Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senátní ťafka? Zádrhel a emoce nad omezením mimořádné valorizace důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Senát PČR

Senátoři v ústavně-právním výboru zdvihli varovný prst u projednávané legislativy ke snížení červnové valorizace a věci se možná brzy zkomplikují více, než vláda čekala. Začíná tak trochu loterie.

Článek

Nenápadně se začínají naplňovat slova budoucího prezidenta Petra Pavla o tom, že odborníci jsou velmi rozděleni v pohledu na zákon, který omezuje mimořádnou valorizaci důchodů v červnu. Když se sháněl po odborných stanoviscích ekonomů či ústavních právníků, od nikoho nedostal jasné „ano“, či „ne“.

„Těch argumentů je tolik, já jsem dal záměrně prostor vládě i opozici, jednal o tom s řadou odborníků na ústavní právo, s ekonomy, a je zarážející, jak téměř rovně jsou rozdělení na obě půlky,“ řekl Petr Pavel v debatě Respektu a podobná zjištění přinesl také aktuální článek v Deníku N, podle kterého Pavel nedostal jednoznačné argumenty, jak se rozhodnout.

Tak trochu loterie

Vypadá to, že z původně přímočarého schválení jednorázového omezení valorizace se stává loterie s nejistým výsledkem. Zákon totiž nezískal podporu v ústavně-právním výboru Senátu, kde proti němu hlasovali i někteří senátoři za vládní koalici. A jasnou podporu nedal ani sociální výbor, k návrhu se totiž nevyjádřil.

Samozřejmě nás čeká ještě hlasování všech senátorů, ale už nyní jde o signál, že zákon vzbuzuje mnohem více emocí, než by bylo dobré. Ještě ani zdaleka nevíme, jak se nakonec rozhodne Petr Pavel, tedy zda zákon případně podepíše, nebo vetuje, a už nyní dochází k velkému střetu různých názorů a roste nenávist.

Jako šéfredaktor portálu České důchody mám úplně zahlcenou schránku s e-maily naprosto protichůdnými a často velmi emotivními texty. V jeden den mi přišly urážky, že jsem „zkorumpovaný vládní pisálek“, i dojemný vzkaz 80leté důchodkyně, která se ráda uskromní, aby i její vnoučata mohla mít klidné stáří. Vyslechl jsem si také, že jsem příliš mladý, „nemám odmakáno“ a ničemu nerozumím. A vše korunoval příslib, že dostanu 20letou whisky, pokud Petr Pavel zákon o valorizaci vetuje.

Celá situace je smutná hlavně z toho pohledu, že dochází k dalšímu rozdělování společnosti. Nemyslím si, že by to bylo rozdělování záměrné, to si doufám nikdo příčetný nepřeje. Ale bohužel k němu dochází tak nějak mimochodem – ať už jde o zvětšování propasti mezi důchodci a mladšími lidmi, nebo třeba mezi zastánci právního státu a zastánce státních úspor. Mrzí mě, že nikdo z politiků (a tím myslím koaliční i opoziční strany i stávajícího či budoucího prezidenta) nedokázal najít kompromis, který by více spojoval, než rozděloval.

Snad se poučíme

Věřím, že si z toho všeho vezmou politici poučení a v dalších měsících budou jednat zodpovědněji. Čeká nás totiž důležitá debata o důchodové reformě, která je mnohem důležitější než jednorázový zákon o valorizaci pro tento rok. Změny důchodového systému totiž ovlivní naše životy na další desítky let, a dotčeni budou všichni – dnešní čerství důchodci i lidé, kteří si právě hledají svou první práci.

Bylo by dobré, kdybychom všichni, politici i voliči, přestali na chvíli přemýšlet v horizontu nejbližších voleb, a soustředili se na to, že všechny ty důchodové změny jsou hlavně o nás a o tom, jak se nám bude v této zemi žít. A to je přece dobrý základ, abychom se dokázali domluvit na reformě, která možná každému dnes trochu vezme, ale dlouhodobě nám přinese hlavně jistotu a klid.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz