Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politici mají hlavně jednat. V debatě o důchodech hnutí ANO tragicky selhalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Budai

Představitelé hnutí ANO v souvislosti s důchodovou reformou udělali to nejhorší, co mohli. Zrušili účast na plánované schůzce u prezidenta Petra Pavla a oznámili, že nebudou vládě předávat své know-how. Je to směšné stanovisko.

Článek

Přišlo to takřka jako blesk z čistého nebe. Až do této chvíle sice politici hnutí ANO dávali rozporuplná vyjádření k závěrům první schůzky o důchodové reformě, ale nikdy nezpochybnili snahu i nadále jednat a hledat kompromis. Nyní ale oznámili, že ruší účast na pondělní schůzce u prezidenta Petra Pavla a zcela se přestanou dalších jednání účastnit.

„ANO odmítá předávat své know-how současné vládě v situaci, kdy o to premiér a ani jiní členové vlády nestojí. Naši verzi důchodové reformy, kterou na rozdíl od této vlády chceme od začátku komunikovat se všemi dotčenými subjekty, představíme jako součást volebního programu do sněmovních voleb v příštím roce,“ uvedlo hnutí ANO ve svém prohlášení.

Vzdávat jednání není rozumné

Zatímco například u války na Ukrajině zástupci hnutí ANO opakovaně zmiňují potřebu jednat a hledat cesty k míru, v případě důchodové reformy snahy o jednání vzdali po prvním pokusu. Zcela tak popírají nejen sebe, ale i základní úlohu každého politika – snažit se vyjednávat a hledat kompromis do poslední chvíle.

Jde o tragické selhání hnutí ANO. Jeho politici zatím nebyli schopni představit podrobnější vize, jak si představují změny důchodového systému. Občas přišli s nějakým nápadem, například se zavedením druhého důchodového pilíře, ale bohužel nápad nedokázali detailně rozpracovat a vysvětlit. Na jednu stranu říkají, že je důchodová reforma nutná, ale do debaty nic konkrétního nepřinášejí. A nyní to vzdali úplně.

V posledních dnech dokonce začínají překvapivě zpochybňovat i svá dřívější prohlášení, že se s důchody musí něco aktivně udělat. Například Alena Schillerová naznačuje, že úsporné parametrické změny důchodového systému nejsou úplně potřeba. Podle ní bude stačit, aby se do systému přivedlo více peněz, například podporou ekonomiky či zvýšením porodnosti, a také tvrdí, že stát rostoucí výdaje na důchody bez větších problémů zvládne.

V podobném duchu se hnutí ANO vyjadřuje i ve svém aktuálním prohlášení. „Neplatí argument, že s odchodem silných populačních ročníků by výdaje stouply natolik, že by byl systém v celkovém komplexu neufinancovatelný,“ uvádí hnutí. Jde o významnou názorovou otočku v pohledu na tuto problematiku.

Žádné konkrétní a rozpracované vize

Vůbec nejsmutnější z aktuálního kroku politiků hnutí ANO je skutečnost, že průhledně překrucují slova svých politických oponentů. Když tvrdí, že vláda o názory a návrhy nestojí, není to pravda. Vždyť co jiného je ochota se setkat a přečíst si návrhy druhé strany? Ministr Marian Jurečka opakovaně říká, že je ochoten se o kompromisech bavit až do okamžiku, kdy budou poslanci důchodovou reformu projednávat ve druhém čtení. Dokonce posunul termín, kdy jeho ministerstvo pošle legislativní návrh reformy na jednání vlády.

Politici hnutí ANO přislíbili, že na druhém společném jednání předloží detailně rozpracované návrhy, jak si změny představují, například jak by mohl vypadat druhý důchodový pilíř. Bohužel ale své sliby nesplnili, nic nepředložili a tři dny před společným jednáním svou účast úplně zrušili. Místo toho řekli, že vlastní verzi důchodové reformy představí až před volbami v roce 2025.

Osobně si myslím, že se ani příští rok žádné podrobnější důchodové vize nedočkáme, podobně jako jsme se ji nedočkali ani v posledních letech, když bylo ANO ve vládě. A pokud ano, její platnost zřejmě nebude mít dlouhého trvání a skončí podobně, jako třeba poslední vize z roku 2017. Tehdy Andrej Babiš ve své knize O čem sním, když náhodou spím sliboval zavedení individuálních penzijních účtů nebo pravidelnou úpravu důchodového věku podle očekávané délky dožití. Dnes se hnutí ANO k těmto plánům nehlásí.

Za zcela směšné pak považuji vyjádření o nějakém „know-how“. Mluvit takto o důchodové reformě, která by měla přetrvávat horizont více volebních období i různé vlády, je naprosto neprozíravé a nezodpovědné. Vše by se naopak mělo předkládat a diskutovat, o tom hledání politického kompromisu je.

Záměrné zatajování toho, jaké změny důchodů hnutí ANO plánuje, pouze zvyšuje pravděpodobnost, že důchody budou nepředvídatelné. To povede k velké nejistotě lidí, kteří nebudou mít jasnou představu o tom, jak budou pravidla pro získání a výpočet důchodu vypadat. V tomto ohledu si politici ANO nezaslouží ani špetku pochopení.

Anketa

Jak vnímáte rozhodnutí politiků hnutí ANO zrušit účast na schůzce u prezidenta?
Je to špatné rozhodnutí, měli zkusit jednat.
82,2 %
Je to dobré rozhodnutí, jednání nemá smysl.
17 %
Jsem z rozhodnutí překvapen a nedokážu to posoudit.
0,5 %
Jednání o důchodové reformě mě nezajímá.
0,3 %
Celkem hlasovalo 2737 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz