Hlavní obsah
Aktuální dění

Blouznění Tomia Okamury: Nikdo nechce srážet důchodce do bídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Vláda chce zpomalit růst důchodů v dalších letech, ale rozhodně nejde o drastické opatření, které by je uvrhlo do bídy nebo je mělo okrást. Tomio Okamura, který to tvrdí, by si možná mohl nejprve příslušný návrh přečíst.

Článek

Začalo projednávání novely zákona o důchodovém pojištění, jejíž součástí jsou také úpravy řádných i mimořádných valorizací důchodů. Podobně jako při schvalování jednorázového omezení červnové mimořádné valorizace se dají očekávat rozsáhlé obstrukce. Ostatně už projevy poslanců v prvním čtení, mezi nimiž byl i Tomio Okamura z SPD, naznačují, že další fáze legislativního procesu budou zdlouhavé. A bohužel, podobně jako minule, můžeme očekávat řadu projevů, které budou tak trochu mimo realitu.

Už Okamura hned na začátku prvního projevu konstatoval: „Vážené dámy a pánové, na dnešní Fialovou vládou svolané mimořádné schůzi chce vláda prosadit zákony, kterými srazí důchodce do bídy.“

Kdo si četl návrh zákona, který vláda prosazuje, musel dospět k závěru, že toto tvrzení je zbytečně přehnané, nepravdivé a jeho cílem je důchodce pouze vystrašit. Ve skutečnosti nikdo srážet důchodce do bídy nechce. Plánované omezení budoucích valorizací důchodů není drastické, necitlivé a rozhodně kvůli němu žádný důchodce nezačne živořit. Detailně jsem se návrhu věnoval v tomto článku a vysvětlil jsem v něm, jak se mají valorizace změnit.

Tomio Okamura dále ve svém projevu zmínil: „Fialova vládní pětikoalice chce snížit tempo řádných valorizací důchodů a ty mimořádné chce rovnou zrušit. To samozřejmě poškodí všechny důchodce a nejvíce ty nízkopříjmové důchodce.“ A pokračoval například takto: „Tato asociální změna by nenávratně poškodila velkou většinu příjemců důchodů a vedla by k pádu až desítek tisíc z nich do takzvané příjmové chudoby. A to je pro nás nepřípustné.“

To je bohužel přímo nepravda. Mimořádné valorizace se mají zrušit, ale nahradí je nový mechanismus, který naopak bude k nízkopříjmovým důchodcům více solidární. Současné mimořádné valorizace výrazně více zvyšují vyšší důchody, a u těch nízkých je valorizace zanedbatelná. Takže zatímco lidé s vysokými důchody si mnohdy i docela polepší, těm s nízkými důchody valorizace nedokáže ani vyrovnat rostoucí náklady na bydlení, energie nebo potraviny. A to je neférové.

Nová podoba mimořádného zvyšování v podobě dočasného přídavku naopak lidem s nízkými důchody pomůže, protože v poměru k výši svého důchodu dostanou od státu více. Okamura bohužel mystifikuje a svým teatrálním odmítáním změn chce naopak chudším důchodcům ublížit.

Podivné Okamurovy hry

Podobných hloupostí a přehnaných reakcí měl Okamura ve svém projevu více a to mě vede k závěru, že mu o důchodce ve skutečnosti až tolik nejde. Působí to, jako by návrh vůbec nečetl, nebo že se chce pouze předvádět a důchodce si spíše bere pouze jako rukojmí svých politických her.

V případě jednorázového snížení červnové mimořádné valorizace mám dodnes určité pochybnosti a kritizoval jsem ho například v tomto článku. (Nyní si počkáme na rozhodnutí Ústavního soudu a uvidíme, jak to dopadne.) Ale u aktuální novely zákona žádné kontroverze nevidím a podle mě jde o docela přijatelný kompromis zpomalení valorizace, který významně sníží výdaje předluženého státu. V principu souhlasím také s omezením předčasných důchodů, které jsou součástí této novely. V tomto případě by se ale změny neměly dotýkat lidí, kteří mají jen krátce před důchodem, ale měly by nabíhat postupně.

Anketa

Jsou podle vás komentáře Tomia Okamury přehnané?
Ano, nejde o ožebračování důchodců.
64,4 %
Ne, říká to správně a návrh je nepřijatelný.
33,9 %
Návrh je v principu dobrý, ale je třeba ho dopracovat.
0,9 %
Nedokážu návrh posoudit.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1383 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz