Hlavní obsah
Finance

Nečekanou změnu předčasných důchodů prosadil poslanec Kaňkovský, ale důvody nesdělil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální web KDU-ČSL

Lidovecký poslanec Vít Kaňkovský při jednání o zpřísnění předčasných důchodů prosadil pozměňovací návrh, kvůli němuž část lidí dočasně přijde o nárok na tento důchod. Zatím ale jasně neřekl, co ho k tomuto kroku vedlo.

Článek

Maximální doba předčasnosti při žádosti o předčasný důchod se má zkrátit ze současných 5 let na 3 roky. Jde o součást novely zákona o důchodovém pojištění, kterou schválili poslanci a nyní se čeká na rozhodnutí senátorů.

Původně měla být tato změna účinná až po roce od schválení zákona, tedy od podzimu 2024, ale poslanci schválili pozměňovací návrh, který předložila skupina vládních poslanců vedená Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL). Stalo se tak při jednání poslaneckého sociálního výboru, které proběhlo 21. června. Poslanec Kaňkovský, který je současně předsedou tohoto výboru, bohužel svůj krok nijak nezdůvodnil.

Důvodem, proč by měl svou iniciativu vysvětlit, je velmi přísná povaha této změny a rychlost, s jakou má začít platit. Účinnost tohoto opatření má být už první den měsíce, který následuje po vydání novely ve sbírce zákonů, a Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává, že se tak stane už 1. září 2023. Tedy pravděpodobně jen pár dnů poté, co bude změna finálně schválena.

Část budoucích důchodců kvůli tomu v podstatě ze dne na den přijde dočasně o nárok na předčasný důchod. A to i v případě, že si již žádost o předčasný důchod s předstihem podali. Konkrétně se to týká těch, kteří 60 let dosáhnou v září nebo později. Detailně jsem problematické aspekty této změny popsal v tomto článku. Zároveň jsem vyzval senátory, aby návrh poslancům vrátili a požadovali schválení bez této konkrétní změny.

Velmi mě zajímá, proč poslanec Vít Kaňkovský požaduje, aby zkrácení maximální předčasnosti začalo platit okamžitě, když původně vláda schválila odložení účinnosti této změny o rok. Na jednání sociálního výboru ani při jednání na plénu Poslanecké sněmovny žádné vysvětlení nepřinesl. A nevyjádřil se ani k mým dotazům.

„Pan doktor Kaňkovský je v zahraničí a bude se moci odpovědi na Váš e-mail věnovat až po svém návratu, nejdříve 11. 9. 2023,“ napsala mi poslancova asistentka Dagmar Hosová na opakovanou žádost o zdůvodnění pozměňovacího návrhu.

Vypadá to, že zájem poslance Kaňkovského vysvětlit svůj nečekaný krok je zcela nulový. Změny totiž podle současného plánu mají začít platit už od začátku září a případné pozdější zdůvodňování již nebude mít příliš význam. Kaňkovský tak stále dluží odpovědi lidem, kteří již s předčasným důchodem ve svých 60 letech počítali a až do nedávna neměli důvod předpokládat, že bude něco jinak.

Doplnění: Po vydání tohoto článku zaslal poslanec Vít Kaňkovský vyjádření k této problematice:

„Zmíněný PN (pozměňovací návrh, pozn. autora) byl vyžádán vedením MPSV a byl podán jako koaliční, nešlo o návrh, který bych sám připravil. Ministerstvo jej zdůvodnilo tím, že takto měla být nastavena účinnost už ve vládní verzi. Zároveň jsme byli ujišťováni, že se to nedotkne žadatelů, kteří již mají o předčasný důchod požádáno. Toto jsem pak ještě znovu dotazoval u legislativy MPSV před 3. čtením. A velmi mě mrzí, že nakonec je právní výklad účinnosti jiný. Vás dnešní článek tedy neodpovídá skutečnosti, byť vím, ze je chyba v tom, že jsem Vám nestačil odpovědět.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vít Kaňkovský

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz