuji je za blázny. Naštěstí však svou víru do prezidentování netahal - díky čemuž si proto už dnes ani nejsem jistá, jaká ta jeho víra vlastně byla.

Což bylo fajn - pokud je prezident (či libovolný jiný politik) věřící na můj vkus poněkud ujetým způsobem, ale tuto ujetost si nechává pouze pro svůj soukromý život, nemám s takovým člověkem žádný problém. Třeba náš ministr Marián Jurečka mi leze na nervy některými svými politickými skutky, nikoli ale tím faktem, že je kreacionista věřící v pár tisíciletí starou Zemi. Pokud si to myslí, mohu si o něm zase já myslet, že je polovzdělaný cvok, ale když si tyto názory nechá za zavřené dveře svého bytu a na veřejnosti se k problematice evoluce nikterak nevyjadřuje, jeho osobní pavědecké názory jsou mi ukradené o půlnoci.

Z toho hlediska jsem tedy pana prezidenta Kisku považovala za osobu neškodnou, která v čele státu není schopná nic pokazit a rozhodně nebude dělat veřejnou ostudu. Což bohužel o obou našich „pohavlovských“ prezidentech říct nelze.

Naivně jsem si myslela, že od Miloše Zemana, ať je jaký je, se přece jenom nedočkáme kradení protokolárního pera v přímém přenosu a omilostňování mafiánských zločinců. A pochopitelně ani v nejbujnějším snu jsem si nedokázala představit, že by mezi svými nejbližšími spolupracovníky měl pitomce schopného na vědecké konferenci konané při příležitosti 200. výročí narození Charlese Darwina a 150. výročí vydání jeho stěžejního díla O původu druhů pronést projev na téma „já nepocházím z opice, jako že je živý Bůh nade mnou“.

Ach, jak jsem se mýlila! Krádež pera v přímém přenosu sice nenastala, zato však v přímém přenosu nastalo používání slov, která sem ani nemůžu napsat, plus k tomu obklopení se mafiánskými obludami placenými Kremlem, omilostnění zloděje Baláka, ba dokonce i té neodpornější špíny, kterou nazvat prostitutkou by bylo urážkou všech prostitutek, a k dovršení všeho tiskový mluvčí, který veřejně vykládal srovnatelné krávoviny jako konspirační teoretik Petr „Nejsemzopice“ Hájek. Ve srovnání s něčím takovým jsem opravdu silně toužila mít v čele státu třeba jehovistu, který o své praštěné víře veřejně vůbec nemluví, ba dokonce z jeho jednání a chování ani nejde pořádně poznat, že je nějaké víry - ani jaká ta víra je.

Můžou mi zdejší diskutují vysvětlit, co jim připadá tak úžasného na hlavě státu, která mluví na veřejnosti sprostě tak, že by se i dlaždiči červenali, omilostňuje zásadně (biblicky řečeno) „zloděje a nevěstky“ (a to ještě nikoliv nějaké malé zlodějíčky a bezvýznamné šlapky) a jeho tiskovým mluvčím je člověk, který to snad ani nemá v hlavě zcela v pořádku? A můžou mi už vůbec objasnit, proč jim něco podobného nepřipadá jako neuvěřitelná ostuda celého našeho státu?

Stejně tak bych velmi ráda věděla, co jim přijde skvělého na tom, že prezidentem byl zvolen právě Pellegrini. Fakt jim nevadí, že se prezidentem sousedního státu stal člověk přezdívaný „Ficova podržtaška“? Ještě navíc, když Fico se za prvé kamarádí s takovými mafiánskými zločinci, že proti nim ještě celé to Zemanovo panoptikum počínaje Mynářem přes Nejedlého a konče omilostněným zlodějem Balákem jsou hotové „Rychlé šípy“. A za druhé - což je daleko horší, a to i pro naši zem - je Fico Vasil Biľak 21. století, který by nejspíš velmi rád napsal do Kremlu nějaký „zvací dopis“.

Pokud někomu z vás připadá, že Rusko je zemí „kde je svět ještě v pořádku“, proč se tam neodstěhujete? Zejména pokud jste důchodce, tak byste si nejspíš ekonomicky polepšili, protože průměrný český důchod je zhruba trojnásobný oproti průměrnému důchodu ruskému. Co vás tady ještě drží? Hranice jsou otevřené, nebudete se muset plazit přes dráty a riskovat dávku ze samopalu do zad.

Jediná naděje, která zbývá, je spekulace, že Pellegrini je cynický pragmatik a naprosto bezohledný kariérista, který byl pro své zvolení prezidentem schopný a ochotný udělat prakticky cokoliv, a to včetně předstírání lezení do zadku Ficovským mafiánům i rádoby vlasteneckým neonáckům pod vedením „kapitána Danka“. Ovšem poté, co se v bratislavském prezidentském paláci pohodlně usadí, bude si už dělat, co opravdu on sám bude chtít, a Ficovi, Dankovi ani podobným kreaturám už „na ruku“ nepůjde.

Kéž by byl Pellegrini pouze cynik a chorobný kariérista!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz