Hlavní obsah
Finance

Důchodový věk poroste každý rok až o dva měsíce: Vysvětlení výpočtu a účinnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo podrobnosti k plánovaným změnám důchodového věku. Připravil jsem srozumitelné vysvětlení, jak má mechanismus fungovat a koho se první navýšení věku dotkne.

Článek

Pravidla pro budoucí zvyšování důchodového věku, o nichž se v poslední době často hovoří, získávají jasnější obrysy. V současné době ještě nejsou k dispozici konkrétní legislativní návrhy, které se budou schvalovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se ale snaží aktivně vysvětlovat, na co se mají lidé připravit.

Nyní MPSV představilo konkrétní vize, jak se bude řešit výše důchodového věku v následujících letech. Nový mechanismus by měl začít platit v roce 2025 a reálný dopad bude mít na lidi narozené v roce 1966 a později. Alespoň tak to naznačují současné plány.

Pravidelný přepočet

Zjednodušeně řečeno má docházet k postupnému mírnému zvyšování důchodového věku nad současnou zastropovanou hranici 65 let. Při zvyšování se bude vycházet ze statistických údajů, které hodnotí očekávanou naději na dožití, přičemž věk se bude postupně navyšovat tak, aby většina lidí strávila v důchodu zhruba 21,5 let. Dnes je to v průměru necelých 24 let.

Mechanismus zvyšování věku má být automatický a má platit, že když naděje dožití v Česku poroste, bude se souběžně zvyšovat důchodový věk. Pokud se růst naděje dožití zastaví, nebude docházet ani k dalšímu zvyšování věku, a to až do chvíle, než opět dojde k nárůstu. K přepočítávání bude docházet každý rok, vždy pro lidi, kteří v daném roce dosáhnou 50 let. Vždy při dosažení 50 let se každý dozví, kdy přesně bude mít nárok na řádný důchod.

Postup určování důchodového věku má být následující:

  1. Klíčovým ukazatelem bude naděje dožití v 50 letech. Například pro lidi narozené v roce 1975 budou k určení důchodového věku využity statistické údaje z roku 2025.
  2. Každý rok se porovná, jak se zvýšila naděje dožití aktuálního ročníku oproti ročníku předchozímu. Například ročník 1975 se bude porovnávat s ročníkem 1974.
  3. Rozdíl v naději dožití, tedy statistický nárůst, se zaokrouhlí dolů na celé měsíce. A o tuto hodnotu se navýší důchodový věk.
  4. Důležitým pravidlem bude, že mezi „sousedními“ ročníky bude narůst důchodového věku omezen maximálně na 2 měsíce. Pokud tedy statistický nárůst bude činit 5 měsíců, navýšení bude jen o 2 měsíce.

Pro lepší představu se podívejme na konkrétní modelový příklad, který připravilo MPSV a který již vychází z aktuálních statistických údajů.

  1. Naděje dožití 50letých v roce 2015 (tedy ročník 1965) činí 30,15 let.
  2. Naděje dožití 50letých v roce 2016 (tedy ročník 1966) činí 30,6 let.
  3. Rozdíl jen tedy 0,45 let, což je 5,4 měsíce. To se zaokrouhlí dolů na 5 měsíců. Maximální zvýšení je ale omezeno na 2 měsíce, takže se důchodový věk pro ročník 1966 zvýší o 2 měsíce. Místo stávajících 65 let tedy půjde do důchodu v 65 letech a 2 měsících.

Koho se změna dotkne

Podle dosavadních informací to vypadá, že lidé narození v roce 1965 a dříve nepocítí žádnou změnu a jejich důchodový věk bude stejný, jak určuje stávající legislativa. A u lidí narozených v roce 1966 a později začne docházet k postupnému zvyšování věku pro odchod do důchodu.

Orientační výpočet pro padesátníky, kteří se svůj finální důchodový věk dozví hromadně hned po začátku účinnosti zákona, má být následující:

Foto: David Budai

Orientační výpočty důchodového věku podle MPSV.

Například dnešní třicátníci nebo čtyřicátníci mohou očekávat, že jejich důchodový věk se bude pohybovat pravděpodobně kolem 66 nebo 67 let, ale vše samozřejmě budou zpřesňovat další statistické údaje. Posledních více než 20 let naděje dožití v Česku kontinuálně rostla, k prvnímu poklesu došlo v roce 2021, což způsobila vyšší úmrtnost kvůli dopadům pandemie koronaviru.

Změny by se nijak neměly dotknout žen, které vychovaly více dětí a jsou v tuto chvíli zatím stále bonifikovány nižším důchodovým věkem. Tady bude zachováno stávající postupné zvyšování, které určuje aktuálně platná legislativa.

Naproti tomu ženy, které mají důchodový věk nyní stanovený na úrovni 65 let, budou muset počítat se zvýšením stejně jako muži. Takže například žena narozená v roce 1966, která vychovala 2 děti, již žádnou bonifikaci za děti nemá ani dnes, takže se jí důchodový věk zvýší.

Co bude následovat

V tuto chvíli jde o informace a propozice, které zveřejnilo MPSV, ale konkrétně to v legislativním návrhu ještě není sepsáno. Nyní probíhají jednání mezi zástupci vlády, opozice a dalších organizací. Do jednání plánuje vstoupit také prezident Petr Pavel, který chce debatu mezi vládou a opozicí moderovat, a není vyloučeno, že i on přijde s nějakými konkrétnímu návrhy.

Úředníci MPSV v následujících měsících dokončí legislativní znění návrhu, který poté poputuje do připomínkového řízení, v rámci něhož také může dojít k zapracování některých změn. Samotný legislativní proces, tedy schvalování ve vládě a následně v Poslanecké sněmovně a Senátu, bude probíhat s největší pravděpodobností v první polovině roku 2024. V plánu je, aby účinnost změny byla od roku 2025.

Zdroj: Propozice MPSV k důchodové reformě a osobní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz