Hlavní obsah
Finance

Jak vysoké důchody nyní stát přiznává: Co lze čekat a přehled aktuálních čísel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Prostudoval jsem nejnovější čísla o přiznaných starobních důchodech v Česku a připravil přehled toho, co mohou očekávat budoucí důchodci. Polovina nových důchodů přiznaných v roce 2023 přesáhla průměrnou hodnotu.

Článek

Lidé mají v mnoha případech zkreslenou představu o tom, jak vysoký bude jejich budoucí starobní důchod. Důvodem je hlavně to, že výpočet důchodu je velmi složitý a postup navíc obsahuje celou řadu výjimek, krácení a přepočítávání. Jen málokdo si dokáže sám dopředu spočítat, kolik bude od státu dostávat.

Situace se naštěstí velmi zlepšila v roce 2021, kdy Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) představila novou kalkulačku nazvanou Informativní důchodová aplikace, která dokáže orientační výši budoucího důchodu spočítat. Výhodou aplikace je to, že vychází k reálných dat o výdělcích a dobách pojištění, a tak může být odhad i docela přesný, zvláště pokud máte méně než dva roky před důchodem a úřad o vás vše správně eviduje.

Základní představu o tom, jak vysoké důchody v současné době stát přiznává, si můžeme udělat i díky nové důchodové ročence, kterou nedávno ČSSZ zveřejnila. Obsahuje totiž přehled o výši všech důchodů přiznaných v roce 2023, což je zajímavé i z toho důvodu, že si pak každý může porovnat, kolik lidí pobírá podobný důchod.

Výše nově přiznaných důchodů

Nově přiznávané důchody jsou zpravidla vyšší než důchody přiznávané v předchozím roce, což má dva důvody:

  • Důchodový věk se zvyšuje, takže lidí déle pracují a při žádosti o důchod mají více let důchodového pojištění. A delší oba pojištění znamená, že se více započítají i výdělky.
  • Každý rok se vydávají nové důchodové koeficienty, podle kterých se přepočítávají výdělky z minulosti na současnou hodnotu. Zároveň roste průměrná mzda, která ovlivňuje základní výměru důchodů i výši redukčních hranic, které stanovují míru započítávání výdělků.

Důchody v Česku jsou docela rovnostářské a zásluhovost za vyšší výdělky je do určité míry potlačena právě aplikací redukčních hranic. I proto se nově přiznávané důchody až tolik neliší a většina z nich se pohybuje někde kolem hodnoty průměrného důchodu, což potvrzují i aktuální čísla ČSSZ. Rozhodně už není možné, aby byly přiznány extrémně vysoké důchody, jako tomu bylo v minulosti.

Na začátku roku 2023 činil průměrný důchod 19 461 Kč a více než polovina nových řádných důchodů byla nad průměrem. Celkem 1 296 důchodů (16 %) překonalo hranici 24 000 Kč.

Foto: David Budai

Jak vysoké byly nové důchody v roce 2023? (čísla ČSSZ k 12/2023)

Velký zájem o předčasné důchody

Statistiky přiznaných důchodů v roce 2023 jsou bohužel do určité míry zkreslené. Už na první pohled je počet přiznaných řádných důchodů velmi nízký. Důvodem je hlavně obrovský zájem o předčasné důchody v roce 2022, kdy si kvůli výhodným mimořádným valorizacím požádalo o důchod velké množství lidí, kteří to ani neplánovali. I sama ČSSZ v ročence přiznává, že „vysoký počet žádostí o předčasné starobní důchody „odčerpal“ potenciál populace v podávání žádostí o řádné starobní důchody“.

V celkových statistikách navíc nejsou zahrnuty předčasné důchody, jejichž výplata je pozastavena kvůli tomu, že tito lidé i nadále pracují (jde o lidi, kteří využili takzvanou výpočtovou zamítačku, aby si zajistili výhodnější podmínky pro přiznání důchodu). Momentálně je pozastavena výplata více než 43 tisíc důchodů.

Zajímavý je i nezvykle vysoký počet přiznaných předčasných důchodů oproti těm řádným. Důvodem je, že v říjnu 2023 došlo k velkému zpřísnění pravidel a někteří lidé si o předčasný důchod požádali, aby si zajistili výhodnější podmínky. Tabulka také ukazuje, jak výrazně nižší jsou předčasné důchody oproti těm přiznaným v řádném termínu. Většina předčasných důchodů se pohybovala pod průměrem. Důvodem je finanční krácení za předčasnost, které se navíc od podzimu 2023 ještě zpřísnilo.

Nadprůměrný a podprůměrný důchod

Statistiky dlouhodobě ukazují, že pokud někdo vystudoval střední nebo vysokou školu, celý život pracoval v zaměstnání a pobíral běžné výdělky (nevybočující z průměru nebo mediánu), neměl žádnou dlouhodobou nemoc, nepečoval „na plný úvazek“ o své blízké nebo netrávil dlouhé roky na úřadu práce, je velká šance, že se jeho řádný důchod bude pohybovat nad průměrem.

Pokud jde o důchody pohybující se hlouběji pod průměrem, je nutné mít na paměti, že část tvoří například podnikatelé a živnostníci, kteří obecně mají nižší sociální odvody než zaměstnanci. Dnes už do důchodu odchází také generace lidí, kteří začínali podnikat v 90. letech, a právě podnikání tvoří významnou část jejich pracovní kariéry, čemuž výše důchodu odpovídá.

Pro srovnání ještě připomínám článek, který obsahuje přehled přiznaných důchodů za rok 2022. I tady se ukazuje, že většina nových důchodů (bylo to dokonce 74 %) se pohybovala nad průměrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz