Hlavní obsah
Finance

Josef Středula se svými odbory by měl přestat řešit důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS)

Je obdivuhodné, kolik energie věnují odboráři péči o starobní důchodce a kritice důchodové reformy. Místo valorizace důchodů by se ale měli zajímat spíše o to, že jsou v Česku nízké a nerovné platy. Důchody ať přenechají jiným.

Článek

V posledních týdnech jsme si vyslechli řadu názorů hlavního odboráře Josefa Středuly a jeho kolegů na návrhy důchodové reformy. Kritizovali například omezení mimořádné valorizace důchodů, zvyšování důchodového věku nebo skutečnost, že vláda s odbory o návrzích reformy nejedná.

Odbory v této souvislosti dokonce vyhrožují stávkou, protože například vládní konsolidační balíček, který má přinést úspory, podle jejich názorů míří proti důchodcům. Svolali demonstraci v Ostravě a ve Zlíně a Josef Středula také prohlásil, že balíček poškozuje důchodce.

Docela ještě chápu kritiku plánu na zvyšování důchodového věku, protože to se týká aktivně pracujících. Také je vhodné, aby odbory aktivně diskutovaly o rozšiřování seznamu profesí, které budou mít nárok na předčasný důchod bez sankcí. I to se týká zaměstnanců, kteří představují hlavní zájem odborů.

Jinde by byli užitečnější

Ale proč důchodci? Proč by měly odborové organizace plýtvat svou energií na to, aby se snažily o zlepšení situace starobních důchodců a kritizovaly třeba změny u valorizací důchodů? Vždyť je tolik dalších oblastí, kde by jejich protestní hlasy a případně i nátlakové akce byly užitečnější.

Zaměřovat by se odboráři mohli například na tyto důležité společensko-pracovní problémy:

  • Nerovnoměrné platové postavení mužů a žen– Ženy v Česku pobírají v průměru o 16 procent menší platy než muži.
  • Velmi nízké mzdy v mnoha profesích – Některé pracovní nabídky zveřejněné na úřadu práce ve směnném provozu nabízejí mzdu jen lehce nad 20 tisíc korun.
  • Složitá pracovní situace lidí po padesátce– Lidé, kteří mají několik let před důchodem a trápí je zdravotní problémy, velmi složitě hledají práci.
  • Nedostatek zkrácených úvazků – Situace kolem částečných úvazků je neuspokojivá, je jich málo, firmy je často odmítají a bývají špatně placené. Objem práce navíc mnohdy bývá větší, než je domluvený úvazek.

Kdyby se odboráři zaměřovali na zmíněné a další problémy, které trápí tisíce lidí ve všech věkových kategoriích, možná by se situace zlepšovala rychleji. Možná bychom tady měli lepší pracovní podmínky pro mladé rodiče nebo pro padesátníky s podlomeným zdravím. A možná bychom díky tomu měli v budoucnu i spravedlivější důchody, protože výše výdělků důchody ovlivňuje.

Zastávat se důchodců je snadné

Jenže prosazovat změny v těchto oblastech je složitější a časově náročnější. Možná proto se odbory v čele s Josefem Středulou, který situaci často dramaticky komentuje v médiích, uchylují k pouhé kritice toho, s čím vláda přichází. Je totiž snadné něco hlasitě odmítat než konstruktivně jednat. A k tomu patří i poněkud zbytečné zastávání se důchodců – je jich totiž hodně, má to velký efekt a rychlou odezvu.

Netvrdím, že návrh důchodové reformy je bezchybný a že konsolidační balíček neobsahuje řadu nesrovnalostí a nelogičností. Ostatně třeba návrhy na rychlé zpřísňování předčasných důchodů jsem kritizoval třeba v tomto článku.

Chci jen říct, že je mnoho oblastí, kde by odborové organizace mohly směřovat své úsilí, protože jsou v jejich kompetenci a mohou tam něco reálně změnit. Zvláště v situaci, kdy se žádný dramatický útok na stávající starobní důchody nechystá a nikdo nechce důchodce ožebračovat.

Anketa

Co si myslíte o tom, že se odbory hlasitě zastávají důchodců?
Odbory by měly více bojovat za pracující a méně za důchodce.
27,9 %
Boj za důchodce je také důležitý a je dobře, že to odbory dělají.
47,3 %
Ať odbory za důchodce bojují, ale až poté, co dosáhnou úspěchů u pracujících.
5,1 %
Protesty a názory odborů mě nezajímají.
19,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1874 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz