Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt v rodině a příprava pohřbu: Praktické rady a neférové praktiky, na které si dejte pozor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Při přípravě pohřbu je dobré myslet na to, že některé pohřební služby používají neférové postupy, účtují si nesmyslné poplatky a tlačí pozůstalé do věcí, které nechtějí. Je proto dobré si ohlídat, na co máte právo.

Článek

Od chvíle, kdy se věnuji psaní o důchodech, se mnohem častěji setkávám s tématem smrti. Píšu pro starší lidi, a s tím to – ať chci, či nikoliv – vždy tak trochu souvisí. Než jsem založil portál České důchody, pravidelně jsem o smrti v různých souvislostech psal také při své práci v Blesku. Během posledních let jsem se tedy setkal s řadou lidí, kteří se smrti věnují profesně a vyslechl jsem mnoho zajímavostí a užitečných rad, které s tím souvisí.

Rozhodl jsem se proto, že během léta připravím krátký seriál, ve kterém se s vámi o některé informace o smrti podělím. Vím, že jste ode mě zvyklí na články o důchodech, ale já věřím, že i tento seriál pro vás bude zajímavý. V prvním článku se totiž věnuji tomu, jak si při organizaci pohřbu dát pozor na pochybné praktiky pohřebních služeb, které vás mohou zbytečně připravit o peníze.

Úmrtí partnera nebo dalšího blízkého v okolí je nepochybně bolestná událost, zvláště když je to nečekané. A přestože povinnosti, administrativa a další věci kolem vypravování pohřbu je mnohdy to poslední, co chtějí pozůstalí řešit, není možné se tomu vyhnout.

Pokud jde o pohřeb, je nutné nepřekročit maximální lhůtu 96 hodin pro zajištění pohřbu. To znamená, že do této doby se musíte spojit s pohřební službou a začít pohřeb řešit, jinak povinnost přechází na obec a ta pak organizuje sociální pohřeb.

Na co si tedy při přípravě pohřbu pamatovat a na co si při komunikaci s pohřební službou dát pozor?

1. Pohřební službu si můžete vybrat

Je nutné si uvědomit, že pohřebnictví je dnes běžné podnikání, takže kvalita pohřebních služeb se liší. Některé vám vyjdou v mnohém vstříc, jiné mají omezenou nabídku a samozřejmě se můžete setkat i s takovými, které se uchylují k neférovým praktikám nebo vás budou tlačit do něčeho, co nechcete.

Může se stát, že vám někdo zemře v nemocnici, pečovatelském domě nebo v domově důchodců. Pokud tato zařízení nemají vlastní chladicí zařízení, kam mohou uložit tělo, domlouvají si obvykle nějakou pohřební službu, která pro ně chlazení zajištuje. Někdy se bohužel stává, tyto služby kontaktují příbuzné a tvrdí, že pohřeb musíte řešit u nich, když už mají tělo. Mohou třeba vytvářet zbytečný tlak a tvrdit, že je nutné přijít hned druhý den, jinak se prodraží chlazení, nebo používat jiné argumenty, které vás mají znejistit.

Nenechte se tímto nalomit, vždy platí, že pohřební službu si můžete zvolit sami. Neexistuje nic jako povinná či přidělená pohřební služba, což je typické třeba u notářů. Pokud už máte vybranou jinou pohřební službu, začněte řešit pohřeb s ní. A domluvte si, že vaše služba si převezme tělo od té služby, která ho má nyní uložené v chladicím zařízení.

TIP: Pokud máte příbuzného v domově důchodců, zkuste tam přímo nahlásit, kterou pohřební službu mají v případě úmrtí volat. Nenechte se odmítnout tím, že už mají nějakou svou vlastní a tu pro odvoz těla volají.

2. Časový harmonogram si určujete vy

Kromě zmíněných 96 hodin, do kdy musíte začít pohřeb řešit, je většina dalších termínů ve vaší režii. Pokud na vás pohřební služba tlačí, že věci musíte řešit okamžitě, není to seriózní. Klidně tam jen zavolejte, že potřebujete více času, a pak si vše rozmyslete a naplánujte.

Také není dobré, když vás někdo tlačí do brzkého termínu obřadu a pohřbu – není výjimečné, že se na něj čeká i několik týdnů, třeba než přijedou příbuzní ze zahraničí. A pozor i na opačný extrém, když vám pohřební služba tvrdí, že musíte čekat třeba 10 nebo 14 dnů. Pokud chcete pohřeb za 5 dnů, máte na to nárok, a nemusíte pohřební službě platit více peněz za uložení těla.

TIP: Pokud je nařízena soudní pitva, nemusíte čekat, až bude hotova a až se vám ozvou. Pohřeb můžete začít řešit s předstihem.

3. Srovnejte si ceny a poté se rozhodněte

Pohřby obvykle nezařizujeme často, takže málokdo má dobrou představu o cenách obřadů a dalších souvisejících služeb. Navíc se ceny mezi jednotlivými pohřebními službami mohou lišit a stejně tak se může lišit i nabídka toho, co dělají. Je proto dobré si porovnat ceny u více pohřebních služeb, třeba i v jiných částech města, a zvážit, jestli by jinde nemohl být pohřeb levnější. Samozřejmě pohřeb není levná záležitost, ale když si začnou říkat třeba o 50 tisíc korun a více, je dobré zpozornět a prozkoumat, co přesně cena zahrnuje.

TIP: Pokud se vám cena pohřbu zdá přemrštěná, zkuste si nechat udělat nabídku u konkurence, zvláště pokud je ve městě více pohřebních služeb. Nikdo vám nemůže zakázat změnit službu a u té stávající zaplatit jen to, co už reálně udělali.

4. Dejte si pozor, co vám účtují

Nenechte si účtovat poplatky, které se vás netýkají. Pokud například pohřební službu zavolá nemocnice nebo koroner, nemůže vám účtovat poplatek za výjezd (nejste objednatel). Pozor si dejte také v případě, že je nařízena soudní pitva – než proběhne, žádné poplatky za uložení těla se vás netýkají. Nemocnice má také povinnost platit uložení a chlazení těla prvních 48 hodin po úmrtí nebo provedení pitvy, až poté je hradíte vy.

5. I pohřeb můžete reklamovat

Málokoho to napadne, ale i věci týkající se obřadu a pohřbu můžete reklamovat, pokud nejste spokojeni nebo se něco nepovede (třeba je špatně připravena rakev, oznámení nebo květinová výzdoba). Vždy si proto nechte od pohřební služby připravit fakturu, na které jsou rozepsány jednotlivé položky, za které platíte. Zkontrolujte si, že faktura obsahuje vše, co jste domluvili a objednali. Je také dobré si prostudovat reklamační řád, zejména pak lhůty pro uplatnění reklamace – zvláště u květin bývají krátké.

Máte i vy nějaké nepříjemné či naopak dobré zkušenosti s vypravením pohřbu? Napište mi do diskuse pod článkem, rád si je přečtu. Dejte mi také vědět, zda vás podobné články mimo problematiku důchodů zajímají.

Zdroje a doplňkové informace: Zákon o pohřebnictví (256/2001 Sb.), dTest, Ministerstvo zdravotnictví

Anketa

Máte s pohřebními službami nějaké špatné zkušenosti nebo jste se setkali s neférovými praktikami?
Ano, bylo to špatné a neprofesionální.
5,9 %
Ano, zažil(a) jsem neférové praktiky.
7,6 %
Ano, ale byla to jen drobná pochybení.
9,4 %
Ne, mám jen dobré zkušenosti.
49,1 %
Ještě jsem pohřeb nevypravoval(a).
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1551 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz