Hlavní obsah
Finance

Kdo může, měl by jít do důchodu co nejdříve. Ať zbytečně netratí peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Zdaleka mi není 60 let, ale kdyby bylo, tak bych podal žádost o předčasný důchod. Vysoká inflace v posledních měsících i chystané změny způsobí, že nově přiznané důchody v dalších letech už zřejmě nebudou tolik výhodné.

Článek

Když někdy lidem počítám, jak vysoký budou mít starobní důchod, docela často mě překvapuje, že nedokážou dobře vyhodnotit, co je pro ně finančně výhodnější.

Typickým příkladem je, že například chtějí pracovat ještě několik měsíců, aby dosáhli řádného důchodového věku a zároveň díky tomu získali vyšší důchod. Ano, sice získají třeba o pětistovku vyšší důchod, ale zároveň se připraví o několik výplat předčasného důchodu, což v součtu mohou být i desítky tisíc či nižší stovky tisíc. Návratnost takového kroku je přitom zpravidla až několik let, záleží na výši důchodu.

Málokomu se dnes vyplatí odejít do důchodu až přesně při dosažení důchodového věku, což jsem podrobněji popisoval i ve svém starším článku. Tato výhodnost se ještě zvyšuje, pokud mají lidé hodně odpracovaných let a spíše podprůměrné výdělky. Protože se klidně stává, že výše důchodu může být jen o něco málo nižší než čistá mzda. Nehledě na to, že důchod přichází bez práce.

Dopady vysoké inflace

Současná velmi vysoká inflace, která nás trápí už druhý rok, dřívější odchod do důchodu ještě mnohem více zvýhodňuje, protože dochází k mimořádným valorizacím. I kdyby bylo nakonec definitivně schváleno snížení červnové mimořádné valorizace, bude se i přesto s velkou pravděpodobností opakovat situace z loňského roku – lidé, kteří odejdou do předčasného důchodu, ho budou mít vyšší, než kdyby čekali na řádný důchod v dalším roce.

Kdo tedy ještě váhá s předčasným důchodem, měl by přemýšlet o tom, zda by pro něj náhodou nebylo výhodnější požádat o něj co nejdříve. Myslím si totiž, že současná výhodnost dřívějšího odchodu do důchodu nepotrvá věčně, a to z důvodů, které popisuji dále.

Kdybych na to měl věk, osobně bych o předčasný důchod požádal hned, protože to může být finančně (i prakticky) mnohem výhodnější. A toto jsou důvody, které by mě k tomu vedly:

1. Probíhají mimořádné valorizace

Jen v roce 2022 proběhly dvě mimořádné valorizace, letos proběhne v červnu další a není vyloučeno, že na podzim bude ještě jedna (inflace totiž zpomaluje jen zlehka). Nemilým důsledkem toho zřejmě bude, že v dalších letech, až se inflace sníží, budou nově přiznané důchody mnohem méně výhodné. Důvodem je, že při výpočtu nových důchodů se zohledňuje hlavně růst mezd, který je pomalejší než samotná inflace.

Například sociolog a člen skupiny NERV Daniel Prokop už otevřeně hovoří o tom, že lidé, kteří budou odcházet do důchodu v roce 2024 a později, budou mít klidně o několik tisíc korun nižší důchody než lidé se stejnými výdělky, kteří do důchodu odcházejí nyní. „Problém je, že dnešní generace důchodců má díky valorizacím důchody relativně vysoké. Průměrný důchod je na 50 % průměrné mzdy. To je nejvíc za poslední dvě dekády. Ale hned ta další generace důchodců, která bude chodit od příštího roku dál, na tom bude výrazně hůř,“ konstatoval Prokop například v tomto rozhovoru pro Český rozhlas. A ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že to klidně může být rozdíl 3 až 4 tisíce korun.

2. Plány na omezení předčasných důchodů

Současná vláda avizuje, že bude omezovat současné valorizace i výhodnost předčasných důchodů. Naposledy to řekl premiér Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Detaily zatím nejsou známé, ale dá se předpokládat, že u předčasných důchodů půjde o nějakou formu omezení při výpočtu důchodu, možná významnější krácení, takže se méně vyplatí odejít do důchodu dříve.

Současné výhodné podmínky zřejmě už moc dlouho trvat nebudou a možná už v příštím roce dojde k nějakému omezení či „osekání“. Osobně si troufám říct, že dřívější odchod do důchodu už nikdy nebude tak výhodný jako v tomto roce.

3. V předčasném důchodu je možné si také přivydělávat

Mnoho lidí si myslí, že v předčasném důchodu nejsou možné přivýdělky. Ve skutečnosti platí, že nelze mít takovou práci, která zakládá účast na sociálním pojištění, protože pak se výplata důchodu pozastavuje. Je ale možné bez problémů pracovat třeba na dohody, konkrétně pak na DPP s výdělkem do 10 000 korun či na DPČ do 4 000 korun. Zcela bez omezení jsou pak příjmy z pronájmu, podíly na zisku z firmy nebo jiné pasivní příjmy. Je možné i omezeně podnikat jako OSVČ. Detailně jsem povolené a zakázané přivýdělky v předčasném důchodu popsal v tomto článku.

Ve výsledku se tak člověk, který je v předčasném důchodu, může mít finančně lépe, než kdyby nadále pracoval na plný úvazek. Součet důchodu a drobné brigády totiž může být vyšší než současná čistá mzda. A po dosažení důchodového věku navíc všechna omezení u výdělků odpadají.

Doplňující informace

Aby mé úvahy byly kompletní, přidávám ještě několik užitečných informací:

  • Požádat o předčasný důchod je možné zpravidla od 60 let. Pouze lidé, kteří mají řádný důchodový věk nižší než 63 let, mohou požádat až o 3 roky dříve (takže kdo má důchodový věk 62 let, může žádat už v 59 letech).
  • Výše důchodu se doživotně krátí za každých 90 započatých dnů předčasnosti, a to trvale. Čím dřívější důchod, tím větší krácení. Při mimořádných valorizacích ale tento demotivační efekt nefunguje, valorizované předčasné důchody jsou totiž vyšší než řádné.
  • Pro získání předčasného důchodu je nutné mít započítaných celých 35 let důchodového pojištění, případně 30 let bez započítání náhradních dob (například studium, péče o dítě nebo vojna).

Samotného mě velmi zajímá, jak se mechanismus valorizace a současné výhodné podmínky pro předčasné důchody změní. Něco mi ale říká, že to budou spíše změny k horšímu, tedy hlavně zpřísňování, aby lidé předčasný důchod tak často nevyužívali. Více jasno bude už na podzim.

Upozornění: Finální výpočty důchodů vždy provádí Česká správa sociálního zabezpečení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz